Verslag gemeenteraad 26 maart 2014

Op 18 april 2014

Bij het goedkeuren van het proces-verbaal van de vorige zitting merkt An Geerinck op dat de laatste bladzijde niet op het extranet staat. Deze opmerking is terecht volgens raadsvoorzitter Mettepenningen.

De eerste vraag van raadslid Jan Laceur heeft betrekking op het retributiereglement voor sport. Hij stelt zich door onduidelijkheden in de agenda van de gemeenteraad de vraag of de leden van de Gezinsbond al dan niet worden verwijderd. Schepen De Mey geeft toe dat er een fout in de agenda staat. Leden van de Gezinsbond zullen weldegelijk korting blijven krijgen. N-VA stemt dan ook voor dit reglement.


Verder waren er enkele bedenkingen  van raadslid Jan De Graef in verband met het Strategisch Commercieel Plan. N-VA vindt het goed dat dit plan bestaat, maar heeft wel enkele vragen hierover. In het plan staat te lezen dat de hoge huurprijs in de Kerkstraat een zwaktepunt is, maar volgens het college en de pers zou dat niet zo zijn. Hoe zit het hier nu mee? Wat is de concrete huurprijs? Verder zijn er ook problemen met het parkeren. Kort parkeren voor specifieke handelszaken, zoals bakkers of krantenwinkels, zou ingevoerd moeten worden volgens Jan De Graef. Ten slotte vraagt hij zich ook af of er een horecaplan voorzien is.

De burgemeester geeft toe dat er in het plan staat dat de huurprijs hoog is. Hij stelt echter dat hij kan vaststellen dat die huurprijzen niet hoog zijn. Een concrete of gemiddelde huurprijs kan hij niet meegeven. Verder vermeldt hij dat het mobiliteitsplan herzien werd. Een horecaplan werd nog niet voorzien, maar hieraan moet volgens burgemeester wel aandacht gegeven worden. Burgemeester stelt ook dat de pers zou moeten ophouden met negatieve berichtgeving over handelszaken en dat iedereen wat positiever zou moeten staan tegenover de handel in Hamme.

N-VA keurt net als de andere partijen, met uitzondering van Groen, het Strategisch Commercieel Plan goed. Ook de afbakening van het kernwinkelgebied wordt door  N-VA positief ontvangen.

 

Raadslid  De Graef meent dat dit plan goed is, maar dat het wel te laat komt. Verder is het budget eerder laag, het is waarschijnlijk zo dat niet alle handelaars er gebruik van zouden kunnen maken. Ten slotte vraagt N-VA zich af wat er gebeurt als er geen overeenkomst gemaakt worden tussen de verhuurder en de huurder.

De burgemeester schat dat er circa vier aanvragen per jaar zullen komen. Op de opmerking dat het plan te laat komt, laat de burgemeester weten dat “het is, wat het is”. N-VA stemt voor. Ook het reglement in verband met winkelrenovatie wordt goedgekeurd.

 

Er is echter nog een vraag over het reglement aangaande ‘bovenwinkelwonen’ van Jan de Graef. In het verleden werd dit door de meerderheid voorgesteld en als een meerwaarde gezien. Waarom wordt dit dan terug ingetrokken?

 

Volgens burgemeester inderdaad een meerwaarde. Het wordt echter ingetrokken omdat er te weinig aanvragen waren. N-VA onthoudt zich, omdat ze vinden dat ‘bovenwinkelwonen’ wel zijn nut heeft

 

Verder kwam er nog een vraag van raadslid François van den Broeck in verband met de Erfgoedconvenant Land van Dendermonde. Hij wil er op wijzen dat Hamme niet altijd goed omgegaan is met haar patrimonium. Het is jammer dat onder andere de spinnershuisjes verwijderd werden, gedane zaken nemen jammer genoeg geen keer. Ze hadden hier bijvoorbeeld een volksmuseum van kunnen maken.

 

Raadsvoorzitter Koen Mettepenningen wijst erop dat het punt op de agenda enkel ging over het veranderen van het adres. Sceptisch antwoord van Mettepenningen om debat af te sluiten: “In de toekomst kijken naar het verleden”.

 

De subsidie van een hemelwaterinstallatie bedraagt nu 250 euro in plaats van 500 euro. Dit vindt François ok, aangezien het Vlaams Gewest zijn subsidie afschaft. Deze subsidie kan echter enkel nog bij woningen of gebouwen waar een hemelwaterinstallatie niet verplicht is. Tegenwoordig is dit echter bij nieuwbouw of herbouw grotendeels verplicht. Dat houdt dus in dat de gemeente waarschijnlijk heel weinig subsidiedossiers zal binnenkrijgen.

 

Schepen Waterschoot hoorde het even in Keulen donderen toen François deze opmerking maakte. Hij merkt op dat het wel bij renovatie kan. Wat is echter het verschil tussen herbouw of nieuwbouw?

 

Het punt over vroeginterventie voor jongeren die net aanvangen met het gebruik van drugs in Hamme werd unaniem goedgekeurd. Preventie is namelijk een beter alternatief dan repressie.

 

Schepen Drieghe wil over het reglement van verkeer nog eens “uitpakken” en leest alles voor wat reeds meegegeven werd in de agenda. N-VA Hamme keurt het reglement goed.

 

Een aanvullend punt van An had te maken met carnaval, dat deze zondag zal plaatsvinden. Ze verwijst naar het geweld op de vorige edities. N-VA eist dan ook opnieuw meer veiligheidsmaatregelen. Raadslid Geerinck gaat ervan uit dat deze maatregelen reeds genomen werden en zou graag weten hoeveel agenten aanwezig zullen zijn op zondagmiddag en –avond.

 

De burgemeester hoopt dat deze opmerking van An niet zal leiden tot negatieve reacties en dat “de leute” zal blijven. Hij stelt dat het beter is om nog niet in de kaarten te laten kijken. Hij wijst er wel op dat er een aanwezigheidspolitiek zal gevoerd worden. Een bijzonder nood- en interventieplan werd in werking gesteld waarin staat wat moet gebeuren in geval van voorvallen, waarin noodnummers staan enzoverder.

 

An reageert dat Aalst op voorhand liet weten hoeveel agenten er zouden ingezet worden en de burgers werden op voorhand ingelicht. Er waren hier geen incidenten. Ze stelt zich dus de vraag of het wel zo goed is om alles te verzwijgen.

 

Een andere vraag van Jan de Graef gaat over de verkrotte woning in de Hoogstraat, huisnummer 36. Hij stelde hierover reeds 5 maanden geleden een schriftelijke vraag aan het Schepencollege. Er vallen brokstukken af en er huist een grote kolonie duiven. Hij heeft er begrip voor dat het college niet weet waar de eigenaars zich bevinden, maar hij begrijpt niet dat men geen bewarende maatregelen treft. Waarom trouwens geen actieplan invoeren tegen overpopulatie van duiven net zoals enkele andere gemeenten dat al doen?

 

Burgemeester geeft overzicht van alle acties die al genomen zijn hiertegen. Ze zijn met dit punt al bezig sinds 20 juni 2013. Ze deden op dat moment de vaststelling van vervuiling en duivenpopulatie. De eigenaars werden reeds gecontacteerd om vervuiling en overlast te verhelpen, maar reageerden herhaaldelijk niet.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is