Verslag gemeenteraad 14 september 2016

Op 5 oktober 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De gemeenteraad vangt aan met een minuut stilte uit respect voor overleden familieleden van enkele raadsleden sinds de vorige gemeenteraad in juni.

 

Proces-verbaal vorige zitting.

N-VA fractievoorzitter An Geerinck merkt hierbij op dat van de aanvullende punten ingediend door raadslid F. Van den Broeck de verslaggeving onvolledig is.  De secretaris zal het nodige doen ter correctie.

Bij agendapunt 8 de goedkeuring van het jaarverslag WACCO over 2015 ontbreekt het financieel rapport. Fractievoorzitter An Geerinck verzoekt om dit dossier aan te vullen en de bespreking te verdagen naar volgende raad.

 

Kapitaalverhoging TMVW en statutenwijziging FARYS-TMVW.

De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan een kapitaalverhoging door inbreng in natura. N-VA Raadslid Jan Laceur merkt op dat het dossier vermeld dat de beslissing geen invloed heeft op de uitbetaling van de dividenden aan de gemeenten. Dit is  in tegenspraak met de informatie door FARYS-TMVW. De Schepen brengt verduidelijkingen aan en geeft de ongelukkige formulering toe.

Het is duidelijk dat de eerste gemeenteraad na de vakantie op vlak van administratie hier en daar fouten vertoont.

 

OCMW-budgetwijziging 2016.

Fractievoorzitter An Geerinck interpelleerde de schepen over de stand van zaken in de bouw van de assistentiewoningen op de site  “De Bloemkorf”.

De OCMW-voorzitter en schepen van sociale zaken deelt mede dat de denkpiste van medefinanciering door de toekomstige bewoners inmiddels is verlaten wegens onvoldoende interesse. Bijgevolg zal de constructie met eigen middelen moeten worden gefinancierd en zullen de woningen worden verhuurd.  N-VA heeft een sterk vermoeden dat de plannen zullen worden opgeborgen en op deze site enkel de nieuwe kinderkrib zal worden gerealiseerd mits sterke subsidiëring van VIPA, het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden.

 

Gemeentelijk kopiereglement.

Erkende verenigingen konden een kopieerkaart bekomen om hun druk- en kopieerwerk gratis door de gemeentediensten te laten uitvoeren. Op deze raad wordt een reglement ter goedkeuring voorgelegd met het doel de overconsumptie in te dijken en de papierafvalberg te verminderen

N-VA fractievoorzitter An Geerinck wil weten om welke aantallen kopies het jaarlijks gaat en welke kostprijs eraan gekoppeld is. Ook binnen de diverse adviesraden rezen deze vragen en bleven ze onbeantwoord. Dit laat het ergste vermoeden.

De kopieerkaart wordt nu vervangen door een badge doch een beperking in aantal kopieën komt er niet. Controle hierop door de diverse gemeentelijke diensten is ook niet zo eenvoudig. N-VA gelooft niet in dergelijke reglement en wil meer inzetten op sensibilisering om te consuminderen.

Toegevoegd agendapunt door N-VA : onkruidverdelging.

Sinds 1 januari 2015 mogen openbare besturen geen pesticiden meer gebruiken en binnen afzienbare tijd zullen ook particulieren op zoek moeten naar alternatieve middelen.

N-VA –raadslid François Van den Broeck stelde vast dat het onkruid welig tiert op voetpaden en vindt het hoog tijd dat milieuvriendelijke methodes worden aangewend. Volgens het politiereglement moet de burger mede instaan om voetpaden vrij te houden.

Draagbare onkruidverbranders zijn een doeltreffend alternatief en ook voor senioren vlot hanteerbaar. N-VA vindt het een taak voor de gemeente om het gebruik hiervan te promoten en stelde voor een groepsaankoop te organiseren, gekoppeld aan een subsidie.

De schepen van milieu beweert dat een met onkruid overwoekerde stoep nog geen gevaar voor de voetganger betekent maar zal  het voorstel overmaken aan de milieudienst. Anderzijds rekent hij er stellig op  dat  Verko een initiatief zal nemen.

 

Voor verslag,

Lotte Peeters en An Geerinck

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is