U bent hier
Verslag gemeenteraad 30 april 2014
Bij het tweede punt op de agenda heeft raadslid Geerinck enkele vragen en opmerkingen. Het punt behandelt het omvormen van Ondernemend Hamme vzw naar EVA-vzw. Voordelen van zo een vzw blijken vooral organisatorisch te zijn. Men kan efficiënter te werk gaan, wat zeker positief is. Door het verdwijnen van personeelskosten, kunnen ze hun budget voldoende gebruiken. Er wringt echter iets bij de democratische besluitvorming. Het schepencollege heeft de meerderheid van de stemmen. N-VA vindt het een probleem dat de absolute macht bij één persoon gelegd wordt. De statuten zijn kortom onvoldoende democratisch. N-VA onthield zich dan ook bij de stemming over dit punt.
Het antwoord op deze opmerkingen en vragen wordt gegeven door de burgemeester. Hij stelt dat de werkingstoelage inderdaad 17.500 euro bedraagt. Normaal is het niet voorzien om andere inkomsten te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld door lidgelden vragen. Horeca is ook opgenomen in de vzw, dat is een belangrijk element in onze economie.
Raadslid Laceur had een vraag over het aanvraagdossier van een starterspremie. Daar staat bij artikel zeven het volgende te lezen: “Een aanvraag tot het bekomen van de premie dient aangetekend verzonden of tegen ontvangstbewijs afgeleverd worden aan Gemeentebestuur Hamme”. Het is dus een van de voorwaarden dat een kopie van een vergunning -die aangemaakt werd door de gemeente zelf- uiteindelijk teruggestuurd dient te worden. Kan de gemeente dit dan niet zelf afhandelen?
De burgemeester raadt het alle handelaars aan om bij de dienst lokale economie langs te komen, zodanig dat ze niets zouden vergeten bij het aanvragen van een starterspremie. Op die manier moeten ze hun vergunning ook niet opsturen.
Raadslid De Graef heeft twee opmerkingen. Hij vindt niet dat het kan dat men pas bij het begin van de vergadering de meerjarenplanning in papieren versie afgeeft. N-VA is nog steeds niet akkoord met ondergrondse parking.
Schepen Huylebroeck geeft Jan De Graef het antwoord dat er reeds een versie doorgestuurd was. Er werd enkel een verantwoording toegevoegd aan de nieuwe versie.
Jan De Graef stelde op de HIM reeds een vraag wanneer de parking in werking zou gaan. Is dat - zoals verwacht - morgen al en dan ook betalend? Een andere vraag heeft betrekking op de gebouwen in beheer van de HIM. Hambiance en Ter Muncken draaien met verlies. Kunnen er geen maatregelen genomen worden om de bezettingsgraad te verhogen? Sporthal de Wuiten heeft wel een hoge bezettingsgraad. Dit is niet waar volgens schepen Van Gaeveren, deze zaal wordt gewoon verhuurd. Er wordt volgens De Graef gelaten omgegaan met de bezettingsgraad van Hambiance. Verenigingen vragen vaak om bijvoorbeeld Jan Tervaert te gebruiken. Wanneer andere zalen reeds bezet zijn kan men de verenigingen eventueel doorverwijzen naar Hambiance. Volgens N-VA zijn er te weinig inspanningen om de zaak rendabel te maken. Daarom kiezen we er dan ook voor om ons te onthouden.
Huylebroeck reageert hierop dat de badges voor betaling reeds zijn toegekomen. De verantwoordelijken hiervoor hebben vandaag reeds uitleg gekregen over het systeem. Volgens de schepen zal de parking operationeel zijn vanaf 15 mei. Dat is echter wel twee weken te laat. Over het probleem met de Hambiance stelt de schepen dat men in het verleden gekozen heeft voor een fuifzaal. Dat heeft heel wat mogelijkheden, maar jammer genoeg ook beperktheden. Iedere week is er volgens de schepen wel een volledige bezetting van de Hambiance. Bestuur is er blij om dat Hamse jongeren hier ter plaatse in Hamme kunnen blijven fuiven.
Jan De Graef antwoordt hierop dat ook Ter Muncken af en toe gebruikt wordt als fuifzaal en daar niet geschikt voor is. Hij stelt daarom voor dat jeugdverenigingen, die een fuif in Ter Muncken willen geven, dit dan doen in fuifzaal Hambiance.
Vervolgens is er nog een vraag van Jan De Graef over de voorrangsregeling. Er zouden maatregelen genomen worden om een vlot verkeersverloop te voorzien op het kruispunt Strijderslaan/Drapstraat. Waarom kan men dit eerst niet proberen met een proefopstelling? Het zebrapad aan bloemenwinkel De Molen ligt verder ook achter een hoek, stelt raadslid De Graef. Het is niet evident om dat veilig en zonder risico over te steken.
Volgens schepen Drieghe komt er eerst een proefopstelling. Er is achter de schermen ook heel wat onderzoek naar dit gegeven gedaan en er is wekenlang over dit punt gedebatteerd. Hij stelt ook dat het de taak is van de automobilist om voorrang te geven aan voetgangers op het desbetreffende zebrapad. Zij moeten dan ook aandacht geven en goed opletten. N-VA stemt voor de aanpassingen.
Aan het einde van de gemeenteraad volgen nog enkele vragen die raadslid Van Den Broeck indiende. Zijn eerste vraag heeft betrekking op het bijenbestand. Hamme doet al inspanningen met de zogenaamde bijenhotels, vooral gericht op metselbijen. Huisvesting is echter niet voldoende. Bijen hebben ook voedsel, nectar en stuifmeel nodig. Kan en wil de gemeente meer aandacht besteden aan dit probleem en op verloren hoekjes en plekjes bloemenmengsels inzaaien ?
Schepen Waterschoot geeft antwoord op deze vraag. Elk jaar koopt de gemeente een zaadmengsel aan bij de provincie. Dat wordt op enkele specifieke locaties gezaaid, zoals de fietsstrook aan de Weverstraat. Er werd een info-avond georganiseerd om het gebruik van een bijvriendelijk zaadmengsel. François is hier verheugd om. Als het goed is, dan mag het ook gezegd worden.
Een tweede vraag gaat over het pesticidevrij groenbeheer. Geen enkele Vlaamse stad of gemeente mag tegen eind 2014 nog pesticiden gebruiken voor haar straten- en groenbeheer. We weten dat er al bepaalde inspanningen zijn geleverd. Is Hamme nu voldoende voorbereid om vanaf 1 januari 2015 een volledig pesticidenvrij beheer te voeren? Welke methodes worden dan gebruikt voor kruidbeheer in groenzones en op verhardingen? Komt er een sensibiliseringscampagne om ook bij de burgers het pesticidenverbruik af te bouwen ?
Schepen Drieghe laat weten dat er gasbranders gebruikt worden en ook de veegmachines zullen ingeschakeld worden. Er zullen enkele toestellen aangekocht worden ter waarde van 15.000 euro. Of men een toestel zal aankopen om onkruid met heet water te bestrijden, weet men nog niet goed. De stock van middelen die tot nu toe gebruikt worden, zullen normaal rond juni opgebruikt zijn. Schepen Waterschoot laat weten dat Hamme ervoor koos om stapsgewijs het gebruik van pesticiden aan te pakken. Het personeel werd hiervoor reeds opgeleid en geïnformeerd. Zij weten nu al heel wat meer over alternatieve onkruidverdelging. Er zijn al heel wat inspanningen geleverd in verband met de sensibilisering van de burger, zoals het maken van informatiefolders.
Verder stelt Van Den Broeck zich ook enkele vragen over de gebeurtenissen die op Paasmaandag op site Meulenbroek gebeurden. Er werd namelijk vanaf 8.30 uur tot in de late namiddag gewerkt met kettingzagen en een kraan op de werf van het rusthuis. Dit gaat in tegen het politiereglement Hamme/Waasmunster. Een massa houtschilfers kwam terecht op het aanpalend voetpad en werd niet opgeruimd. Het omheinend muurtje werd over een afstand van 4 meter zwaar beschadigd. Zijn deze overtredingen vastgesteld? Zo ja, waarom werd er dan niet opgetreden? Volgens François moeten de verantwoordelijken hun verantwoordelijkheid vanaf nu opnemen.
Schepen Verschelden is verbaasd over de vraag van Van Den Broeck. De werken zijn uitbesteed. Er zijn nog geen klachten of opmerkingen overgebracht. De overtredingen zijn dus niet vastgesteld. Volgens Verschelden is alles op een correcte manier gebeurd.
Ten slotte volgt nog een vraag over de veerdienst Driegoten. De huidige uitbaterveerdienst had zich voorgenomen te stoppen op 31 maart 2014. Voor zijn opvolging was slechts 1 offerte waarmee W&Z echter niet kon akkoord gaan. Mits een bijzondere clausule in het contract resten nog 3 maanden om de continuïteit van de veerdienst te verzekeren door de huidige uitbater. Wat zijn de voorstellen van het College van Burgemeester en Schepenen om de veerdienst vanaf 1 juli 2014 te verzekeren?
Schepen Waterschoot stelt dat het college reeds lang over het behoud van de veerdienst waakt. Op 12 juni 2013 werd er reeds een toelichting gegeven over de stand van de veerdienst. De kost van de veren mag niet aan de desbetreffende gemeentes aangerekend worden. Het is een troef dat ze gratis zijn. Tom Waterschoot roept aan alle politieke partijen op om te ijveren voor het blijvende gratis gebruik van de veren.
Volgens de burgemeester kreeg Van Den Broeck niet alle informatie mee. Na de eerste prijsvraag, werd er een tweede opgesteld uit bezorgdheid van gemeente Hamme en Bornem. De prijzen zullen haalbaar zijn en de veerdienst zal worden gegarandeerd in de zomer.