U bent hier
Verslag gemeenteraad 12 september 2018
Proces-verbaal vorige zitting
Fractievoorzitter An Geerinck maakt een opmerking bij het punt over de jaarrekening van HIM tijdens de vorige zitting. Raadslid Jan De Graef had uitdrukkelijk gevraagd naar meer informatie omtrent de bestuursvergoedingen van NV Baantje. Schepen Van Gaeveren tevens voorzitter van de HIM, stelde dat hij een schriftelijk antwoord zou bezorgen. In eerdere notulen werd er melding van gemaakt wanneer een schepen de belofte doet om een schriftelijk antwoord te verstrekken. In dit verslag was het echter niet het geval. Raadslid Jan De Graef voegt eraan toe dat hij geen antwoord heeft ontvangen.
Het verslag zal in die zin nog worden aangepast.
Schepen Van Gaeveren: schriftelijk antwoord werd aan de directeur van HIM gegeven.
Belasting op administratieve stukken/voornaamswijziging
De bevoegdheid van de Minister van Justitie om te beslissen over verzoeken voor voornaamswijzigingen is sinds 1/8/2018 verschoven naar de ambtenaren van burgerzaken in de gemeenten. Het registratierecht dat door de FOD Financiën werd geïnd vervalt en de gemeenten kunnen nu een retributie innen. Het College van Burgemeester en Schepenen heeft dit bepaald op 250 €.
Toelichting door de burgemeester: we zochten naar een gulden middenweg. Enerzijds wilden we niet voor de maximale kostprijs gaan, anderzijds wilden we een bedrag kiezen dat tot nadenken stemt om niet lichtzinnig om te gaan met een wijziging van een voornaam.
We zijn het ermee eens dat er niet lichtzinnig met een voornaamswijziging mag omgesprongen worden maar de kostprijs van 250 euro lijkt ons zeer hoog. Zeker wanneer we dit vergelijken met andere gemeenten of wanneer we kijken naar de kostprijs van andere administratieve stukken zoals bvb een trouwboekje (15 euro).
Fractievoorzitter An Geerinck stelde de vraag of bij niet-inwilliging van het verzoek tot naamsverandering een bedrag kan gerecupereerd worden. Er bestaan immers wettelijke criteria die moeten gerespecteerd worden. De burgemeester antwoordde dat alle verzoeken in Hamme voor 100 % worden ingewilligd. Ons inziens mag ook hier niet te lichtzinnig mee omgegaan worden.
Concessie cafetaria Sportpleinstraat
Dit werd vorige gemeenteraad reeds aan de agenda geplaatst maar op vraag van onze fractie verdaagd. Verschillende termen in de overeenkomst werden door mekaar gehaspeld en konden tot verwarring leiden.
Raadslid François Van den Broeck merkte op dat in het nieuwe document rekening werd gehouden met onze bemerkingen en dat het nu onze goedkeuring heeft. Hij benadrukte tevens dat een uitspraak op de vorige zitting kwaad bloed heeft gezet. Het is niet omdat onze fractie correctheid wenst in de concessieovereenkomst dat door N-VA de cafetaria moet sluiten. Dergelijke geruchten doen dan de ronde en zijn intellectueel oneerlijk.
Parkeersituatie Theet
Dit punt werd toegevoegd aan de agenda door N-VA-raadslid Jan De Graef
Raadslid Jan De Graef vermeldt dat parkeren op het Theet in beide richtingen is toegelaten. Deze mogelijkheid geeft echter toelating tot onveilige situaties. Door de toenemende activiteiten van de garage aan het tankstation worden steeds meer wagens op de openbare weg geparkeerd. Er staat vaak een lange rij met files of verkeersovertredingen als gevolg. Op een politieraad had hij deze kwestie al eerder aangekaart. Hij stelt nu opnieuw voor om het aanleggen van parkeerhavens te onderzoeken.
Schepen van mobiliteit: de vragen zijn ons ook ter ore gekomen. Een probleem vaststellen is één, een oplossing vinden is nog een andere zaak. De vraag staat al genoteerd op de agenda van de ambtelijke werkgroep verkeer die op vrijdag 14 september samenkomt. Als voorbereiding werd de mobiliteitsambtenaar al aangesproken en formuleerde volgende opmerkingen:
- Inrichten van parkeervakken: Wanneer men hierover rijdt als er geen auto staat, is dat een overtreding
- Het zal het intensief parkeren niet wegnemen
- Ruimte tussen parkeervakken zal voldoende groot moeten zijn om een bus tussen te laten.
- Kostprijs van de schilderwerken is tamelijk hoog en dat wil men beperken.
N-VA ziet geen noemenswaardige problemen en zal deze zaak verder mee opvolgen.
Monitoring burgemeestersconvenant
Dit punt werd toegevoegd aan de agenda door N-VA-raadslid Jan Laceur
Raadslid Jan Laceur kaart aan dat het bijna twee jaar geleden is dat het SEAP werd ingediend waarin Hamme zich verbonden heeft om tegen 2020 de CO2-uitstoot in Hamme met 20 procent te verminderen.
Tot onze grote spijt hebben we moeten vaststellen dat de uitstoot slechts 4 procent is verminderd. Dit is te wijten aan twee zaken, namelijk het stopzetten van een landbouwbedrijf en het in dienst nemen van windturbines op het Zwaarveld. Eind 2018 dient een eerste rapport klaar te zijn.
Een tandje bijsteken om het vooropgestelde doel te bereiken is dus hoogst noodzakelijk besluit raadslid Jan Laceur en peilt verder naar de stand van zaken.
De schepen van milieu licht toe dat in juni een samenkomst is geweest met de betrokken diensten over de wijze van indienen van het rapport. Het College is momenteel ingestapt in een project van de provincie voor onderzoek naar een draagvlak voor de bouw van een extra windturbine.
Er kan uitstel van rapportering worden gevraagd, maar voorlopig is dit niet aan de orde.
Concessies brugwachtershuisje en Durmedroom
Dit punt werd toegevoegd aan de agenda door N-VA-raadslid François Van den Broeck
Het raadslid stelde dat de concessie voor het brugwachtershuisje al voor de 2de keer werd uitgeschreven en peilde naar het resultaat.
De Schepen van ruimtelijke ordening deelde mee dat de inschrijvingstermijn nog loopt tot uiterlijk 18 september en nog geen uitspraak kan en mag gedaan worden. De schepen van milieu en toerisme gaf te kennen dat alleszins meer interesse getoond wordt dan bij de 1ste uitschrijving.
Een 2de concessie, nl. die van Taverne Durmedroom vervalt in juli 2019. Raadslid François Van den Broeck wenst te weten of de huidige uitbater feesten mag plannen na juli 2019. Door het FAVV werden immers heel wat opmerkingen gegeven i.v.m. de keukeninrichting. Mogelijks kan deze afgekeurd worden als de nieuwe concessie ingaat.
De schepen antwoordt dat de huidige concessiehouder in juli opnieuw kan meedingen. In de concessie staat dat er dranken mogen geschonken worden en snacks aangeboden kunnen worden. Hij voorziet geen problemen. De vereisten voor de keuken zullen op tijd bekeken worden.
Stand Van Zaken eerder ingediende voorstellen
Dit punt werd toegevoegd aan de agenda door N-VA-raadslid François Van den Broeck
De legislatuur loopt op zijn einde en bij verschillende van zijn voorstellen had de meerderheid beloofd deze mee te nemen voor verdere bespreking en evt. uitwerking. N-VA had hierover graag een stand van zaken.
- Het parkeerprobleem aan de Drapstraat/Buntstraat ten gevolge de bouw van de moskee: raadslid François Van den Broeck vraagt opnieuw aan de schepen of al oplossingen bedacht zijn voor de ontstane parkeerproblematiek Het is duidelijk dat geen vooruitgang is gemaakt , de schepen zal het dossier opnieuw opnemen.
- Groendaken op gemeentelijke gebouwen: de schepen van milieu bevestigt dat sommige nieuwe gebouwen op de Markt voorzien zullen worden van een groendak. Dit wordt door N-VA toegejuicht.
- Begraafplaatsen: naar het voorbeeld van Temse zou Hamme kunnen toelaten om as van overledenen toe te vertrouwen aan een stroom of rivier en ter plaatse een mijmeringsplek inrichten. De wetgeving daarrond is bij decreet geregeld.
Raadslid F Van Den Broeck stelde reeds voor dit aan de monding van de Durme in de Schelde te voorzien, ter hoogte van het monument van Filip De Pillecyn.
De schepen spreekt tegen dat de gemeente Temse dit reeds klaar heeft. Het is volgens hem geen sinecure om dit in Hamme ook in te richten en tot nu toe is geen aanvraag gekomen. Mocht er interesse groeien dan zal contact worden gezocht met De Vlaamse Waterweg.
- Sneeuwtelefoon: Na de sneeuwval in 2017 lanceerde raadslid F. Van den Broeck het voorstel om een telefoonnr. te installeren en een ruimdienst te organiseren voor het sneeuwvrij maken van voetpaden bij mensen die hulpbehoevend zijn en er zelf niet kunnen voor instaan.
In vele gemeenten is reeds een systeem in werking en zijn de reacties positief. Vooral OCMW-besturen nemen de organisatie op zich. Het ziet er naar uit dat het voor Hamme opnieuw een moeilijke opgave wordt …
- Pastorijtuin Moerzeke: de verdwenen erfgoedelementen uit de pastorietuin moeten in ere worden hersteld. Dit liet het Agentschap voor Onroerend Erfgoed uitdrukkelijk weten aan het College van Burgemeester en Schepenen. Verschillende instanties werden al aangesproken om de bouwwerken als muur en serre opnieuw op te trekken maar telkens zonder gevolg.
De schepen van ruimtelijke ordening verklaart dat het geen gemakkelijke klus is omdat plannen ontbreken van de oorspronkelijke serre. Volgens raadslid Van den Broeck is dit geen reden om alles maar op de lange baan te schuiven, er is voldoende beschrijving en andere documentatie voorhanden.
- Orangerie in de Aartstraat: in de planning van de bouwwerken aan de Aartstraat werd de oude orangerie, met erfgoedwaarde, mee opgenomen. Dit markante gebouw zou gerenoveerd worden en herbestemd, mogelijks tot een kaartershuis en ontmoetingsplek voor de bewoners.
Van het markante, vervallen gebouw is echter geen spoor meer. De schepen van ruimtelijke ordening verklaart hiervan niet op de hoogte te zijn en zal de bouwheer hierover contacteren.
- Parkeerplaatsen voor mobilhomes : raadslid Van den Broeck kaart opnieuw de erbarmelijke staat van de parking op de site Mirabrug aan en verwacht dat de schepen zijn beloftes om deze te effenen en te verbeteren waar zal maken.
De schepen van toerisme verklaart dat de parkeerplaatsen zijn verhuisd en dichter bij de schuilhut geplaatst zijn. Er zal drainage voorzien worden maar er komt geen beton. Trouwens, uit gesprekken met verschillende kampeerders blijkt dat het merendeel tevreden is en geen mooi aangelegde camper parking wenst.
- Waterbus: N-VA raadslid F. Van den Broeck drong al verschillende keren aan om met de andere steden en gemeenten mee aan tafel te zitten om te onderhandelen en de waterbus mogelijks tot in Hamme te laten varen.
Burgemeester Vijt : de hoge kosten en een eventueel ontbreken van potentiële reizigers zorgen ervoor dat het College twijfelt aan dit project. Er is een schrijven gericht aan het Havenbedrijf waarop een minder positief antwoord is gekomen.
De werkingskosten van een schip zijn zeer hoog, er zijn minimum 2 schepen nodig en de reistijd tot Hamme is zeer lang. N-VA-raadslid Van den Broeck is van mening dat de reistijden voor woon- en werkverkeer inderdaad aan de lange kant zijn maar voor toeristen is dit minder van belang. De grootste doelgroep voor Hamme zijn toeristen.
Lotte Peeters en An Geerinck