Verslag gemeenteraad 28 februari 2018

Op 2 maart 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Proces-verbaal van de vorige zitting

De door de burgemeester beloofde schriftelijke antwoorden op diverse vragen van gemeenteraadsleden zijn een maand na datum nog niet ontvangen. N-VA fractievoorzitter An Geerinck herinnert de burgemeester aan onze vragen ivm het beheer en gebruik van de St. Renildekerk.  De inlichtingen zullen zo vlug als mogelijk aan onze fractie worden bezorgd.

 

Subsidiereglementen  m.b.t. het opruimen van zwerfvuil

 

Sedert begin 2017 zijn 2 subsidiereglementen van kracht  voor het opruimen van zwerfvuil, enerzijds voor scholen en verenigingen en anderzijds ook voor individuen. Na een jaar werking is het tijd om te evalueren en aanpassingen te doen.

N-VA raadslid Jan Laceur vraagt de schepen waarom politieke partijen die regelmatig opruimacties uitvoeren volledig uitgesloten worden van enige subsidie. Vooral  naar politieke  jongerenwerkingen toe is deze maatregel onbegrijpelijk en neigt naar discriminatie. 

Het is de persoonlijke visie van de schepen van milieu dat het opruimen van zwerfvuil onder een politieke kleur niet financieel mag beloond worden. Het is echter zo dat bevriende nevenorganisaties van politieke partijen  wél een subsidie kunnen genieten. De zuilenstructuur van de traditionele partijen heeft dus nog steeds zijn voordelen ……

 

Project Nieuwstraat

Voor de appartementen die op de terreinen van het vroegere jeugdcentrum zullen opgetrokken worden wordt een vereniging van mede-eigenaars opgericht. De gemeenteraad dient zich uit te spreken over het voorstel van notariële akte.

N-VA fractievoorzitter An Geerinck  stelde de vraag of de toekomstige mede-eigenaars een eigen parkeerplaats in de ondergrondse parking van de Hamse Investeringsmaatschappij (HIM)aan de overkant van de Nieuwstraat kunnen aankopen of huren en aan welke prijs. Onder deze nieuwe woonblok worden immers geen parkeerplaatsen voorzien.

De schepen van ruimtelijke ordening antwoordde dat een ondergrondse parkeerplaats kan worden aangekocht. De prijzen zullen door de private projectontwikkelaar nog vastgesteld worden en zullen democratisch zijn.

 

Heraanleg Kapellestraat en parkeerplaatsen

 

Dit punt werd toegevoegd aan de agenda  door N-VA raadslid Jan De Graef.

Om het parkeren in de Kapellestraat voor vele bewoners toch mogelijk te maken stelt raadslid Jan De Graef voor de gronden van het voormalige Volkshuis en de braakliggende gronden in Hof ter Bossen aan te kopen via HIM en her aan te leggen tot buurtparking.

Een overeenkomst met de eigenaar van de parking aan Delhaize om deze geschikt te maken en deze te huur te stellen zou ook een oplossing kunnen zijn. 

De schepen van mobiliteit en openbare werken erkent het parkeerprobleem.  Als in de Kapellestraat meer  ruimte aan fietsers  en voetgangers wordt gegeven is  het volgens hem niet meer mogelijk om parkeerruimte voor wagens te creëren.

De gronden in Hof ter Bossen en  het  terrein van het Volkshuis zijn bouwgronden.  Als de Hamse Investeringsmaatschappij over het nodige krediet zou beschikken zouden deze kunnen aangekocht worden maar de eigenaar gaf reeds aan hierin niet geïnteresseerd te zijn.

Ook met de eigenaars van de parking aan Delhaize zou hierover moeilijk te onderhandelen zijn, aldus de schepen.

 

 

Lotte Peeters en An Geerinck

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is