Verslag gemeenteraad 24 januari 2018

Op 1 februari 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Meerjarenplan OCMW

De gemeentelijke bijdrage aan het OCMW verhoogt van 2 300 000 Euro naar 2 500 000 Euro vanaf 2020 omdat de reserves zijn uitgeput en om de leninglast te kunnen dragen. De bouw van de assistentiewoningen en kinderkrib op de site Bloemkort en Hospitaalstraat wordt gefinancierd door leningen op een termijn van 20 jaar.

N-VA fractievoorzitter An Geerinck merkt op dat vanaf 2020 de bestemde gelden jaarlijks groeien met  exact 210 000 Euro. In 2020 zou men dan een spaarpot opgebouwd hebben van 2 383 180 Euro. Het gaat om bestemde gelden voor investeringen. Op zich is dat een financieel beleid dat  voorzichtig is en zich veilig wil stellen. N-VA vraagt of al nieuwe investeringsprojecten  in het vooruitzicht zijn.

De schepen van welzijn antwoordt  dat de gelden volledig nodig zullen zijn voor de financiering van de pensioenen en responsabiliseringsbijdragen in de toekomst.

Nog volgens fractievoorzitter An Geerinck  is er bijkomend budget van 200 000 euro voorzien voor de inrichting van kantoorruimten in  het nieuw administratief centrum in de Nieuwstraat.

Oorspronkelijk was de verklaring voor de 1e investeringssom van 1 miljoen euro voor de binnenafwerking en 220.000 euro voor de verhuiskost. Nu zit men aan 1 420 000 euro. Dat is in de raming niet meer zo ver af van anderhalve keer het oorspronkelijke bedrag.

N-VA merkt op dat het OCMW het nieuwe sociaal huis mits de bijdrage van 1 420 000 volledig zelf betaalt en dus de PPS of privaat publieke samenwerking hierin weinig of geen voordeel oplevert. Onze fractie blijft  bij het standpunt dat renovatie van de bestaande gebouwen aan de Damputstraat een goedkopere oplossing ware geweest.

 

Kerkenbeleidsplan

Ingevolge de conceptnota van Minister Geert Bourgeois werd door het Centraal Kerkbestuur een toekomst- en beleidsplan opgesteld voor de parochiekerken die nu nog in gebruik zijn voor de eredienst.

N-VA fractievoorzitter An Geerinck verklaarde dat het een uitvoerig document is met een grondige visie. N-VA is het ook eens met de stelling dat de kerkgebouwen in de toekomst geen commerciële functies mogen toebedeeld worden.

N-VA vindt dat een kerkenbeleidsplan volledigheidshalve een hoofdstuk mag bevatten over de kerkgebouwen die reeds aan de eredienst zijn onttrokken, leeg staan of al een andere invulling hebben gekregen. Met name de Renildekerk op Hooirt. Deze wordt momenteel gebruikt als opslagplaats voor materialen. In principe is dit een commerciële functie en in strijd met de beleidsvisie. N-VA is van mening dat deze kerk en kerkplein een mooiere herbestemming verdienen. De burgemeester verklaarde  geen weet te hebben van gebruik en beheer van de Renildekerk en kon geen verdere informatie verschaffen.

Ook de winterkapel op de Markt is een voorbeeld van een kerkgebouw dat een nieuwe invulling en bestemming verdient. Eertijds werd een gebruiks- en retributiereglement voor culturele activiteiten en recepties aan de gemeenteraad voorgelegd. N-VA is van mening dat recepties ook commerciële activiteiten zijn en dan ook niet passend met het kerkenbeleidsplan.

N-VA is de planning voor renovatie en huisvesting van de bibliotheek in deze kapel genegen. Dit levert het bewijs dat een oud gebouw aan moderne behoeften kan voldoen als het maar doordacht en creatief wordt aangepakt.

 

Scholengemeenschap Scheldeland

Van deze scholengemeenschap werd het jaarverslag en de begroting voor het schooljaar 2016-2017 voorgelegd. N-VA raadslid Jan Laceur drong aan om de voorziene subsidie voor optimalisering en regeling van de verwarmingsinstallaties op te vragen en te gebruiken. Dit zou het burgemeestersconvenant waarin het College van Burgemeester en Schepenen zich verbonden heeft het goede voorbeeld te geven, ten goede komen.

De schepen van onderwijs bestempelde de opmerking als terecht en zal er gevolg aan geven.

 

Gemeentelijk basisonderwijs: Capaciteitsbepaling

De capaciteit voor anderstalige nieuwkomers in zowel de Dobbelsteen als in Ondersteboven werd vastgelegd op een maximum van 8 leerlingen. Vanaf vier leerlingen kan een school extra lesuren en subsidies krijgen om OKAN-onderwijs te organiseren.

N-VA raadslid Lotte Peeters vroeg aan de schepen van onderwijs om de mogelijkheden te onderzoeken en na te denken om OKAN-onderwijs of onthaalklassen te organiseren in de Hamse scholen.  Dit zou zowel het onderwijzend personeel alsook de leerlingen ten goede komen. Die laatste groep zal zich in een onthaalklas beter kunnen ontplooien, wat goed is voor hun welbevinden en taalontwikkeling in het Nederlands.

De schepen van onderwijs was niet in kennis van het OKAN-onderwijs (onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers)  maar zal het voorstel meenemen naar de andere betrokken actoren.

 

Delen van de Ring en de Slangstraat als fietsstraten

De eerder beloofde studie rond instelling van fietsstraten in het centrum van Hamme  werd afgewerkt en  besproken op verkeersraad  en ambtelijke werkgroep verkeer. Het was nu aan de gemeenteraadsleden om hun visie weer te geven.

 N-VA raadslid Jan De Graef vroeg zich af waarom de Plezantstraat niet mee als fietsstraat wordt opgenomen. Deze straat levert de meest gevaarlijke situaties op voor fietsers. Aangezien de rijrichting in de Kapelllestraat zal omgekeerd worden en deze in het Achterthof niet, zal al het verkeer door de fietsstraten moeten. Op deze manier worden conflicten verkregen tussen enerzijds fietsstraten en anderzijds een stroom van voertuigen die naar de ondergrondse parking worden geloodst

Nog volgens het raadslid zou men er goed aan doen de schoolgaande jeugd hierover duidelijk te informeren via de onderwijsinstellingen.

De schepen van mobiliteit en openbare werken verklaarde dat het College voorzichtig wil zijn met fietsstraten. Het uitbreiden is makkelijker dan het terugschroeven. Dit is de reden waarom voor een kort traject gekozen werd. Ook het verdwijnen van parkeerplaatsen voor de deur van handelszaken wil men alsnog vermijden. Aan de infrastructuur van de straten verandert niets enkel de handhaving zal strenger worden.

Onze fractie sprak zich bij de stemming lovend uit over de invoering van fietsstraten maar vind de ingestelde zone te beperkt. Met mondjesmaat werken is in deze mobiliteitsproblematiek geen goede optie. N-VA kiest voor  Plezantstraat, de Ring in zijn geheel en Slangstraat als fietsstraten.

 

EVA vzw Dienst 112

N-VA raadslid Lotte Peeters bracht deze aangelegenheid aan de agenda van deze gemeenteraad en stelde dat tot op vandaag de personeelsleden van de ambulancedienst en de voertuigen via de Hulpverleningszone Oost verzekerd zijn. Gezien de Hamse ambulancedienst of het EVA Extern Verzelfstandigd Agentschap 112, los staat van de hulpverleningszone Oost kan deze situatie niet blijven duren. Tevens wordt het hoog tijd dat een sociaal secretariaat wordt gevonden voor de personeelsaangelegenheden.

De burgemeester beaamde deze situatie. De hulpverleningszone Oost verleent nog deze diensten en zal aan onze gemeente een factuur opmaken. Het blijft ondertussen zoeken naar een sociaal secretariaat en een verzekeringsmaatschappij.

 

Infrastructuur HIM

Dit punt werd aan de agenda toegevoegd door N-VA raadslid Jan De Graef.

De HIM beheert in opdracht van het gemeentebestuur Hamme een belangrijk pakket aan infrastructuur die ter beschikking staat van inwoners en verenigingen van Hamme of elders. Gebruikers betalen hiervoor een gebruiksvergoeding. Tegenover de betaling staat dat de gebruiker het materiaal en het gebouw in goede staat en gebruiksklaar ontvangt en zijn of haar activiteit naar wens kan uitvoeren in alle comfort en veiligheid. Gezien het vrijetijds en -verenigingsleven meestal ‘s avonds en in het weekeinde plaatsvindt is het noodzakelijk dat de uitbater / eigenaar de nodige organisatie voorziet voor bijstand en begeleiding in geval van problemen of erger in geval van potentiële veiligheidsrisico’s.

Binnen de Raad van Bestuur van HIM werd dit thema reeds enkele malen besproken waarbij telkens verwezen werd naar de samenwerking of naar nog te maken afspraken met de gemeente.

Het loopt momenteel niet zoals het hoort. Zo is er het regelmatig terugkerende technische mankement in de nieuwe sporthal van overstromende douches. Ook over het onderhoud, of het gebrek daaraan, worden regelmatig klachten geformuleerd.

Tijdens de budgetbesprekingen in de raad werd ook telkens gewezen op de verlieslatende uitbatingen van HIM. Samen met de geschetste problematiek evolueert het zo dat de operationele en problematische situatie van ons AGB (Autonoom Gemeente Bedrijf HIM) onhoudbaar wordt en dat de veiligheid van de gebruikers niet gegarandeerd is.

Concreet stelde raadslid Jan De Graef de vraag of de nieuwe sporthal reeds opgeleverd is en welke initiatieven zullen genomen worden om de huidige problemen met de douches op te lossen

De schepen en voorzitter van de Raad van Bestuur van Him antwoordde dat men  pas door het gebruik mankementen kan opmerken. Er was slechts een voorlopige oplevering,. Permanentie voorzien op zaterdagavonden is niet evident. Tot slot verklaarde hij dat al deze zaken vooral moeten aangekaart worden op de Raad van Bestuur van HIM en niet op de gemeenteraad.

Daaruit kon onze fractie opnieuw besluiten dat HIM niet bepaald van plan is om oplossingsgericht te handelen maar integendeel blijft vasthouden aan de huidige doelloze  werkwijze.

 

Lotte Peeters en An Geerinck

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is