Verslag gemeenteraad 22 oktober 2014

Op 20 november 2014

Verslag gemeenteraad 22 oktober 2014

Aanpassing retributie huisvuilzakken

 

De retributie voor huisvuilzakken zal met 50 cent per stuk verhoogd worden. N-VA Hamme verzet zich niet tegen deze aanpassing, maar heeft wel twee belangrijke bemerkingen. Ten eerste merkte raadslid De Graef op dat het materiaal en de afsluiting van de huisvuilzakken geoptimaliseerd dient te worden. Iedere verbruiker wil namelijk degelijke kwaliteit in ruil voor een hogere som. Schepen Waterschoot stelde dat Jan De Graef inderdaad gelijk had en dat het sluitsysteem inderdaad aangepast zou kunnen worden. Hij zal dit punt dan ook meenemen naar de volgende Verko vergadering. Ten tweede stelde raadslid Peeters dat men zeker niet uit het oog mag verliezen dat er een verhoogde kans op sluikstorting zou kunnen ontstaan. Om dit probleem op te lossen, kan men niet alleen vrijwillige “netheidsverantwoordelijken” aanstellen, maar ook gebruik maken van de net aangekochte mobiele camera. Verder zijn uitgebreide informatiecampagnes natuurlijk een must. Schepen Waterschoot antwoorde dat preventie inderdaad nodig is en bijgevolg dus zeker opgevolgd zal worden.

Kinderbegraafplaats

Raadslid Geerinck vroeg zich af waar en wanneer de aanpassingen aan de kinderbegraafplaats precies doorgevoerd zullen worden. Er worden in de toekomst namelijk een urnepaddenstoel en een vlinderboom geplaatst. Schepen Drieghe liet weten dat deze elementen nu op de kinderbegraafplaats in het centrum zullen geplaatst worden. Volgend jaar is het de beurt aan Moerzeke. Op de vraag of een gewoon kindergrafje of bijzetting bij een familielid mogelijk blijven antwoordde de schepen dat men soepel met het reglement zal omspringen.

Gemeenteboekhouding

N-VA Hamme onthield zich voor de twee punten in verband met de gemeenteboekhouding. Het betreft een zeer uitgebreide en moeilijke materie, die bovendien erg vaag werd voorgesteld. N-VA verwachtte dan ook dat een raadscommissie vooraf zou gaan aan de gemeenteraad. Volgens schepen Huylebroeck klopt dit en hij beloofde dan ook in het vervolg wel een commissie te organiseren

Exit Electrabel uit Intergem

Opnieuw een ingewikkelde materie, waarover de oppositie tijdens de gemeenteraad uitleg verschaft kreeg van de burgemeester. Volgens hem heeft de exit van Electrabel geen enkel rechtstreeks verband met de prijsstijging. Men is ondertussen ook bezig met het zoeken naar alternatieven om de kostprijs van de elektriciteit zo goedkoop mogelijk te houden.

Nieuwe borgstelling voor Fingem

De N-VA fractie onthield zich bij dit punt, omdat ze wantrouwig staat tegenover Belfius Bank.

Samenwerkingsovereenkomst Waterwegen en Zeekanalen

Raadslid Van Den Broeck stelde dat er veel positieve zaken verbonden waren aan deze overeenkomst. Er zal ook een ringdijk gebouwd worden om overstromingsgebied tegen te gaan, maar vroeg zich wel af om welk overstromingsgebied het precies ging.

Samenwerkingsovereenkomst Hulpverleningszone Oost

In de toekomst zal er een overeenkomst gesloten worden tussen Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Lokeren en Zele. Raadslid De Graef wenste er op te drukken dat het personeel van Hamme zeker dient gekoesterd te worden. De burgemeester verzekerde dat er voor het personeel niets zou veranderen. Verder vraagt Jan De Graef zich af of er geen invloed zal zijn op de werking van ons korps, wanneer de verdeelsleutel naar 12% zou stijgen. Verder vroeg raadslid De Graef zich af wat men bedoelde met “het onroerend patrimonium dat gratis ter beschikking wordt gesteld”. Kan men verder ook blijven garanderen dat bijvoorbeeld de duikploeg voldoende materiaal ter beschikking blijft hebben? Het is ook belangrijk om te weten dat de politiezone verschilt met de hulpverleningszone. De Graef vraagt zich dus terecht af of er geen problemen zullen gevormd worden hierdoor en hoe de samenwerking tussen politie en hulpverlening verder zal verlopen. De Burgemeester  stelde dat er tot nu toe in Hamme heel voordelig gewerkt werd. De verdeelsleutel van 12% is gebaseerd op de federale verdeelsleutel. Er zullen verder ook duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de politiezone en de hulpverleningszone. Een samenwerking met de hulpverleningszone Waas zou trouwens duurder uitkomen, aangezien er daar meer beroepskrachten aanwezig zijn.

EVA Toerisme Hamme

François Van Den Broeck stelde dat op de deelnemingsformulieren “5 euro per persoon” werd vermeld. Dit zou vervangen moeten worden door “5 euro per formulier”. Het schepencollege zal dit meenemen en eventueel aanpassen.

Zwaarveld: kosteloze overname infrastructuur

Waarom gebeurde dit nooit eerder en is nu pas beslist om de infrastructuur over te nemen? Het schepencollege antwoordde op deze vraag van Raadslid Jan Laceur dat een nieuwe landmeter werd aangesteld en dat men bezig is aan “een grote kuis”.

Aanvullend punt: Trage wegen in Jules de Brouwerpark

De twee trage wegen zijn volgens raadslid Laceur zeer belangrijk, aangezien via deze manier handelszaken en scholen op een veilige en efficiënte manier bereikt kunnen worden. Eén van de wegels is niet meer toegankelijk.  De andere vergt wat kunst- en vliegwerk om er ongeschonden door te komen. Jan Laceur stelt dan ook dat ontsluiting van deze verbindingswegen een verbetering zou zijn voor het Jules de Brouwerpark. De Kempenwegel is in het bezit van TMVW, maar de bovengrond is van particuliere eigenaars. Zij willen de wegel echter niet verkopen. Er werd in het verleden al een belofte gedaan, maar er gebeurde tot nu toe nog niets. De regeling in verband met de Pater Vertentenstraat is nog delicater, aangezien er daar meerdere eigenaars zijn.

Volgens schepen Drieghe zou er normaal een dezer dagen een oplossing komen rond snelheidsmaatregelen in het Jules De Brouwerpark. Verder nam volgens de schepen het college al heel wat maatregelen om het dossier los te maken. Onteigenen is volgens schepen Drieghe geen oplossing, aangezien men dan rekening moet houden met alle verbindingswegels in Hamme, dat zijn er zo’n 50-tal. Wat wel een mogelijkheid zou kunnen zijn, is dat de burgers en/of scholen naar het vredegerecht stappen. Het bestuur belooft deze mensen optimaal te steunen. De reden waarom de trage wegel aan de Pater Vertentenstraat niet opengemaakt wordt, zal verder onderzocht worden

 

 

Aanvullend punt: Omzendbrief Vlaamse Regering 11 November

In 2013 stuurde de Vlaamse Regering een omzendbrief rond in verband met de nationale liederen op 11 november. Jan De Graef vroeg aan het schepencollege om expliciet te doen wat in de omzendbrief vermeld stond. Volgens het bestuur zal dit zeker gebeuren.

Aanvullend punt: Windmolens

François Van Den Broeck stelde zich de vraag hoe het college stond tegenover het plaatsen van de nieuwe windmolens. Schepen Van Gaeveren stelde dat er windturbines zullen geplaatst worden, die groter zijn dan kleinschalige windmolens. Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd door de gemeente van 12/09 tot 12/10. Daaruit bleek dat er 351 bezwaren waren. Het college zal dan ook deze bezwaren verder bekijken, om dan uiteindelijk tot een conclusie te komen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is