Verslag OCMW raad 17 mei 2018

Op 25 mei 2018, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Zoals vermeld in eerder verslag verkreeg Coop apotheken de gunning voor het leveren van de medicatie in het WZC Meulenbroek. Deze samenwerking is ondertussen al een tijdje bezig maar blijkt verre van goed te verlopen. Coop houdt zich niet aan de gemaakte afspraken en er zijn veel fouten in de multidosisleveringen. Het grootste gevaar is verkeerde toediening aan de bewoners daarom moet het personeel extra steekproeven doen en alles nauwlettend in het oog houden. Dit betekent extra werk en veel over weer getelefoneer tussen WZC en COOP. De apotheek krijgt tijd tot 1 juni om alles correct te laten verlopen zoniet worden zij in gebreke gesteld. OCMW Hamme zal dan stappen ondernemen om het contract te verbreken en eventuele schadevergoeding te eisen.  Voorlopig is het personeel extra alert want incorrecte medicatie krijgen kan grote gevolgen hebben voor de bewoners.

 

ACV openbare diensten heeft bij de Gouverneur klacht neergelegd tegen de beslissing van het OCMW (raad 18 januari 2018) en ven de gemeenteraad (24 januari 2018) i.v.m. de goedkeuring van de toetreding van AZ Lokeren tot de vzw AZ Nikolaas en de daaruit voortvloeiende wijziging van de statuten. AZ Nikolaas heeft alle deelgenoten samengeroepen en GD&A advocaten aangesteld om een gezamenlijk verweerschrift in te dienen. De inhoud hiervan wordt unaniem goedgekeurd. AZ Nikolaas neemt alle kosten op zich. Wordt uiteraard vervolgd.

 

Wegens het overlijden van de heer Etienne Drieghe dient de raad een andere vertegenwoordiger van het OCMW Hamme voor te dragen voor de raad van bestuur van AZ Nikolaas en voor het bureau van AZ Nikolaas. OCMW voorzitter  Paul Verschelden is voor beide functies kandidaat en zijn kandidatuur wordt unaniem goedgekeurd.

 

In een vorige raad werd beslist de aankoop van medische voeding te gunnen aan de firma Nestlé. Het ging hier over 3 percelen waarbij in zijn totaliteit deze firma als economisch meest voordelige naar voor kwam . Het advocatenbureau Apollegis stuurde een aangetekend schrijven  naar OCMW Hamme met protest van de firma Fresenius. Zij scoorden voor 1 van de 3 percelen goedkoper, echter in totaliteit waren ze duurder. Fresenius vindt de samenvoeging van de percelen onterecht en legt zich niet neer bij de beslissing van de Raad. Na intern overleg met de eigen juridische dienst werd door de voorzitter dringend beslist tot intrekking van gunning met bekrachtiging van het vast bureau. Er wordt een volledig nieuwe gunningsprocedure opgesteld waarin niet meer met percelen zal gewerkt worden. Men gaat wel kijken naar prijs en kwaliteit van het ganse pakket . Ondertussen blijft Nestlé verder leveren.

 

De overheidsopdracht die werd uitgeschreven voor plaatsing van nieuwe vloerbekleding in de tijdelijke kinderkribbe in de Damputstraat leverde de firma VELDEMAN AANNEMINGEN BVBA Dendermonde de opdracht op. Er werd rekening gehouden met de beste prijs-kwaliteit verhouding en dit voor het totaal bedrag van 17.292 euro inclusief BTW.

 

De catering van het WZC Meulenbroek werd Europees uitgeschreven en leverde  slecht 1 offerte op, de firma COMPASS GROUP, die tevens ook de huidige leverancier is. De raming bedroeg 468.817 euro btw incl. maar de offerte van 552.379 euro ligt hier ver boven . (aanzienlijke stijging voor alg. voeding , diepvries en zuivel ) Besloten wordt daarom om nog eens met z’n allen rond de tafel te zitten en goed na te gaan waaraan dit grote verschil in prijs gelegen is .Deze firma zal wel de gunning krijgen gezien ze de enige inschrijver was. N-VA raadslid  De Smedt  vroeg wat de reden kon zijn van slechts 1 inschrijving, gezien het toch over een aanzienlijk bedrag gaat. De heer De Maesschalk antwoordde daarop dat WZC Meulenbroek enkel de ingrediënten aankoopt en alles verder zelf bereidt. Normaliter nemen de meeste cateraars ook de keuken over (chef-kok etc. ) dus voor hen is de winstmarge nu veel kleiner en daardoor minder interesse. Wordt vervolgd ….

 

Financieel beheerder Luc De Wolf kwam de BBC JAARREKENING 2017 toelichten . Een hele boterham vol cijfers en verrichtingen maar met een nog positief verloop . Gezien dit moeilijk samen te vatten is in een verslag kunnen geïnteresseerden altijd contact  opnemen voor bijkomende info.

Aansluitend hierbij kregen alle raadsleden een mooie, duidelijke en overzichtelijke bundel over de werking en structuur van het OCMW Hamme.

 

Er werd op deze raad ook beslist de prijzen voor maaltijden in DVC Den Oever en de verschillende serviceflats gelijk te trekken. Tot hiertoe konden er prijsverschillen zijn voor bvb. ontbijt of avondmaal tussen gasten van het DVC en de flatbewoners. Dit euvel werd hiermee opgelost.

 

Voor verslag Chris De Smedt   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is