Verslag OCMW raad 17 december 2015

Op 17 december 2015, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

VERSLAG RAADSZITTING OCMW 17 DECEMBER 2015

 

Verslaggeving van de voornaamste punten:

 

 

 

 

 

Herstelling dak- en bovenverdieping administratief centrum, opgedeeld in drie percelen

Wordt gegund, na ingekomen offertes, aan (unanieme goedkeuring):

Perceel 1: herstelling van kielgoten: Pema Dakwerken Waasmunster
Perceel 2: herstelling pleisterwerk: ATD Roels Hamme
Perceel 3: nieuwe vloerbekleding: ATD Roels Hamme
 
Vaststelling budget 2016

           NV-A-fractie heeft zich onthouden

Aanpassing huishoudelijk reglement Kinderdagverblijf

De invoering van het decreet Kinderopvang (1/4/2014) bracht al heel wat teweeg. Door overleg tussen verschillende organisaties van Kinderopvang, kwamen heel wat hiaten aan het licht. Een aanpassing van het huishoudelijk reglement dringt zich op:

Wijzigingen betreft gerechtvaardigde afwezigheden en de toepassing hiervan in het KDV en jaarlijkse vakantie van het gezin/kind. Elke periode van afwezigheid omwille van ziekte, gestaafd door geldig doktersattest, zal niet meer worden verrekend met het saldo gerechtvaardigde afwezigheidsdagen. Afwezigheden zonder doktersattest worden wel verrekend. De jaarlijkse vakantie van twee of meer aan een sluitende weken, worden bij tijdig verwittigen, niet van de gerechtvaardigde afwezigheidsdagen getrokken. Periodes minder dan 2 weken worden wel van het saldo afgetrokken. Opgemerkt wordt dat sommige kinderen het gehele jaar, met uitzondering van een paar snipperdagen, naar het KDV blijven komen. Deze ouders worden erop gewezen dat het toch wenselijk is een gezinsvakantie te plannen tijdens gelijk welke periode van het jaar.
Het  vragen van een meerprijs voor opvang van meer dan 11 uur. Men blijft vaststellen dat sommige kinderen méér dan 11 uur aanwezig zijn in de opvang. Een kleine meerprijs zal worden aangerekend.
Aanvraag herberekening inkomenstarief: het standaard minimumtarief stijgt van 1,56 naar 5 euro. Er zijn wel meer mogelijkheden voor individuele verminderingstarieven (enkel kinderen tot en met het jaar dat ze 12 worden tellen nog mee voor de korting ten laste).
Brengen en halen van je kind. De ouders moeten de aanwezigheid van hun kind in de opvang bevestigen.
Veiligheid: opnemen van de definitie grensoverschrijdend gedrag (in het HR). Dit is een situatie waarin een kind in de relatie tot een persoon, die aanwezig is tijdens de kinderopvang, slachtoffer is of dreigt te worden van bedreigingen of geweld.

In het kader van wiegendood-preventie, hebben ouders het recht om te vragen hun kind op de buik te laten slapen. Hiertoe dient een attest te worden ingevuld door beide ouders/dokter. Dit attest is terug te vinden op de website van Kind & Gezin.

Afspraken over eten. De info over maaltijden in het KDV moet worden uitgebreid, met oog voor de verschillende aspecten en wettelijke bepaling om een procedure uit te werken in het kader van de allergeenwetgeving.
Recht van het gezin: De gegevens van de Federale Consumentenombudsdienst worden opgenomen in het HR, zodat ouders klacht kunnen indienen rond schriftelijke overeenkomst of afrekening.
Opzegmodaliteiten voor de voorziening: Aanvulling opzegmodaliteiten ten gevolge van overmacht van de voorziening.
Zindelijkheidstraining: Cleanlease Fortex heeft beslist niet langer de polobroekjes in hun assortiment te houden. Deze werden gebruikt bij de zindelijkheidstraining van de kindjes. Er waren twee opties. Ofwel koopt het KDV de broekjes zelf aan, ofwel zorgen de ouders voor voldoende kledij. Deze tweede optie wordt verkozen.
Unanieme goedkeuring voor voorgaande punten!

 

Patrimonium:

Het OCMW-Hamme is eigenaar van een stukje grond (Het Zwijn), dat valt binnen het onteigeningsgebied voor de aanleg van het gecontroleerd overstromingsgebied. Een schattingsverslag van 5725 euro werd door de Vlaamse Overheid voorgesteld. Dit werd anoniem goedgekeurd.

 

Prijsverhoging SF De Durme

Voorstel tot indienen van aanvraag tot prijsverhoging bij het agentschap Zorg en Gezondheid wegens investeringswerken aan de gebouwen van circa 430.000 euro. Dit zou een verhoging van de dagprijs van 2 euro impliceren. Dit wil zeggen van 19,38 euro naar 21,38 euro. Dit mag pas gebeuren na goedkeuring en mits de bewoners minimum 30 dagen vooraf in te lichten.

NV-A onthoudt zich.

 

Seniorenrestaurant

Er wordt voorgesteld de prijs van het middagmaal aan te passen van 5 euro naar 7 euro (houders O.K. pas 6 euro). Gezien de aanhoudende prijsstijgingen en het feit dat dit nog steeds de aanvangsprijs is, denken de NV-A-raadsleden dat deze vraag ontvankelijk is.

 

Uitbreiding LOI (Locaal Opvang Initiatief):

OCMW-Hamme verhoogt zijn capaciteit LOI van 16 naar 20 plaatsen. Hiervoor wordt een huurovereenkomst getekend met de Zonnige Woonst voor het huis in de Populierenstraat 7 voor 542,29 euro. Dit met ingang van 1/2/2016.

 

Verslaggeving Chris De Smedt

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is