Verslag OCMW raad 19 januari 2017

Op 24 januari 2017, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

De agenda bevatte geen echt belangrijke punten, maar ik ga toch een samenvatting geven van wat er besproken is.

De gunning voor de levering en plaatsing van nieuwe overgordijnen voor SF De Durme werd unaniem toegewezen aan de firma Cotese uit Dendermonde gezien zij de meest gunstige prijsofferte deden. De Witte –Lietaer was hun enige mededinger, maar het prijsverschil van 6476 euro tov 11.167 euro liet Cotese de opdracht binnenhalen.

Het oproepsysteem van AW De Craenevliet (naar WZC Trento Moerzeke) is totaal verouderd. Wisselstukken zijn niet meer verkrijgbaar. Voorlopige noodoplossing was via oproepcentrale Witgele Kruis Gent, die dan het personeel in WZC verwittigden dat er een probleem was in een assistentiewoning. De firma Ascom (die ook dit systeem plaatste in het WZC Meulenbroek) verwierf de gunning voor 6.500 euro om een volledig nieuw oproepsysteem te plaatsen. Er wordt 1 maand overlapping voorzien zodat er zich geen onverwachte problemen kunnen voordoen.

In het financieel rapport 2017/1 laat de thesaurie een gunstige financiële situatie zien. Momenteel ook geen overschrijding van de budgetten. We zien wel een lichte toename van de leefloners en wellicht een overschrijding van het bezoldigingskrediet WZC, dat kan worden opgevangen met onbenut saldo art.60 KDV en IBO (kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang).

De overeenkomst tussen OCMW en AZ Nikolaas voor medische kosten van inwoners en niet-inwoners van het werkgebied zonder ziekteverzekering wordt een beetje verfijnd. Deze dateert al van 2009. Het AZ Nikolaas verbindt zich ertoe om patiënten zonder geldige ziekteverzekering te behandelen en het OCMW engageert zich ertoe om de medische kosten te helpen recupereren ten gunste van AZ Nikolaas.

Dat wil zeggen dat de sociale dienst alle bronnen gaat opzoeken tot betaling van de rekeningen en zo er geen zijn zal het OCMW de rekening vereffenen.

Het Agentschap Zorg &Gezondheid had nog enkele opmerkingen ivm de schriftelijke opnameovereenkomst WZC en Kort Verblijf. De maximale opzegginsvergoeding en termijn mag maar 7x de dagprijs zijn en 7 dagen i.p.v. de 14 voorheen. De korting op de dagprijs (vb. bij opname in ziekenhuis) bedraagt 5euro vanaf de eerste volle dag afwezigheid i.p.v. de 6de dag vroeger . Raadslid De Smedt vroeg nogmaals om een exact  aantal dagen te vernoemen van wanneer er een boete van 250 euro moet betaald worden bij contractbreuk opname KV. Was vorige raad beloofd dit aan te passen.

De verhouding zorggraad in het WZC wordt aangepast naar 80/20 d.w.z. 80% van de bewoners zijn zwaar zorgbehoevend en 20% zijn licht hulpbehoevend of nog vrij zelfstandig. Deze verhouding is al een tijdje realiteit in het WZC gezien mensen toch zo lang mogelijk in hun thuissituatie zoeken te blijven. Als voordeel heeft deze verhouding dat de zwaar zorgbehoevenden sneller opgenomen kunnen worden en het is ook financieel gunstiger voor het WZC gezien zwaardere profielen een hogere RIZIV dagforfait opleveren. Nadeel is wel de hogere werkdruk voor het personeel.

Het WZC werkt ook met 2 aanmeldingslijsten nl. de gewone lijst, waar mensen zich preventief laten opschrijven, en de prioritaire lijst voor zwaar hulpbehoevenden. Bij beiden telt de dag van aanmelding als criteria voor opname. Vanaf nu  start een proefproject voor de ‘gewone’ lijst, namelijk na een eerste weigering blijft alles idem. Na een 2de weigering wordt de kandidaat bewoner op non-actief gezet en pas terug geactiveerd op verzoek van de bewoner zelf. De oorspronkelijke inschrijvingsdatum blijft wel gehandhaafd. Evaluatie volgt.

Verslag Chris De Smedt

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is