Project Nieuwstraat legt hypotheek op Hamme

Op 30 mei 2013, over deze onderwerpen: Wonen en natuur

Gemeenteraad Hamme 29 mei 2013 – agenda punt budgetwijziging

Agendapunt 24 van de gemeenteraad van Hamme

De zware budgetwijziging voor het project Nieuwstraat legt een zware hypotheek op de gemeentefinanciën en op de toekomst van onze gemeente.

De Hammenaar wordt in allerlei persberichten rond de oren geslagen met uitspraken zoals: dat het niets gaat kosten, dat het een PPS samenwerking is met een privébedrijf enzovoort. Wie echter het dossier en de budgetwijziging aandachtig bestudeerd kan enkel tot de conclusie komen dat er een flinke portie budgetopsmuk inzit en vooral een onrealistische, onaanvaardbare voorstelling van zaken is. De goede beslissing om een pensioenreserve op te bouwen geraakt helemaal ondergesneeuwd onder het dossier Nieuwstraat.

De bovenste verdiepingen van het nieuw administratief centrum worden omwille van besparingen niet afgewerkt, echter schrijft men vandaag in de budgetwijziging 1 miljoen euro in voor de verkoop van deze onafgewerkte ruimtes. Welk bedrijf gaat dit enorme bedrag neertellen voor enkel onafgewerkte vloeroppervlakte? Onrealisme ten top.

Het ronkend klinkend “PPS” waar het college zo graag mee uitpakt is niets meer dan een doos gebakken lucht. In een echte PPS structuur zijn volgende contractuele elementen altijd aanwezig: ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en uitbating. Hamme kiest ervoor om enkel het ontwerp en de bouw door de privé-partner te laten uitvoeren, de meest risicovolle elementen gaat de gemeente (lees op kosten van zijn inwoners) zelf uitvoeren. Zo is er grote twijfel over o.a. de uitbating van de overbodige ondergrondse parking. De Hammenaren zullen hier drie keer voor betalen: één keer om ze te bouwen, nog eens om er te parkeren en dan om er met verlies vanaf te geraken.

Niet alleen wordt er 4.5 miljoen euro uit de reserves gehaald om nog maar te kunnen beginnen met de bouw maar ook worden er extra middelen uitgetrokken voor erelonen, voor de Hamse Investeringsmaatschappij (HIM) en de heraanleg van de Nieuwstraat zelf. De factuur loopt reeds op naar meer dan 6 miljoen euro en men kan nu al stellen dat dit niet voldoende zal zijn.

Wij roepen de meerderheid op om deze plannen op te bergen of op zijn minst te herzien. Het getuigt van goed bestuur om toe te geven dat onrealistische onbetaalbare plannen niet haalbaar zijn in de huidige financiële situatie. De bewering dat dit project de inwoners van Hamme niets gaat kosten is de waarheid geweld aandoen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is