Verslag gemeenteraad 14 december 2016

Op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Traditiegetrouw worden in de gemeenteraad van december de verschillende gemeentebelastingen, heffingen en retributies waarvan de termijn vervalt hernieuwd of aangepast.

Het betreft  hier 30 van de 56 agendapunten.

Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.

De Schepen van Financiën citeert in haar toelichting dat deze behouden blijven op 1650 en het College een gematigde fiscaliteit nastreeft N-VA -fractievoorzitter  An Geerinck benadrukt dat het handhaven van dergelijke hoge opcentiemen geen gematigde fiscaliteit is maar een zware belastingdruk.

In de omliggende gemeenten Zele (1400), Temse (1400) en Lokeren (1250) is het goedkoper wonen. Zij voegt eraan toe dat Hamme hierdoor niet zo aantrekkelijk is. In tegenstelling tot vroeger zijn alle gemeentelijke gegevens digitaal raadpleegbaar en vergelijkbaar. Dit wordt door jonge gezinnen bij het zoeken naar een woonplaats handig gebruikt.

N-VA pleitte meermaals  bij totaalrenovatie van een oudere woning voor een beloning.  Wie  sterk renoveert en een hoger kadastraal inkomen behaalt  wordt in onze gemeente belast met een hoge onroerende voorheffing.  N-VA vindt dit geen stimulerende maatregel maar eerder een bestraffende.

Goed nieuws is nu dat op Vlaams niveau door Minister Tommelein maatregelen genomen worden om bij totaalrenovatie  een fiscaal voordeel te verlenen. Dit kan gaan van een korting op de OV tot 5 jaar vrijstelling van OV. In deze gevallen kan de gemeente ook geen opcentiemen innen en moet ze onrechtstreeks de vermindering van OV toch verlenen.

De burgemeester antwoordde bevestigend maar vind dat niettegenstaande deze belasting het aantal nieuwe gezinnen van jaar tot jaar groeit.

 

Aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting.

De aanvullende gemeentebelasting blijft eveneens onveranderd, nl. 8 %.

N-VA fractievoorzitter An Geerinck argumenteert verder dat dit Hamme eveneens tot een dure gemeente maakt en kan deze belastingdruk niet goedkeuren.

 

Algemene heffing op gezinnen.

N-VA vindt een algemene verbruiksbelasting volgens een forfaitair systeem voor haar inwoners wel gerechtvaardigd maar vindt de terminologie onethisch. Fractievoorzitter An Geerinck vraagt de term aan de passen zoals deze in gebruik genomen is bij binnenlands bestuur, nl. algemene gemeentebelasting.

 

Algemene heffing op bedrijven en vrij beroepen.

N-VA vindt het niet kunnen dat de oppervlakte van een bedrijf of een ruimte voor een vrij beroep als criterium wordt genomen. Deze belasting  is en blijft oneerlijk en ontmoedigend voor de vestiging van  winkels en bedrijven.

 

Belasting op plaatsrechten op markten en foren.

N-VA Raadslid François Van den Broeck had een vergelijkende  studie gemaakt over de standgelden in Hamme met de omliggende gemeenten. Daaruit blijkt dat het College van burgemeester en schepenen zeer hoge tarieven hanteert. Uit gesprekken met  sommige foorkamers blijkt dit een reden te zijn om de kermis in Hamme niet meer aan te doen.

De schepen van markten en foren spreekt dit tegen en beloofde nogmaals om in overleg  met een werkgroep waarin markt- en foorkramers meezetelen, stimulerende maatregelen te nemen om de wekelijkse markt en de kermissen op te waarderen.

Deze belasting werd door N-VA niet goedgekeurd.

 

Gebruiks- en retributiereglement danszaal JC Den Appel.

Vanuit privéverenigingen is de vraag gekomen voor gebruik van de danszaal in JC Den Appel. Dit wordt mogelijk mits een gebruiksovereenkomst te tekenen en een retributie te betalen. Verschillende tarieven worden gehanteerd voor gebruik door vzw’s, particulieren en voor burgers woonachtig buiten de gemeente.

N-VA Raadslid Lotte Peeters vreest bij gedeeld gebruik van deze accommodatie voor botsingen en sprak haar bekommernis uit om de danszaal in eerste instantie ter beschikking te houden voor de jeugd en de maatregel al na een paar maanden te evalueren.

De Schepen van jeugd beloofde ten stelligste dat de jeugd haar absolute voorrang zal behouden vermits de kalender door de jeugdverantwoordelijken wordt bijgehouden.

 

Autonoom Gemeentebedrijf HIM : budgetwijziging 2016 en budget 2017.

De werkwijze van HIM op vlak van uitbatingen van Hambiance, Ter Muncken, vrachtwagenparking Zwaarveld enz. is nog niets gewijzigd en deze uitbatingen blijven jaar op jaar verlieslatend.

N-VA Raadslid Jan De Graef  stelde dat de Hamse Investeringsmaatschappij werd opgericht voor het uitvoeren van grote investeringen maar dat de  uitbatingen beter uit handen wordt gegeven.

Voorts pleitte N-VA voor een breder gebruik op de bewaakte parking, nl. voor kampeerwagens, bestelwagens, trailers ed.  De schepen antwoordde dat dit mogelijks verder zal onderzocht worden.

Uiteraard gaat N-VA bij de stemming over deze budgetten niet akkoord wegens de enorme sommen voor de aanleg van de ondergrondse parking in de Nieuwstraat.

 

Gemeenteboekhouding, bestemde gelden, budgetwijziging, aanpassing van de meerjarenplanning en budget 2017.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur had maatregelen aangereikt om een geboekte reserve voor Cross Border Lease ten bedrage van 2 195 120 Euro te gebruiken voor investeringen. Op de GR van april en juni had N-VA fractievoorzitter  An Geerinck gevraagd om deze kredieten te bestemmen voor de renovatie van de Academie.

De Schepen van Financiën bestemt nu 1 000 000 Euro voor de realisatie van de Academie en 1 195 120 Euro voor andere investeringen. N-VA kan enkel akkoord gaan met de vastlegging voor de Academie. Het is immers niet uitgesloten dat onder de noemer “andere investeringen” een deel kan worden aangewend voor het project Nieuwstraat.

Positieve zaken in het budget 2017 zijn de kredieten voor verbetering van het sanitair aan het openluchtzwembad voor 20 000 Euro.

Ook de restauratie van het buitenschrijnwerk aan het gemeentehuis zou in 2017 kunnen plaatshebben en worden voor 80 % gesubsidieerd.

Aan het gemeentehuis in Moerzeke zijn instandhoudingswerken voorzien voor 80 000 Euro en bijkomend een budget voor ramen. N-VA vindt dergelijke kredieten voor behoud en onderhoud van het patrimonium terecht.

Opmerkelijk in de meerjarenplanning  is het feit dat het voorziene krediet  van € 500 000 voor evt. aankoop van het B-post gebouw in de Meulenbroekstraat wordt geschrapt. De burgemeester beweerde nochtans dat de denkpiste om dit gebouw te verwerven open blijft.

N-VA  fractievoorzitter An Geerinck  trok uit de gehele financiële planning het besluit dat het overduidelijk is dat de zogenaamde kredieten voor de culturele campus worden verschoven naar 2018, 2019 en later. Daarmee zal  de meerderheid haar belofte om de renovatie van de Academie bij voorrang uit te voeren tegen het einde van de legislatuur niet hebben waargemaakt.

Wat de oppositie reeds jarenlang heeft verkondigd wordt in deze aanpassing van de meerjarenplanning duidelijk bevestigd.

 

Oprichting onroerend erfgoeddienst Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Het betreft hier een nieuwe instantie voor het in kaart brengen en onderhoud van erfgoedelementen binnen de regio Schelde en Durme. De meerderheid laat zich hierin vertegenwoordigen door de schepen van ruimtelijke ordening en cultuur. Als vertegenwoordiger van de oppositie wordt N-VA raadslid en natuurgids François Van den Broeck door de gemeenteraad aangeduid. Als plaatsvervanger wordt SPA-raadslid  Fatima Gökce aangesteld.

 

Burgemeestersconvenant.

Vorig jaar is de gemeente Hamme toegetreden tot het burgemeestersconvenant of het zogenaamde klimaatplan. Dit houdt in dat de gemeente zich engageert om tegen het jaar 2020 de CO² uitstoot met 20 % te verminderen.

Het studiebureau dat het hele dossier heeft samengesteld over CO² uitstoot en het af te leggen traject had de raadsleden reeds informatie verschaft op een raadscommissie. Het komt erop neer dat in elke vervuilende sector, nl. transport, handel en horeca, industrie, landbouw en huishoudens een aantal maatregelen tot vermindering kunnen genomen worden.

Er wordt sterk ingezet op een goede voorbeeldfunctie van het gemeentebestuur en veel sensibilisering naar de burgers toe. Financieel wordt in de begroting 2017 een budget van 25 000 Euro voorzien.

N-VA Raadslid Jan Laceur beklemtoonde het positieve in de toetreding tot deze convenant maar aan de hand van maatstaven en berekeningen moest hij echter vaststellen dat het geciteerde traject om de doelstellingen te bereiken tekort zal schieten. 

 

Lotte Peeters en An Geerinck

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is