Verslag gemeenteraad 19 december 2018

Op 22 januari 2019, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Goedkeuren agenda

Bij aanvang van de zitting vraagt de fractie Open VLD  om de agendapunten met betrekking tot belastingen en budget te verdagen naar de eerstvolgende gemeenteraad. Dit omwille van het feit dat de gemeente vanaf 2019 door een nieuwe coalitie bestuurd zal worden en alzo de coalitiepartners  hun visie op fiscaliteit  kunnen doordrukken.

Reactie An: het voorlopige budget 2019 voldoet aan de wettelijke voorschriften en aan de omzendbrief van minister Homans. Onze fractie stemt dan ook tegen dit voorstel.

Het lijkt wel of de VLD-fractie na 12 jaar meebesturen plots inziet dat een nieuwe visie nodig is.

Aanvullende gemeentebelasting

Omdat onze fractie wil bijdragen aan de bestuurbaarheid van onze gemeente leveren enkele van onze gemeenteraadsleden een  goedkeurende stem. Fractievoorzitter An Geerinck stemt onthouding.

Algemene heffing op bedrijven en vrije beroepen

Bij de bespreking van deze belasting herhalen we ons standpunt dat de belasting volgens gebruikte oppervlakte geen eerlijk criterium is voor deze heffing. Onze fractie is de volgende jaren aan zet en zal dan ook ijveren om hier verandering in te brengen.

Algemene heffing op gezinnen

Deze heffing an sich is gerechtvaardigd, maar onze fractie heeft steeds gepleit voor een nieuwe terminologie. Die is er ook, nl. “algemene gemeentebelasting” maar wordt gewoon niet gebruikt.

N-VA vraagt nogmaals om de officiële term te gebruiken.

Gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing

Eveneens bij deze stemming worden omwille van de bestuurbaarheid van onze gemeente in overgang naar de nieuwe legislatuur enkele ja-stemmen door onze gemeenteraadsleden aangeleverd. Fractievoorzitter An Geerinck stemt onthouding bij deze belasting.

Belasting op plaatsrechten op markten en foren

N-VA Raadslid François Van den Broeck deed al meerdere keren onderzoek naar de tarieven in omliggende gemeenten. In Hamme liggen deze beduidend hoger dan in de meeste omliggende gemeenten. Dit werkt ontmoedigend. We hopen hier verandering in te brengen in de loop van de komende legislatuur.

Budget 2019

Fractievoorzitter An Geerinck benadrukt dat het budget 2019 dat voorligt slechts een vertrekbasis is die wettelijk vereist is. In de loop van de volgende maanden kunnen door het nieuwe bestuur aanpassingen worden aangebracht.

Het enig noemenswaardig bedrag dat nieuw opgenomen werd is 211 000 Euro voor de fietsenstalling zijnde een verbouwing aan het gebouw Peperholleken. N-VA vindt dit veel geld voor een basisbehoefte, nl. stallen van fietsen van personeel, bezoekersfietsen en verhuurfietsen. Dit werd gewoon vergeten bij het  prestigieuze project Nieuwstraat  en werd bijgevolg niet opgenomen in de PPS-constructie.

Fractievoorzitter An Geerinck stelt duidelijk dat N-VA akkoord is met het budget voor de fietsenstalling maar dat betekent niet dat we akkoord gaan met het ganse project Nieuwstraat.

Landbouwstraat Zandvoorde

Tot nu toe werd de straat “Zandvoorde” gedeeltelijk ingericht als landbouwstraat. Het lijkt logisch om deze straat geheel, nl. vanaf de Dendermondse steenweg, als landbouwstraat in te richten.

In de overige 4 landbouwstraten die Hamme telt worden de blauwe aanwijzingsborden vervangen door nieuwe waarop bijkomend een pictogram van een speed-pedelec of snelle elektrische fiets (meer dan 25 km/uur) is afgebeeld.

Fractievoorzitter An Geerinck kaart aan dat voor deze gewijzigde situaties wel advies is gevraagd aan de verkeersraad maar niet aan de landbouwraad. De landbouwers zijn nochtans betrokken partij.

Het is ook verontrustend dat in een verslag van de verkeersraad vermeld staat  dat  landbouwvoertuigen  aan de kant moeten  als fietsers deze wegen gebruiken. N-VA stelt dat voorzichtigheid van de landbouwvoertuigen inderdaad geboden is maar dat dit voor alle weggebruikers geldt. Er zijn ook situaties waarbij de fietsers makkelijker opzij kunnen. Het verkeer in landbouwstraten dient door de verschillende categorieën van weggebruikers in wederzijds respect te gebeuren. An Geerinck vraagt om hierover info te publiceren in Haminfo en de andere gemeentelijke kanalen.

De schepen van mobiliteit had geen weet van de nieuwe aanwijzingsborden maar beloofde de burger hierover te informeren.

 

Lotte Peeters en An Geerinck

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is