U bent hier
Verslag gemeenteraad 24 april 2013
De gemeenteraad van april 2013 begon met één minuut stilte wegens het overlijden van de vader van schepen Raoul Huylebroeck. Vanuit de N-VA fractie wensen wij de heer schepen en zijn familie sterkte bij deze droevige gebeurtenis.
Subsidies
Na het goedkeuren van het PV van de vorige zitting en van het organiek reglement van de cultuurraad, kwam een wijziging aan bod in het reglement op de erkenning en subsidiëring van culturele verenigingen. Hieruit bleek dat voor sommige openbare prestaties zowel via de dienst Toerisme als via de dienst Cultuur subsidies werden uitbetaald.
Dubbele subsidiëring moet natuurlijk weggewerkt worden, daar bestaat geen discussie over. Er werd dus voor geopteerd om het zingen van het Te Deum en het klaroenblazen, beide op 21 juli, nu enkel nog te laten subsidiëren door de dienst Toerisme.
De N-VA fractie kon niet anders dan haar goedkeuring geven nu deze 21-juli festiviteiten blijkbaar meer als folkloristisch dan als cultureel gegeven worden beschouwd!
Geloofwaardigheid
Het lijkt niet op te houden, maar toch dienden alweer een aantal vertegenwoordigers en afgevaardigden aangeduid te worden.
Deze keer was het de beurt aan de Adviesraad voor Lokale Economie, de GECORO (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening), de Cultuurraad, Medov vzw (medisch Oost-Vlaanderen), vzw Ter Munken, Kredietmaatschappij Onze Thuis nv, CC Jan Tervaert en de gemeentelijke openbare bibliotheek.
Voor twee andere instellingen, namelijk TMVW (4 afgevaardigden) en de commissarissen voor de HIM (zie ook vorige gemeenteraad – 3 commissarissen), vindt N-VA het toch nuttig (noodzakelijk) dat niet enkel de bestuursmeerderheid, maar op zijn minst ook één lid van de oppositie daarin vertegenwoordigd zou zijn. Dit geldt vooral voor de HIM.
Want hoe geloofwaardig ben je als je jezelf gaat controleren? Daarom stelde N-VA voor beide functies ook een eigen kandidaat voor. De huidige CD&V – OVLD meerderheid ziet hier echter geen graten in. Zij stelden zelfs dat deze stemmingen – waarbij de N-VA kandidaten uiteraard niet verkozen werden – slechts tijdverdrijf en spielerei waren! De noodzakelijke verandering is nog niet echt doorgedrongen in Hamme blijkbaar!
Afgelasting stille mars
Een punt toegevoegd door Groen peilde naar de motieven van de burgemeester voor de afgelasting van de stille mars.
Nadat de burgemeester zijn antwoord gegeven had, vroeg de N-VA fractie bij monde van An Geerinck ook het woord. Raadsvoorzitter Mettepenningen weigerde in eerste instantie botweg dit toe te staan, maar na algemeen protest – waar zou een gemeenteraad anders nog toe dienen? – kon An dan toch onze standpunten hieromtrent meedelen. N-VA vindt namelijk dat deze afgelasting een correcte beslissing was. Al was de communicatie van het overleg daarover met de verantwoordelijken onduidelijk. De verantwoordelijken van de Turkse gemeenschap waren ontevreden. Hetgeen te kennen geeft dat er geen echte positieve dialoog is geweest en dat de afgelasting meer een verbod was.
Van een geplande racistische tegenbetoging hebben wij geen oproep gezien of gehoord.
Bovendien zou de stille mars in de naweeën van carnaval in Hamme geen positief signaal geweest zijn, gezien hiermee verwarring werd gesticht over wie nu slachtoffer was van de conflicten en wie dader.
Als de Hamse Turkse Gemeenschap echt integratie wil tonen in Hamme kon zij ook een signaal van verdraagzaamheid uitgezonden hebben via de geëigende Hamse communnicatiekanalen en ingegaan zijn op de oproep van het slachtoffer in De Kleine Wuiten. Zij konden daarin de geweldplegingen veroordeeld hebben.
De Hamse Turkse Vereniging vertegenwoordigt ook niet de gehele Turkse gemeenschap in Hamme. Het wordt in die zin verkondigd maar dat is de werkelijkheid niet. Er zijn meerdere groepen en zij zijn het zeker niet altijd eens met elkaar. Deze verscheidenheid duidelijk in kaart brengen is een eerste stap om het samenlevingsprobleem met allochtonen aan te pakken.
Dancefestival Zogge
Raadslid Jan De Graef had, naar aanleiding van de persberichten in verband met de organisatie van een dancefestival in Hamme-Zogge, een aantal vragen. Hij vroeg zich af of hiervoor reeds toelating gegeven was en indien zo, onder welke voorwaarden. Een dergelijk festival brengt toch een aantal specifieke aandachtspunten met zich mee:
- Hoe zal de veiligheid van zowel inwoners als festivalgangers gegarandeerd worden?
- Worden er specifieke maatregelen genomen?
- Welke veiligheidsdiensten zullen worden ingezet? Enkel lokale? Of gaat men beroep doen op de hogere overheid?
- Werd er nagegaan hoe men een grote groep van en naar de festivalplek kan brengen zonder al teveel verkeersproblemen?
- Hoe zal men de kosten van de inzet van de (lokale) veiligheidsdiensten verrekenen?
- Het is ook een bekend fenomeen dat op dergelijke evenementen het druggebruik een feit is. Welke (preventieve) maatregelen zullen genomen worden om dit zoveel mogelijk tegen te gaan?
De burgemeester antwoordde hierop dat het college principiëel akkoord gaat met deze organisatie, mits er voldoende overleg is. De wijkraad en het jaarmarktcomité zouden reeds akkoord zijn. Ook een eerste veiligheidsoverleg zou al plaatsgevonden hebben. Een tweede overleg is gepland voor midden mei.
In verband met de kosten stelde de burgemeester dat deze tot nu toe nog nooit afgewenteld werden op de organisator van een evenement. Voor een evenement van dergelijke omvang heeft de N-VA hier toch vragen bij! Het punt omtrent het druggebruik wenste de politie niet in het openbaar te bespreken.
Budgetwijziging
Op de installatievergadering van 2 januari 2013 had N-VA gevraagd om het volledige beleidsplan van de nieuwe legislatuur aan de gemeenteraad voor te stellen. De meerderheid had beloofd dit te doen in de maanden februari of maart. Op onze vraag in februari in verband met de bouw van de Academie had het college opnieuw bevestigd dat de budgetwijziging snel aan de gemeenteraad voorgesteld zou worden.
Deze gemeenteraad – april reeds – is de budgetwijziging echter nog steeds niet geagendeerd. Raadslid An Geerinck vroeg zich dus af wanneer een eerste budgetwijziging klaar zou zijn en voorgelegd zou worden aan de gemeenteraad.
De meerderheid heeft nu beloofd de eerste budgetwijziging te agenderen op de gemeenteraad van mei. De beleidsnota zou pas voorgesteld worden tegen het najaar. Dit hadden wij toch liever wat vroeger gezien. Zeker omdat de bestuursmeerderheid niet gewijzigd is.
Nieuw jeugdcentrum
De afwerking van het nieuwe jeugdcentrum nadert met rasse schreden. Dit is iets waar de Hamse jeugd enorm naar uitkijkt. Raadslid Lotte Peters veronderstelde dan ook dat het college ernstig bezig is met het beheer en het gebruik van dit jeugdcentrum. In de voorbije gemeenteraden zagen we hierover echter nog geen overeenkomsten verschijnen. Zij vroeg zich dan ook af wat de stand van zaken in dit dossier was. Ook al omdat er slechts 25,000 EUR voorzien is voor de volledige inrichting. Bovendien blijven er vragen omtrent het gebruik van het lokaal bestemd voor de Ritmokids. Zal dit lokaal dan enkel op zaterdag gebruikt worden en de rest van de tijd leeg blijven staan?
Buiten het feit dat er “een akkoord is voor de drank” en dat “men het aan het bespreken is”, werden we niet echt wijzer van het antwoord van schepen De Keyser. We zullen dit dus zeker moeten blijven opvolgen!