Verslag gemeenteraad 26 november 2014

Op 5 december 2014

Verslag gemeenteraad 26 november 2014 

 – N-VA Hamme

Meerjarenplan OCMW Hamme

Raadslid Geerinck deelde namens N-VA Hamme mee dat ze het zeer positief vond dat het pand in de Hoogstraat – dat door OCMW Hamme aangekocht werd – als ontmoetingscentrum voor kansarmen ingericht zal worden. Ze kaartte verder ook aan dat er eventueel een hulppost opgericht zou kunnen worden. Op die manier kunnen kansarmen bij verplegend personeel terecht voor kleinere medische problemen, zoals wondverzorging alsook advies over hygiëne. Chris De Smet, onze mandataris in de OCMW-raad, zou het eventueel zien zitten om deze verpleegpost te bemannen.

Volgens An Geerinck zou men verder eventueel de klusjesdienst van het OCMW kunnen uitbreiden en zou men ook nog uitgebreider aan de slag moeten gaan met de seniorenbevraging. Dit is namelijk een uitstekend middel om na te gaan wat er zoal leeft bij de Hamse senioren.

Schepen en OCMW-raadsvoorzitter Paul Verschelden liet weten dat men momenteel bezig is met het uitwerken van ideeën omtrent de invulling van het ontmoetingscentrum in de Hoogstraat. Hierdoor kan hij nog niet met zekerheid vertellen welke activiteiten er onder meer zullen plaatsvinden en hoe de organisatie zal verlopen. Wel kon hij de mandatarissen reeds vertellen dat men al aangevangen is met het zoeken van voedselverdelers. Zo zijn er o.a. al Hamse bakkers die het initiatief ten volle steunen. Daarnaast bestaat de kans dat er heel wat workshops georganiseerd zullen worden in het ontmoetingscentrum. Over het initiatief dat N-VA aanreikte, dient er nog verder nagedacht te worden. Ten slotte gaf schepen Verschelden ook nog te kennen dat de groep senioren ouder dan 85 jaar reeds bevraagd werden en dat men nu zal beginnen met enquêtes voor +80-jarigen.

HIM: budgetwijziging

Volgens N-VA Hamme is het budget van de HIM te optimistisch opgevat. Raadslid De Graef gaf hieromtrent meer uitleg op de voorbije gemeenteraad. Ten eerste vraagt hij zich af of er wel voldoende geld beschikbaar is voor het project Drapstraat/Buntstraat. Ten tweede wijst De Graef er ook op dat er een verdubbeling is van de werkingssubsidie. Vervolgens kaartte hij ook nog eens de problematiek van de vrachtwagenparking aan. Waar de HIM normaal gezien op 20 abonnementen mikte, heeft men tot nu toe slechts 13 abonnementen verkocht. Vele vrachtwagens die vroeger op het Kaaiplein parkeerden, zijn jammer genoeg naar andere gemeenten vertrokken. Daarnaast wees Jan De Graef erop dat de Hambiance en Ter Muncken nog steeds een te lage bezettingsgraad kennen.

Schepen Huylebroek gaf antwoord op de vragen van raadslid De Graef. Hij stelde dat het project Drapstraat/Buntstraat een realistisch project is en dat de leasevergoeding van de werkingssubsidie verhoogd werd, waarbij het bestuur hieraan insteekt, zodat de bewoners niets extra zouden betalen. Over de parking stelde hij dat er af en toe nog abonnementen verkocht worden. Het is alleszins een goede zaak dat de vrachtwagens definitief van het Kaaiplein verdwenen zijn. De chauffeurs die naar andere gemeenten vertrokken, worden ondertussen ondervraagd. Meer kan men hier jammer genoeg niet aan doen. Ten slotte vermeldde de schepen ook nog dat de Hambiance ieder weekend bezet is, buiten de zomer gerekend.

Jan De Graef wou daarbij graag nog vermelden dat men eventueel met extra arbeidskrachten kon werken, zodat de HIM geoptimaliseerd kan worden. N-VA Hamme onthield zich dan ook bij de stemming, aangezien de aanpak van de HIM te weinig doordacht is en er te weinig inspanningen geleverd worden.

Goedkeuring streekpact RESOC-SERR Waas en Dender

 

N-VA Hamme vroeg zich af of het College zich loyaal zou opstellen tegenover het doortrekken van de N41. Daarnaast liet raadslid Van den Broeck weten dat hij positief staat tegenover de werking van RESOC-SERR. Hij vroeg zich echter af waarom natuur en milieu amper aan bod kwamen in het streekpact.

Volgens het bestuur zijn er veel overeenkomstige punten tussen hun visie en die het actiecomité rond de N41, zo pleitten ze onder andere ook voor veilige kruispunten. Hun visie omtrent het doortrekken van de N41 delen ze echter niet, aldus burgemeester Vijt. Volgens schepen van Gaeveren komt natuur en milieu wel aan bod, maar dan sterk gecentraliseerd. Het uitgangspunt van het streekpact is in hoofdzaak tewerkstelling en economie.

Goedkeuring reglement kinderraad

N-VA Hamme staat zeer positief tegenover de organisatie van een kinderraad. Raadslid Peeters vroeg zich echter af waarom het twee jaar duurde voor men dit initiatief effectief doorvoerde. In september 2012 kwam de Hamse jeugdraad namelijk al met een advies rond een kinderraad naar voren.

Volgens burgemeester Vijt duurde het twee jaar, aangezien het advies net voor de gemeenteraadsverkiezingen gegeven werd. Men vond het omwille van de verkiezingen te riskant om dit dan nog te realiseren.

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan

An Geerinck bedankte het bestuur om voor de gemeenteraad nog een Raadscommissie te organiseren rond deze materie, wat zeer nuttig bleek te zijn. Volgens haar staat er in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan te weinig info over de leegstand in Hamme. Daarnaast vraagt ze zich afSlechts 6 punten in de openbare zitting van deze raad. Bij de financiën valt ons oog op de betaalbaarstelling van de factuur van aQuizien. Op de zitting van 27/02/2014 werd de firma aangesteld om 15 keukentjes te leveren. De N-VA fractie onthield zich toen bij stemming omdat de offerteprijs van 31.000 euro abnormaal laag was ten opzichte van de andere firma’s (waarbij de prijs varieerde van 60.000 tot 105.000 euro). Kan tegen deze prijs wel dezelfde kwaliteit geleverd worden? Op deze raad komt de factuur voor van de eerste twee geplaatste keukentjes waarvan er maar één goedgekeurd kan worden. Bij één flat werden immers technische mankementen vastgesteld. De voorzitter beklemtoont dat deze eerst moeten weg gewerkt worden alvorens de factuur voor het tweede keukentje betaald wordt en dat dit zal opgevolgd worden door de technische dienst.

 

De raad moet zich uitspreken over de verlofkalender 2015 voor het kinderdagverblijf De Zonnebloem. Aangezien het hier gaat om een dienstverlening naar ouders met jonge kinderen stelt onze N-VA fractie zich in de plaats van deze doelgroep; wat is de meest voordelige regeling voor hen. Alhoewel twee keuzevoorstellen aan de raad werden meegedeeld (3 weken collectieve sluiting in de zomer en 1 week tussen kerst en nieuwjaar versus 3 weken collectieve sluiting in de zomer en 1 week tijdens paas-, herfst-, en kerstvakantie), wordt er een ander voorstel voorgelegd: 1 week collectieve sluiting tussen kerst en nieuwjaar, voor de rest van het jaar blijft het kinderdagverblijf steeds geopend. Op vlak van personeel betekent dit een evenwichtige puzzel leggen van de noodzakelijke bezetting in de leefruimtes versus verlofaanvragen; voor ouders betekent het wel dat zij met hun kind steeds terecht kunnen in het kinderdagverblijf en tijdens sluitingen niet naar alternatieven moeten zoeken. Tevens betekent een continue open zijn van het kinderdagverblijf een stijging van inkomsten. In functie van deze twee argumenten stemt de N-VA fractie mee met het voorstel.

 

Met betrekking tot het woonzorgcentrum wordt meegedeeld dat een “werkgroep uurroosters” werd opgericht waar twee medewerkers per afdeling (en door de afdeling zelf gekozen) deel van uitmaken. In de eerste fase kunnen zij zonder aanwezigheid van diensthoofden of directeur brainstormen over voorstellen ter verbetering en mogelijke aanpassing van de dienstregelingen. In tweede fase sluiten twee diensthoofden en de directeur aan om de haalbaarheid en wettelijkheid van de voorstellen af te toetsen.

 

Wat betreft de infrastructuur tot slot wordt een prijsofferte voorgelegd ter goedkeuring om in de nieuwe polyvalente zaal een toog en achterliggende berging + verdeelkeuken te installeren. De raming van deze meerwerken is niet gering (80.000 euro, excl. BTW) al wordt in functie van de uitbouw van een seniorenrestaurant en wie weet sociaal restaurant het voorstel unaniem goedgekeurd.

 aan wie het College de voorkeur zal geven, lokale of regionale middenstand indien de industriezone Zwaarveld zou uitbreiden. Over het Herbevestigd Agrarisch Gebied vroeg raadslid Geerinck om een termijn op te stellen waarbinnen dit georganiseerd dient te worden. Vervolgens liet ze verstaan dat N-VA Hamme niet akkoord is met het winkelcentrum en de ondergrondse parking. Zowel de renovatie van academie alsook de winterkapel dienen voorrang te krijgen. Ten slotte benadrukte An Geerinck ook dat er niets over de regelgeving in verband met hoogbouw in het ruimtelijk structuurplan werd opgenomen. Er is nood aan visie hierover, want anders laat dit willekeur toe. Men heeft er geen zicht meer over hoe hoog appartementen, windmolens en dergelijke mogen zijn.

Schepen van Gaeveren liet weten dat men een voorkeur heeft voor de lokale middenstand in het Zwaarveld. In verband met een visie over hoogbouw stelde hij dat men altijd rekening dient te houden met adviezen van de provincies en de dienst stedenbouw.

N-VA Hamme onthield zich bij de stemming, aangezien ze willen benadrukken dat er echt wel een duidelijke en gegronde visie nodig is in verband met hoogbouw, zodat willekeur uitgesloten wordt.

Goedkeuring BNIP Flandriencross

Volgens François Van den Broeck zijn de documenten inzake veiligheid zeer goed, waardoor de veiligheid zeker gewaarborgd wordt. Er staat echter te lezen dat alle mensen die in de betrokken straten langs het parcours wonen een gratis toegangskaart krijgen. Hij vroeg zich dan ook af waarom dat in een bepaald aantal straten nog niet gebeurde. Daarnaast vroeg François zich ook af of men nog drank zou serveren in glazen in de verschillende VIP-tenten, nu hier een verbod op is.

Burgemeester Vijt gaf een eerder laconieke antwoord op de vraag van François. Hij vroeg zich af of raadslid Van den Broeck naar gratis kaarten viste, terwijl François al een tijdje terug tickets voor de Flandriencross aangekocht had. In verband met het verbod op het schenken van dranken in glazen, liet de burgemeester verstaan dat men vooral zal optreden tegen het rondlopen met glazen op straat.

Internetdomeinnaam Hamme.Vlaanderen

Jan Laceur zorgde voor een aanvullend punt op de agenda van deze gemeenteraad. Hij pleitte voor de domeinnaam “Hamme.Vlaanderen”. In oktober 2008 werd deze domeinnaam in het parlement voorgelegd en in 2011 werd deze dan ook goedgekeurd. Begin dit jaar kon men zich effectief beginnen aanmelden om zo’n domeinnaam te verkrijgen. Er zijn verschillende voordelen met die domeinnaam verbonden, aldus raadslid Laceur. Op toeristisch vlak trekt dit bijvoorbeeld enorm aan, aangezien men een geografische link met Vlaanderen legt. Dit zorgt dan ook voor een sterkere lokale verbondenheid met Vlaanderen. Uit een navraag in 2013 bleek dat 2/3 van de gemeenten in Vlaanderen positief stond tegenover “.Vlaanderen”. Bijkomend voordeel is dat het aanschaffen van de domeinnaam uiterst goedkoop is. Jan Laceur vraagt dan ook of de gemeente Hamme zich niet kan registreren en de domeinnaam dan later ook aan de bestaande website kan koppelen.

Schepen De Keyser liet verstaan dat het bestuur niet echt een meerwaarde zag in deze domeinnaam, ook al somde Jan Laceur in zijn betoog reeds de verschillende voordelen op. Verder stelde ze dat 225 euro niet bepaald goedkoop is. Het bestuur deed een navraag bij andere gemeentes zoals Laarne, Wetteren en Dendermonde, waar ook daar nog steeds niet  met de domeinnaam “.Vlaanderen” gewerkt werd. Het bestuur aanvaarde dan ook niet dat deze domeinnaam zou worden ingevoerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is