Verslag OCMW raad 12 december 2016

Op 12 december 2016, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Financiën

Een grote brok financiële info op deze Raad welke wordt toegelicht door de financieel beheerder:

  • Meerjarenplanning tem 2019

Bij de stemming onthoudt N-VA Hamme zich met de voorgestelde meerjarenplanning en budget 2017. Raadslid Bruno Pletinck motiveert met o.a.

Investering en financiering eigen middelen betreffende de infrastructuur en organisatie administratieve diensten: net als onze collega gemeenteraadsleden zijn wij geheel gekant tegen het project Nieuwstraat alsmede met de inkanteling van de administratieve diensten OCMW Hamme aldaar.
Er wordt een dagprijsverhoging ingecalculeerd voor de serviceflats De Durme. Zoals op de vorige Raad aangehaald vindt de N-VA fractie het niet kunnen dat bewoners moeten opdraven voor de uitgevoerde renovatie- en verfraaiingswerken temeer omdat serviceflats De Durme winst maakt. De financieel beheerder bevestigt het voorgaande en het is twijfelachtig of de FOD economie de voorgestelde prijsaanpassing zal volgen.
De kasbasis en de autofinancieringsmarge sluiten in 2019 boven 0 af. Maar:

De kasbasis bedraagt in 2016: €600.000. Deze daalt de komende drie jaar om in 2019 af te sluiten met amper €17.000,
De autofinancieringsmarge bedraagt in 2016: €230.000. Deze daalt de komende drie jaar om in 2019 af te sluiten met amper €1.000,
Raadslid Bruno Pletinck vindt deze daling zorgwekkend wetende dat er een nieuw kinderdagverblijf komt (waarbij we te maken hebben met subsidiëringsproblematieken) en assistentiewoningen (welke gefinancierd wordt met eigen middelen) in de Hospitaalstraat. Met de werken aan ’t Verhoog in de Hoogstraat weten we dat bouwwerken gepaard kunnen gaan met meerwerken maar daar hebben we gezien de budgettaire cijfers niet de mogelijkheid of ruimte voor. Bovendien hangt het OCMW een schadeclaim boven het hoofd van firma Delta Thermic welke, los van de gegrondheid ervan, kan oplopen tot €1.100.000.
Er is dus een reëel risico dat de kasbasis en autofinancieringsmarge in het rood gaat in 2019 (leuk cadeau voor de nieuwe legislatuur) wat absoluut niet kan als openbaar bestuur!

Verder zien we in de meerjarenplanning dat het ontmoetingscentrum voor senioren geschrapt wordt tijdens deze legislatuur al zal in ’t Verhoog wel een sociaal restaurant komen.

 

  • Rapport voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole – aanbevelingen:

Bij aanstelling personeel moet vanaf heden de Raad ingelicht worden betreffende de mogelijke budgettaire impact en moet duidelijk vermeld worden of het een aanstelling betreft in statutair dan wel contractueel verband en of het al dan niet gaat om een vervanging. Tevens zal bij nieuwe aanstellingen de visumplicht worden toegepast, er moet dus goedkeuring zijn van de financieel beheerder tot overgegaan kan worden van een nieuwe aanstelling.
In 2016 werd inzake overheidsopdrachten 8 keer een visum aangevraagd (en verleend) maar tevens ontbrak in 4 dossiers een visum wegens niet gevraagd. Er wordt benadrukt dat dit niet meer zal kunnen en dat ook bij overheidsopdrachten steevast de visumplicht zal toegepast worden.
Tot slot zullen ook alle netto kasstromen hoger dan €2.500 onderworpen worden aan de visumplicht terwijl dit voorheen op €5.500 lag.

 

  • Rapport debiteurenbeheer

Hier krijgen we een overzicht van vorderingen op cliënten inzake niet-financiële dienstverlening (woonzorgcentrum, kinderdagverblijf, dienstenchequebedrijf) en inzake financiële steun.

Bij 17 rusthuisbewoners werd een 1ste aanmaning verstuurd, dit daalde naar 4 voor een 2de aanmaning. Bij het kinderdagverblijf echter zien we dat voor 5 cliënten een 3de aanmaning diende verstuurd te worden. Raadslid Bruno Pletinck vraagt of het mogelijk is de opvang te weigeren tot nadere betaling van de openstaande facturen. Conform het huishoudelijk reglement is dit mogelijk maar werd het heden nog niet toegepast. Na de 2de aanmaning wordt het diensthoofd ingelicht en na bemiddeling van deze met de cliënt komt het in de meeste gevallen tot een betaling.
Dit jaar waren er 23 gevallen van oninbaarstellingen omwille van overlijden, insolvabiliteit, de som die niet batig is, de ouderdom van de vordering (na 10 jaar stopt men vorderingseis). In de besloten zitting van deze Raad krijgen we dit jaar inderdaad een 2de overzicht van 13 oninbaarstellingen voor een bedrag van €7.000.

 

Assistentiewoningen Hospitaalstraat

Het architectenbureau S3a architecten heeft de plannen voor de assistentiewoningen in de Hospitaalstraat nog aangepast in functie van het behoud (en restauratie) van het restant van de vroegere hospitaalkapel (beter bekend als het ‘Dodenhuisje’) dat zich nog op het terrein bevindt. Een fotovoorstelling wordt getoond en unaniem valt te horen dat dit lelijk en storend is en dat 2 tweepersoonskamers moeten terug gebracht worden naar een éénpersoonskamer hiervoor. Toch wordt de goedkeuring ervan gevraagd en enkel de N-VA fractie houdt voet bij stuk omtrent deze schabouwelijke indruk van het geheel en onthoudt zich bij stemming. Raar genoeg gaan alle andere fracties wel in tegen hun aanvoelen?

 

Samenwerkingsovereenkomst Delhaize Sint-Gillis-Dendermonde

Het OCMW wenst een samenwerking aan te gaan met Delhaize te Sint-Gillis-Dendermonde betreffende voedseloverschotten. Het betreft zo’n 70 kilogram per transport aan vlees – en viswaren, groenten, melkproducten en droge voeding. Het OCMW zal deze producten opnemen in de voedselbedeling in ’t Verhoog. De N-VA fractie gaat akkoord met deze overeenkomst al haalt raadslid Bruno Pletinck wel het nodige in te calculeren personeelswerk aan: het ophalen, inladen, terug rijden, uitladen van deze goederen kost werktijd. Dit mag niet leiden tot een personeelsverhoging.

 

Erkenning kortverblijf

Het agentschap Zorg & Gezondheid keurde de schriftelijke overeenkomst en interne afsprakennota niet goed en de nodige aanpassingen in kader van de erkenningsvoorwaarden worden opnieuw voorgelegd aan de Raad ter goedkeuring. Raadslid Chris De Smedt merkt op dat er sprake is van een annulatievergoeding wanneer men niet komt opdagen. Geen onterechte maatregel, alleen is de termijn niet gespecifieerd: vanaf wanneer wordt de vergoeding toegepast? Opzegging daags voordien, een week op voorhand, … Op vraag van de N-VA fractie wordt dit verder gespecifieerd in de tekst.

 

Verslag Bruno Pletinck

::::

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is