U bent hier
Verslag gemeenteraad 29 maart 2017
Een gemeenteraad met 12 punten aan de agenda waaronder deze als belangrijkste :
Intergemeentelijke samenwerking TMVS
Binnen TMVW werd de sector “Aanvullende diensten” waar aangesloten gemeenten beroep op kunnen doen voor vooral gezamenlijke aankopen, logistiek, projectorganisatie, ICT, e.d. omgevormd tot een aparte intergemeentelijke samenwerking TMVS of Tussengemeentelijke maatschappij voor Services.
Fractievoorzitter An Geerinck stond stil bij het feit dat Hamme al vertegenwoordigd is in zowat 70 samenwerkingsverbanden en daarmee kampioen is van het ganse arrondissement.
Het Agentschap voor Binnenlands Bestuur werkt momenteel aan een beleid om de wildgroei van IGS of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden terug te schroeven en andere schaalvergrotingen in te voeren. N-VA verzocht het College van Burgemeester en Schepenen alvast om te onderzoeken in hoeverre de 70 aangegane verbintenissen nog een meerwaarde betekenen voor Hamme en of besparingen hierin mogelijk zijn.
Tevens stelde de fractievoorzitter de vraag, om bij de aanduiding van de vertegenwoordigers, melding te maken van het bedrag aan presentiegelden en vergoedingen die zij zullen ontvangen. De heisa van de jongste weken heeft duidelijk gemaakt dat er nood is aan transparantie. De burgemeester antwoordde dat tot het einde van de legislatuur geen nieuwe samenwerkingsverbanden meer zullen worden opgericht.
Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) carnaval Hamme centrum
Hierbij valt op te merken dat dit BNIP té laat ter goedkeuring voorgelegd wordt, de carnavalsdagen zijn reeds voorbij.
N-VA raadslid François Van den Broeck bevestigde dat het interventieplan op vlak van veiligheid een knap werkstuk is. Het reglement i.v.m het verbod op het schenken van dranken in glazen recipiënten tijdens de carnavalsdagen daarentegen ondervindt heel wat tegenkanting bij de bevolking.
De Burgemeester erkent het probleem en voert ter zake een gedoogbeleid. Er wordt veel ruimte aan de horeca-uitbaters geboden om risico’s op probleemgedrag in te schatten. Volgens raadslid François Van den Broeck komt hierdoor de verantwoordelijkheid volledig bij de uitbater te liggen en is het reglement niet sluitend.
Subsidiereglementen opruimen zwerfvuil door individuen en verenigingen/scholen
Burgers kunnen voortaan als helper bij het zwerfvuil vrij houden van de gemeente een financiële beloning ontvangen. Dit gebeurt in de vorm van waardebonnen voor winkels aangesloten bij Ondernemend Hamme. Het totaal bedrag bedraagt 30 Euro per jaar. Wie 3 keer per jaar een minimumafstand van 500 m opruimt komt hiervoor in aanmerking.
Verenigingen en scholen die zich 2 maal per jaar ontfermen over een weglengte kunnen 50 Euro per km ontvangen met een maximum van 500 Euro. De milieudienst zal steekproefsgewijs controleren. Ook opruimers aan glasbollen worden met dit reglement geofficialiseerd tot glasbol-peters en –meters en zijn beschermd door een verzekering.
N-VA fractievoorzitter An Geerinck beklemtoonde het positieve van deze maatregel. N-VA lanceerde op de gemeenteraad al eerder het idee om netheidwerkers in te zetten en hen financiëel te belonen. Daarnaast is dit ook een belangrijke vorm van sociale controle. Hopelijk wordt deze werkwijze een succes in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten.
Ronde van Vlaanderen
Enkele vragen i.v.m. kostprijs van de doortocht van de Ronde en de verkoop van VIP-kaarten werden door de fractie Groen aan de agenda toegevoegd.
De burgemeester verklaarde dat het in eerste instantie de bedoeling was de VIP-kaarten te verkopen aan bedrijven. Op die manier wordt de prijs die men betaalt om “Dorp van de ronde” te zijn, gerecupereerd. Onze gemeente heeft een verbintenis met de organisatoren voor 3 opeenvolgende jaren.
Hamme ontving 75 tickets en trachtte deze te verkopen aan 276 Euro. De verkoop was allerminst een succes en het College besloot in 2de instantie OCMW- en GR- raadsleden en meerdere gemeentelijke personaliteiten uit te nodigen om de VIP-kaarten te gebruiken, weliswaar gratis.
N-VA raadslid François Van den Broeck spoorde de burgemeester aan om bij een volgende editie hierover veel opener en duidelijker te communiceren naar het voorbeeld van de stad Sint-Niklaas. De prijs moet alvast lager zodanig dat menige burger de kans heeft om hieraan deel te nemen.
N-VA maakt geen gebruik van deze gratis VIP-kaarten. Onze fractie is van mening dat dergelijke dure arrangementen op kosten van de belastingbetaler niet betamen.
Voor verslag, Lotte Peeters en An Geerinck