Veiligheid - Verantwoordelijkheid - Identiteit

Veiligheid: Hier wordt gewaakt en opgetreden.

Verantwoordelijkheid: Besturen met haalbare kaarten.

Identiteit: Hamme een buitengebied met eigenwijze dorpen.

Veiligheid

Elke burger moet zich vrij kunnen bewegen zonder een onveiligheidsgevoel. De lokale politie zet even zwaar in op preventie als op bestraffing van criminaliteit. 

Patrouilles en veel politieaanwezigheid op straat zijn hiervoor de aangewezen middelen.

Bijzondere nood- en interventieplannen zijn een belangrijk houvast bij grote evenementen als festivals, carnaval en belangrijke sportwedstrijden. 

De wijkagenten dienen vlot aanspreekbaar te zijn en dicht bij de burger te staan. Voor druk bezochte parken en speelzones kunnen beëdigde parkwachters worden ingeschakeld als  toezichthouders en aanspreekpunt.

N-VA wil een sluitend netwerk met beveiligingscamera’s op openbaar terrein uitbouwen. Ook investeren in mobiele camera’s om strategisch in te zetten is investeren in veiligheid.

Om openbare plaatsen te beschermen kunnen slimme obstakels aangewend worden.

Voor sommige buurten is het aangewezen om BIN of Buurt Informatie Netwerken op te starten. Het gemeentebestuur kan hierbij een begeleidende rol opnemen.

Sinds het verdwijnen van een zelfstandig Hams brandweerkorps is de afstand tussen burger en brandweer vergroot. Er dient ingezet te worden op communicatie en rechtstreekse betrokkenheid met de hulpverleningszone Oost. 

Om mensenlevens te redden moeten medische hulpdiensten vlot bereikbaar zijn en snel kunnen reageren. Een goed georganiseerd netwerk is hiervoor van cruciaal belang.

 

                                            VEILIGHEID: HIER WORDT GEWAAKT EN OPGETREDEN
 

Ruimte

N-VA ijvert voor het behoud van het landelijk karakter van Hamme. We willen niet dat onze gemeente wordt volgebouwd en pleiten voor voldoende groen.

Meer en meer  ruimte wordt ingenomen voor bebouwing. N-VA wil dit een halt toeroepen en vooral inzetten op inbreidingsprojecten in de bebouwde kommen.  Dit kunnen o.a. woonprojecten zijn  maar ook aanleg van buurtparkings en eilanden voor kleine ondernemingen en zakenkantoren op oude fabriekssites. 

Via plattelandsontwikkeling en een degelijk landschapsbeheer wil N-VA werken aan een groene omgeving met zorg voor erfgoedelementen als kapelletjes , monumenten en pleisterplekjes.

                                          RUIMTE: OPEN EN LANDELIJK 

Zorg

Naast zorg voor ouderen en kinderen wil N-VA voorzieningen opstarten voor personen met een beperking.  Een residentie voor kortverblijf  in het kader van een groene-zorginitiatief  met zinvolle dagbestedingen ziet N-VA als een grootschalige investering in zorg.

Aangepaste toegankelijkheid en verbreding van voetpaden zijn in vele straten een noodzaak. Voor zorgverleners kunnen parkeerfaciliteiten worden toegestaan.

Een degelijke dienstverlening voor huis-aan-huismaaltijden en een goed functionerende mindermobielen centrale ziet N-VA als  belangrijke zorgtaken om eenzaamheid te doorbreken.

Mede in het kader van armoedebestrijding wenst N-VA een verpleegpost in te richten in  ontmoetingscentrum ’t Verhoog.
 
                     ZORG:  RESIDENTIEEL VERBLIJF VOOR MENSEN MET BEPERKING

Toerisme

Hamme heeft als oase van groen en water heel wat troeven voor wandelaars, fietsers, kampeerders en pleziervaarders. Dit verdient meer in de kijker te worden gezet.

N-VA wil sterker inzetten op verblijfstoerisme door heraanleg van de kamperplaats aan de Mirabrug. Voor het watertoerisme zouden hengelsteigers en een aanlegsteiger in de Schelde te Moerzeke  een meerwaarde betekenen.

Zorg voor erfgoed en  bescherming van eigenheid zit in het DNA van onze partij. N-VA wil een gemeente die trots is op haar verleden en beschikt over een heemkundig streekmuseum. De identiteit van Hamme, Moerzeke, Zogge, Kastel en Sint-Anna kan daarin sterk aan bod komen en aan bezoekers worden uitgedragen.

De archeologische schatten van Van Bogaert-Wauters,  de legende van de Hamse Wuiten en het Wuitensschip kunnen meer aan mekaar gekoppeld worden in een Vikingmuseum.

                                                  TOERISME : FOCUS OP WATERTOERISME  

Jeugd

Gemeentelijke gebouwen en terreinen die in gebruik zijn door meerdere jeugdverenigingen komen soms gehavend uit de strijd. N-VA wenst meer orde op zaken en verantwoordelijkheid vanwege de jeugd. Een aangestelde coördinator voor beheer en gedeeld gebruik kan hen hierbij begeleiden.

Een gemeentelijk speelbos wordt door N-VA als een absolute noodzaak voor jongeren beschouwd, zowel voor aangesloten jeugd als jongeren die niet voor een jeugdbeweging kiezen.

Om kinderen aan te sporen tot buiten spelen wil N-VA  meer kansen creëren om in zoveel mogelijk buurten en wijken speelstraten te organiseren.


                          JEUGD: EINDELIJK EEN GEMEENTELJJK SPEELBOS

Onderwijs

Het kunstonderwijs is een bloeiende sector in onze gemeente. De gebouwen van de hoofdacademie aan de markt zijn hoogdringend aan vernieuwing en uitbreiding toe. Dit kan zonder het historisch uitzicht te schenden. 

N-VA wil initiatie en lagere graden in het kunstonderwijs in de dorpen blijven organiseren in aanloop naar hogere graden en specialisatie in de hoofschool.

Nederlandse taalontwikkeling voor anderstalige kinderen. In het gemeentelijk basisonderwijs wil N-VA onthaalklassen organiseren voor anderstalige nieuwkomers. Dit is de sleutel tot inburgering.  

Het gemeentelijk onderwijs wordt ondergewaardeerd en verdient een betere samenwerking met de bevoegde beleidsverantwoordelijken.

 
                               ONDERWIJS:  HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS

Dierenwelzijn

Mensen en dieren betekenen veel voor elkaar. Ze zijn op mekaar aangewezen voor o.a. voedselvoorziening, evenwicht in de ecologie, gezelschap. Daarom verdienen ze het volste vertrouwen en respect van de mens. N-VA is sterk bekommerd om lot, noden en gezondheid van dieren. 

Elke vorm van mishandeling en verwaarlozing moet nauwlettend worden opgevolgd. N-VA wil passende maatregelen ter bescherming van onze (huis)dieren en de  aanstelling van een agent voor dierenwelzijn binnen het politiekorps.

Onverdoofd slachten is vanaf 2019 verboden. Het politiereglement moet in die zin worden aangepast en toegepast. 

N-VA wil overbevolking, verwaarlozing en verwildering van zwerfkatten voorkomen mits een degelijk beheersplan en aanpak. Vele vrijwilligers verlenen hieraan graag hun medewerking.  Ook zij verdienen erkenning en een billijke vergoeding conform de nieuwe wetgeving op vrijwilligerswerk.

Opruimen van hondenpoep moet door het baasje gebeuren. Wie dit verzuimt creëert zelf een dieronvriendelijke omgeving of buurt en wordt beboet voor zwerfvuil en overlast.

Om verrassingen met dierengedrag bij feesten en kermissen uit te sluiten wil N-VA sensibiliseren voor gebruik van  geluidsarm vuurwerk.


                                     DIERENWELZIJN: ELK DIER GOED IN ZIJN VEL

Cultuur

Cultuur is een ruim begrip en verdient bijgevolg ruime aandacht zowel op vlak van beleving als infrastructuur.

Hamme heeft een rijke traditie van feesten en vieren. Een volwaardig feest van de Vlaamse Gemeenschap op 11 juli behoort tot onze prioriteiten.

De Wuitenscavalcade verdient erkenning als cultureel erfgoed.

N-VA wil een volwaardig gemeentelijk archief waar kennis van toen en nu verzameld is, bewaard wordt en op een eenvoudige manier kan geraadpleegd worden. 

Herbestemming van erfgoed zal de komende jaren fel in de belangstelling staan. Met het kerkenplan als leidraad wil N-VA kerkgebouwen een neven- en/of een herbestemming toewijzen in overleg met de lokale gemeenschap. Ook het kleinere religieuze erfgoed verdient bescherming en zorg.

De Academie en de bibliotheek verdienen een nieuwe stek op het Marktplein maar zonder het historische uitzicht te schenden.

Aan verenigingen en amateurkunstenaars willen wij lokalen bieden om hun vaardigheden te ontplooien en ten toon te stellen.

De vrijetijdssite Meulenbroek/Kaaiplein  kan aantrekkelijker worden door aanleg van degelijke parkeerplaatsen en overdekte fietsstallingen.

Culturele verenigingen verdienen ondersteuning met toepassing van het gelijkheidsbeginsel.  
 
                                         CULTUUR : VASTE STEK VOOR MUSEA EN ARCHIEF

Landbouw

Landbouw is de bron van voedselproductie en is eveneens van grote ecologische waarde. Het is belangrijk dat de landbouw meer  duurzaam wordt en de positie van de landbouwer verstevigd wordt. 

Om de korte keten of rechtstreekse verkoop van land-en tuinbouwproducten aan de consument, meer vorm en kansen te geven in onze gemeente wil N-VA periodieke markten organiseren in de dorpen Moerzeke, Zogge, Kastel en St. Anna. 

N-VA wenst respect voor de landbouw door een goed onderhoud van landelijke wegen met vrij verkeer voor landbouwvoertuigen.

 
                                  LANDBOUW:  VOEDING VAN  DICHTBIJ

Ondernemen

Ruimte wordt kostbaar en willen we open houden. N-VA wil kleine en milieuvriendelijke ondernemingen niet naar een afgelegen zone verbannen maar plaats bieden in leegstaande fabriekspanden en bijhorende bedrijfsgronden binnen bestaande kernen.

Naast de zaterdagmarkt in het centrum wil N-VA in Moerzeke, Zogge, Kastel en St. Anna periodieke of maandelijkse markten organiseren. Dit schept mogelijkheden voor economie, brengt kernversterking en een sfeer van ontmoeting in de dorpen. 

Het voeren van een degelijk terrassenbeleid op het openbaar domein stimuleert vestiging van horecazaken en bepaalt mede de uitstraling van het straatbeeld.


          ONDERNEMEN: MARKTDAGEN IN ELK DORP

Gezinnen

In onze gemeente zijn her en der speelpleinen, van klein tot groot. N-VA wil deze inventariseren en een speeltuinkaart samenstellen.

Het is een vast gegeven dat diensten voor kinderoppas vele prestaties leveren. Een financiële ondersteuning vanuit het gemeentebestuur zou gerechtvaardigd zijn.

Gezinnen met co-ouderschap botsen op administratieve moeilijkheden in tal van aangelegenheden. Om dit te vermijden en te vereenvoudigen denkt N-VA er aan een tweede-verblijfsregister voor kinderen aan te leggen.
 
                                       GEZINNEN: OPVANGINITIATIEVEN ONDERSTEUNEN

Wonen

N-VA streeft in de woonkernen naar een gezonde sociale mix van jonge gezinnen, alleenstaanden en ouderen. Bij nieuwe inbreidingsprojecten als de site Tasibel dient meer aandacht te gaan naar middelgrote kavels, groen- en parkeerzones.

Onze gemeente heeft het gevraagde sociaal objectief van 9 % al bereikt en is met het aanbod van 12,4 % sociale kavels, sociale huur- en koopwoningen bij de koplopers in Vlaanderen. In een toewijzingsreglement houdt  N-VA  er aan de “lokale binding”  als voorrangsregel te laten gelden.    
 
Mits te investeren in erkende assistentiewoningen waarin ouderen langer zelfstandig kunnen wonen en beroep kunnen doen op zorgondersteuning wordt tegemoet komen aan de behoeften van de toenemende vergrijzing. 
 
                                        WONEN: NAAR EEN GEZONDE SOCIALE MIX

 

Inspraak

Het nemen van zware beslissingen over de hoofden van burgers heen zou tot het verleden moeten behoren. N-VA wil meer inspraak en betrokkenheid van burgers bij projecten die een zware impact hebben op hun omgeving.

N-VA wil een burgerbudget voorzien dat besteed kan worden aan initiatieven die vrij ingevuld worden door burgergroeperingen, eveneens in de verschillende dorpen.

Naast het meldpunt waarop burgers kleine mistoestanden kunnen aangeven wenst N-VA opnieuw een ombudsdienst in te voeren voor het oplossen van kleine geschillen.
 
                                               INSPRAAK:  DENK, DURF EN DOE MEE

Mobiliteit

Het opstellen van een mobiliteitsplan inclusief parkeerroutes, bewegwijzering en digitale info kan meer vlotheid brengen in het verkeer en de zoektocht naar parkeerzones.

N-VA kiest voor fietsstraten in smalle centrumstraten met veel drukte. Zo wordt autoverkeer afgeremd en luwer maar blijft zeker mogelijk. Aanleg van nieuwe voetpaden en verbreding van bestaande voetpaden.

Om tot een beter gebruik van het openbaar vervoer te komen, o.a. voor woon-werkverkeer  wil  NVA meer samenwerking en overleg met De Lijn voor trajectaanpassingen.

De waterbus over de Schelde met een aanlegplaats in Hamme mag geen utopie blijven maar kan realiteit worden door samenspraak met omliggende steden en gemeenten en De Vlaamse Waterweg.


                                   MOBILITEIT: HET KAN VLOT, VLOTTER, VLOTST​

Milieu

Het is geen gemakkelijke klus om strijd te leveren tegen allerhande vervuiling maar een overheid kan wel de aanzet en het voorbeeld geven. 

Voor het indijken van de zwerfvuilepidemie wil N-VA netheidwerkers stimuleren en belonen. Om vervuilers te detecteren en te bestraffen pleit N-VA voor strategische inzet van mobiele camera’s.

N-VA wil de gemeentelijke gebouwen voorzien van zonnepanelen en groendaken. Ook energieverslindende installaties als het zwembad kunnen worden omgevormd naar energiezuinige accommodaties. 

In samenwerking met de netbeheerders dient verder werk te worden gemaakt van omschakeling naar LED-verlichting op het volledige openbaar domein. 

Onze aandacht gaat uit naar vergroening van pleinen en straten, aanleg van een speel- en geboortebos en een milieuvriendelijk  gemeentelijk wagenpark.


                                                MILIEU: ZUINIG MET ENERGIE, GUL MET GROEN

Sport

Sporten brengt mensen samen en maakt gelukkig en fit. N-VA neemt het op voor een sportbeleid zowel op maat van individuele sporters als clubs en verenigingen. Inspraak en samenspraak met alle betrokkenen is hierbij van belang.

Alle aanwezige sporttakken in onze gemeente verdienen aandacht en ondersteuning om zich voluit te kunnen ontplooien.

Sportinfrastructuur dient maximaal toegankelijk te zijn voor alle sporters.
Goed onderhoud van de sportinfrastructuur is daarbij van cruciaal belang om deze optimaal te kunnen benutten en  betaalbaar te  houden voor de gebruikers. 

N-VA wil werk maken van een bewegingsvriendelijke publieke ruimte om op een  laagdrempelige manier voldoende in beweging te zijn of recreatief te sporten. Eenvoudige ingrepen met bewegingstoestellen in parken, woonwijken en pleinen prikkelen jong en oud om te bewegen en te sporten. 

 
                             SPORT: VOOR ELK WAT WILS 
 

Openbare werken

Actualisatie van het Hamse rioleringsplan is dringend nodig. Degelijke afvoer van regen- en afvalwater is van primordiaal belang.

Verschillende straten en pleinen zijn aan herinrichting en vernieuwing toe. Fiets- en voetpaden moeten comfortabel worden voor rolstoelen, brede fietsen en kinderwagens. 

Aanleg van buurtparkings kan het leven in wijken en buurten aangenamer maken en stimuleert vestiging van kleinhandelszaken en diensten. Overdekte fietsstallingen mogen daarbij niet ontbreken.

Het Kaaiplein en de Markt zijn pleinen die hun pleinfunctie ten volle kunnen ontplooien als plaats om even tot rust te komen in een sfeervolle omkadering maar ook als ontmoetings- en evenementenplek. 
 
Opfrissing Dorpsplein Moerzeke en verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit schept  meer mogelijkheden voor horeca en ondernemen.

N-VA wil een onderhoudsplan voor openbare gebouwen. Opvolging en regelmatig onderhoud is van groot belang voor de levensduur en behoud van het gemeentelijk patrimonium.

 
                       OPENBARE WERKEN: BUURTPARKINGS EN EIGENTIJDSE INRICHTING