Verslag gemeenteraad 20 juni 2018

Op 29 juni 2018, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Onze fractie vroeg om het agendapunt i.v.m. detachering van een personeelslid naar de besloten zitting te verwijzen, aangezien het om een persoonlijke kwestie ging. De voorzitter van de gemeenteraad stemde ermee in en verplaatste dit punt naar het einde van de gemeenteraad in besloten zitting.

 

 

 

Jaarrekening Autonoom Gemeente Bedrijf HIM

De schepen gaf een korte toelichting over de cijfers van de jaarrekening 2017. N-VA raadslid Jan De Graef  maakte een balans op van de doelstellingen en hun uitvoering tijdens deze legislatuur en somde op:

1.       Opwaarderen van het woonbestand: de mix van sociale woningen met andere behouden is tot op heden niet gelukt.

2.       Stimuleren van nieuwbouw en renovatie: de focus mag niet enkel gelegd worden op sociale woningbouw. Hierdoor ontstaat een risico om andere bevolkingssegmenten te verwaarlozen. Er zou gepoogd worden om tegen betaalbare   prijzen bouwrijpe gronden  aan te bieden. Enkel het project Buntstraat heeft men in dit kader kunnen realiseren.

 

3.       Verstevigen van middenstand en lokale economie: er werden geen leegstaande oudere fabriekspanden aangekocht en aan de middenstand aangeboden zoals omschreven in deze doelstelling.

          Het project van de vrachtwagenparking in het Zwaarveld blijft verlieslatend. Waarom in de Veldstraat ook een vrachtwagenparking wordt gepland is hoogst eigenaardig.

 

4.       De uitbatingen van feestzalen en gebouwen die door HIM beheerd worden werken nog steeds verlieslatend. Het algemene verlies loopt op tot 140 000 Euro.

 

5.       De lijst met wanbetalers is in vergelijking met boekjaar 2016 veel langer geworden. Het is onaanvaardbaar dat geen maatregelen ter inning genomen worden. Verenigingen die financieel al ondersteund worden door de gemeente ontvangen op deze manier nog een verborgen subsidie. N-VA wenst hiertegen maatregelen te zien.

 

6.       N.V Baantje : NVA- raadslid Jan De Graef  kaartte nogmaals de onkiese werkwijze binnen deze slapende vennootschap aan. Jaar na jaar worden enkel verliezen  overgedragen en toch worden nog  bestuursvergoedingen uitbetaald aan 3 bestuurders. N-VA wenste graag het detail van de betaalde vergoedingen en hun ontvangers te kennen. De schepen wil hierop enkel een schriftelijk antwoord aan het raadslid  bezorgen.

         Om al deze redenen heeft de N-VA-fractie de jaarrekening niet goedgekeurd.

 

Gemeenteboekhouding - jaarrekening 2017

De schepen van financiën gaf een toelichting over de wettelijke vereisten i.v.m. de jaarrekening en het positief resultaat van het boekjaar.

N-VA fractieleider An Geerinck beoordeelde het positief resultaat van het boekjaar, zijnde 700 188 euro enigszins anders. Deze winst is slechts schijn. In 2016 was het saldo nog negatief en  heeft men geen gebruik gemaakt van op te nemen leningen om het resultaat positief te maken. De jaarrekening 2017 sloot eveneens af  met een negatief resultaat van  -3 709 516.99  euro. Als sluitpost voor de jaarrekening 2017 heeft men hier wel gretig gebruik gemaakt van fictieve leningen ten bedrage van 4 410 000 euro om het resultaat positief te kleuren.

Opnieuw  valt de lage realisatiegraad van investeringen op, nl. 20.75 %. Dit ligt voornamelijk aan het uitblijven van de herinrichtingswerken aan de N446 maar er is toch meer dan dat.

Frappant in de uitvoering van het project Nieuwstraat is de tweede verdieping van het nieuw administratief centrum waar men na pogingen tot verkoop en verhuur nog niet weet wat men ermee zal aanvangen. De kosten van inrichting worden een voor een geschrapt om met het totale project Nieuwstraat toch maar binnen het vooropgestelde budget te blijven. De N-VA fractie vindt dit “zielig”.

Even frappant is het feit dat in het ganse project geen overdekte fietsenstallingen zijn voorzien. Men moet nu haastig oplossingen vinden om fietsen van personeel, dienstfietsen, deelfietsen en verhuurfietsen en tandems te bergen. Daarbij moet gezocht worden naar nieuwe budgetten.

Het had anders kunnen zijn als de meerderheid in de eerste plaats gewoon had gedaan, de Academie  vernieuwd en het marktplein heringericht. Dit was noodzakelijk en de vraag van de Hammenaar. Men heeft echter gekozen voor prestigeprojecten. Ooit werd door de meerderheid beweerd dat die projecten de gemeente geen cent zouden kosten.

De balans na bijna 6 jaar is droevig. De reserves zullen op zijn voor de financiering van het project Nieuwstraat. Een schrikbeeld wanneer men weet dat nogmaals een prestigeproject met een 2de ondergrondse parking, de culturele campus en de centrumvernieuwing zal doorgedrukt worden.

Geen van beide coalitiepartners nam het woord om onze kritiek te weerleggen en hun gevoerde beleid te verdedigen.

 

Budgetwijziging 1 - 2017

Bij Actie 1052/ de aankoop van een ziekenwagen vroeg N-VA fractievoorzitter An Geerinck meer verduidelijking omtrent het budget. Reeds jaren wordt 124 000 Euro begroot en telkens overgedragen. Er is in deze budgetwijzing een verhoging ingelast van 8 000 Euro voor aankoop van een rolbrancard.

De burgemeester verklaarde dat de huidige rolbrancard niet zal passen in een compleet nieuw voertuig, dus zal een nieuwe moeten worden voorzien. Onze fractie is van mening dat 132 000 Euro onvoldoende budget is voor een moderne splinternieuwe ziekenwagen  voor C-rijbewijs.  Bovendien verloopt heel deze procedure tergend traag.

 

Actualisering arbeidsreglement Academie

Dit reglement werd onder de loep genomen door N-VA raadslid Jan Laceur. In artikel 5 van het reglement wordt nog melding gemaakt van de vestigingsplaats kapel Nieuwstraat. Dit strookt niet meer met de realiteit gezien dit gebouw reeds werd gesloopt.

De raadsvoorzitter zal deze terechte opmerking melden aan betrokkenen voor rechtzetting.

 

Concessie cafetaria TC68 Sportpleinstraat

De concessie voor de uitbating van de cafetaria van de tennisclub is verlopen en een nieuwe overeenkomst zal worden aangegaan.  

N-VA raadslid François Van den Broeck heeft meerdere bedenkingen bij de opmaak van het ontwerp. Onder meer zou een overeenkomst worden beoogd met een brouwerij. Vermoedelijk is dit verward met een drankenhandel.

Opmerkelijker is de voorwaarde dat de vergunninghouder en uitbater zich niet politiek mogen engageren. N-VA vindt deze voorwaarde totaal misplaatst.

De raadsvoorzitter besloot het punt van de agenda te nemen voor verder onderzoek. Op de gemeenteraad van september zal dit opnieuw ter bespreking worden voorgelegd.

 

Concessie brugwachtershuisje

Vermits bij de uitschrijving van de concessie geen enkele geldige kandidatuur werd ingediend heeft het college van burgemeester en schepenen beslist een wijziging aan te brengen aan de voorwaarden en een tweede uitschrijving te doen. De duurtijd van de concessie wordt gewijzigd van 15 naar 40 jaar.

N-VA - raadslid François Van den Broeck had bij de eerste uitschrijving reeds aangekaart dat de opgelegde verplichtingen voor de concessiehouder bijzonder zwaar zijn. N-VA staat wél achter de idee om het brugwachtershuisje te renoveren tot een aantrekkelijke horecazaak maar de gemeente dient beter te overwegen welke verplichtingen ze zelf voor haar rekening moet nemen.

 

 

Lotte Peeters en An Geerinck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is