Verslag OCMW raad 23 augustus 2018

Op 30 augustus 2018, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Voor het eerst zullen de bewoners van het WZC kunnen gaan stemmen in een stembureau binnen de muren van het WZC. Indien de bewoner niet zelf kan stemmen, zijn soms meerdere personen geinteresseerd  in een volmacht voor de oproepingsbrief. Daarom wordt hieromtrent een protocol opgesteld ter goedkeuring. Bij iedere bewoner wordt de eerste contactpersoon (familielid of kennis) of de bewindvoerder aangesproken. De bewoner kiest zo mogelijk zelf om een volmacht te geven indien ze niet zelf wensen te stemmen. Voor bewoners die niet in staat zijn zelf te gaan (fysiek of mentaal) wordt aan de huisarts een attest gevraagd.

 

De soap rond de gunning van de opdracht huur en was plat linnen komt tot een einde. Cleanlease nv  uit Oedelem en Dumoulin nv uit Cominnes waren enige tijd geleden de twee enige bieders op deze opdracht. Nadien werd besloten deze gunning te annuleren gezien de directrice van het WZC contact had gemaakt met Clova vzw, die voor deze opdracht een betere prijs zouden kunnen voorleggen. Tevens zouden zij ook zorgen voor aankoop en onderhoud van de arbeidskledij in plaats dat het WZC het in eigen beheer zou doen. Na grondig onderzoek van de adjunct-financieel beheerder (wegens niet goedkoper) werd contact met Clova stopgezet en het lidmaatschap beeindigd. De gunning gaat uiteindelijk naar Dumoulin tegen het nagerekende inschrijvingsbedrag van 20461 euro per jaar (btw inclusief). Wat de werkkledij betreft gaat de aankoop bij Sarco gewoon door en zal het door het WZC in eigen beheer gewassen en hersteld worden.

 

Fedasil bouwt het LOI af. Van de 20 plaatsen moet het LOI 9 plaatsen inleveren. Er is een opzeg gedaan door Fedasil vanaf 1 juli 2018. De opzeg duurt zes maanden. Dit betreft de woningen Kaaldries 115, Oostkouterstraat 22 en Geemstraat 47. De woning in de Oostkouterstraat  huurt het OCMW van de Zonnige Woonst. De andere woningen zijn patrimonium van het OCMW en worden vanaf 1 januari 2019 doorgangswoningen (woningen voor tijdelijke opvang van daklozen).

 

Hervestiging van vluchtelingen is een procedure waarbij vluchtelingen worden geselecteerd en overgebracht VAN een land waar zij bescherming hebben gezocht NAAR een derde land, dat vooraf heeft ingestemd om hen een duurzaam verblijfsrecht te geven. Zo wordt een oplossing geboden voor diegenen die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst en evenmin voldoende bescherming kunnen krijgen of geen lokale integratieperspectieven hebben in het land van eerste opvang. 1 dergelijk gezin(3 personen) werd vervolgens aan Belgie toegewezen. Het OCMW staat in voor de opvang  van het gezin en ontvangt daarvoor een toelage van 2500 euro per gezinslid gedurende het eerste jaar opvang. Daarna daalt de toelage naar 500 euro per persoon als het gezin nog steeds in Hamme woont. Er wordt een conventie ondertekend tussen Fedasil en het OCMW.

 

Voor verslag, Chris De Smedt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is