Verslag OCMW raad 27 augustus 2015

Op 31 augustus 2015, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Dagverzorgingscentrum Den Oever

Eind september, begin oktober – afhankelijk van de evolutie in de selectie van medewerkers – wordt het nieuwe dagverzorgingscentrum (DVC) Den Oever in gebruik genomen. Hier kan men overdag van 8u tem 17u terecht voor opvang en verzorging. Het DVC neemt dus deze activiteiten over van de mensen die normaal thuis voor de cliënt zorgen (mantelzorgers of thuisverplegers). Een erkenning wordt aangevraagd voor 10 verblijfseenheden en op deze raad wordt de dagprijs bepaald. Hierbij baseert men zich op de prijzen van zo’n 35-tal DVC uit de regio. Het goedkoopste DVC heeft een dagprijs van 17 euro, het duurste van 26,87 euro. Het gemiddelde van de 35 DVC bedraagt 20,5 euro. Op de raad wordt unaniem beslist om de dagprijs voor Den Oever op 20 euro te zetten voor inwoners van Hamme. Niet-Hammenaren betalen 22 euro. Als N-VA fractie vinden we dit een billijke prijs. Wat is zoal inbegrepen:

  • Warme maaltijd, soep, koffietafel, drankje

  • Ergo- en animatieactiviteiten

  • Incontinentiemateriaal

  • Medische en hygiënische verzorging en begeleiding (bad-douche-toiletbezoek)

  • Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

  • Medische, verzorgende, verpleegkundige, paramedische en kiné activiteiten

Optioneel is een ontbijt aan 2 euro en een mee te nemen avondmaal van 4,5 euro. Raadslid Marie-Christine De Smedt merkt op dat het bedrag van 4,5 euro hoog is in verhouding tot een middagmaal van 5 euro dat men heden betaalt in het seniorenrestaurant, zeker aangezien het geen warme maaltijd zal zijn (heeft men ’s middags al gekregen). De opmerking wordt beaamd dat deze prijs voor boterhammen niet gering is maar aangezien de cliënt de keuze heeft dit al dan niet te nemen, wordt het bedrag behouden.

Ten tijde van de jaarmarkt zal er een opendeur georganiseerd worden in het DVC Den Oever.

 

Woonclub Hamme-Zele-Dendermonde

In de raad wordt unaniem beslist dat het OCMW-Hamme samen met het gemeentebestuur deel neemt aan het project Woonclub Hamme-Zele-Dendermonde. Het project beoogt de ondersteuning en begeleiding van zwakke huurders op de huurmarkt. Het OCMW-Hamme heeft als opdracht om zwakke huurders op het Hamse grondgebied door te sturen naar de Woonclub. De provincie Oost-Vlaanderen subsidieert een halftijdse opbouwwerker die actief zal zijn op het grondgebied van Hamme, Zele en Dendermonde. Het project start effectief in de loop van augustus 2015 en loopt 1 jaar, mogelijk verlengbaar met 1 jaar.

 

Overeenkomst ziekenhuispensioenen

In het verleden was er in Hamme het Fabiolaziekenhuis, een openbaar ziekenhuis met statutaire personeelsleden. Het fuseerde in 1998 met de stadskliniek (ook een openbaar ziekenhuis) van Sint-Niklaas en samen vormden ze AZ Waasland. Op 1 januari 2007 fuseerde AZ Waasland met het privéziekenhuis Maria Middelares tot AZ Nikolaas. Deze fusies zagen we overal in het ziekenhuislandschap waardoor er geen openbare ziekenhuizen meer zijn en bijgevolg ook geen nieuw vast benoemde medewerkers. Het huidige statutaire personeel is uitdovend.

 

Voor privé-werknemers worden de sociale bijdragen betaald aan de werknemerskas (RVP). Voor vast benoemden aan de kas van lokale besturen (RZSPPO). Gezien het sterk dalende aantal statutaire personeelsleden (de meerderheid is trouwens boven de 50 jaar) komt de situatie er aan dat de pensioenbijdragen lager liggen dan de pensioenlasten (= uitbetaling van pensioengelden aan gepensioneerd vast benoemd personeel). De RZSPPO die de pensioenen uitbetaalt, gaat dit dus niet meer kunnen en zal de pensioenuitgaven voor de ziekenhuisgepensioneerden verhalen op de vroegere werkgevers. Dit is de responsabiliseringsbijdrage. Voor statutaire werknemers van AZ Waasland en Fabiolaziekenhuis, die heden tewerkgesteld zijn in AZ Nikolaas, zijn dit de OCMW’s van Sint-Niklaas en Hamme. Vandaar dat deze partijen moeten nagaan en overeenkomen wie wat gaat betalen.

 

De overeenkomst is een technisch en zeer complex gegeven waarbij raadsleden Marie-Christine De Smedt en Bruno Pletinck enkele verduidelijkingen vragen. Aangezien het Fabiolaziekenhuis op zich ophield te bestaan na 1998, komt het OCMW Hamme tussen in de pensioenlasten voor 1998 en dit beperkt tot maximum 10,6 miljoen euro. Ter duiding: de totale kost zou 115 miljoen euro bedragen met een gedeelte van zo’n 60 miljoen euro voor 1998 en 55 miljoen euro na 1998. Uit simulaties blijkt dat OCMW Hamme de responsabiliseringsbijdrage ten vroegste vanaf 2019 (dus in de volgende legislatuur) moet betalen. Heden zal er tot 2019 wat geld opzij geschoven worden al blijkt dit met zo’n 20.000 euro voor dit en komend jaar niet spectaculair te zijn. De responsabiliseringsbijdrage zal dus geen cadeau zijn voor de komende legislatuur al moet gezegd worden dat dit pensioenspook in alle lokale besturen waait.

 

Humanitaire crisis

Met betrekking tot de recente toestroom van asielzoekers kan meegedeeld worden dat op dinsdag 25 augustus vanuit Fedasil 3 Irakese vluchtelingen zijn aangekomen en momenteel verblijven in een LOI woning (Lokaal Opvang Initiatief). Dit betekent dat heden van de 10 opvangplaatsen in Hamme er nog 2 beschikbaar zijn. Naar alle verwachting zal de komende week nog 2 vluchtelingen overgebracht worden naar Hamme.

 

Het aantal opvangplaatsen in vergelijking met de regio (situatie dd 27/08/15):

Gemeente

Aantal asielzoekers

Nog beschikbare plaatsen

Berlare

4

6

Buggenhout

10

0

Dendermonde

26

1

Hamme

10

2

Lebbeke

0

0

Zele

6

0

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is