U bent hier
Verslag gemeenteraad 16 september 2015
Verslag gemeenteraad 16 september 2015
Aanvang van de zitting
An wijst erop dat Jan De Graef wat later zal zijn en dit omwille van een zakenreis in het buitenland. Jan hield er namelijk rekening mee dat de gemeenteraad normaal gezien op 9 september zou plaatsvinden. Door de verschuiving van de raad van 9 september naar 16 september kon Jan hierdoor niet op tijd naar de raad komen, aangezien hij nog onderweg was van zijn zakenreis. An vraagt of de meerderheid zich in de toekomst aan de vastgelegde data zouden houden. Een reden voor de verschuiving van de raad werd niet meegegeven.
OCMW-jaarrekening
Schepen Verschelden geeft toelichting bij de jaarrekening.
An vraagt zich af welk bedrag precies aan het sociaal huis besteed zal worden.
Schepen Verschelden antwoordt dat de kostprijs 1 miljoen euro zal bedragen voor de inrichting van het gebouw.
De totale kost van het project Nieuwstraat gaat hierdoor dus met 1 miljoen euro omhoog, aangezien het sociaal huis naar het administratief centrum in de Nieuwstraat verhuisd.
Toetreding Farys/TMVW
Jan Laceur had enkele vragen omtrent dit punt. Ten eerste zal de gemeente toetreden mits een financiële bijdrage, waardoor de gemeente meer rechten zal krijgen. Zijn er naast de voordelen echter ook enkele nadelen aan deze toetreding verbonden? Gaan we toetreden tot Farys of tot de oude TMVW. Waarom treden we niet toe tot de S-divisie, aangezien die betrokken is bij sportieve aangelegenheden. Farys zou namelijk ingeschakeld worden om het probleem met lekken aan het gemeentelijk zwembad te verhelpen.
Schepen Van Gaeveren stelt dat er gisterenavond unaniem beslist werd om te ontkoppelen en de vennootschapsbelasting te betalen. Door de toetreding zal Hamme bijvoorbeeld niet zonder strooizout komen te zitten.
N-VA stemde voor de toetreding
AULAM aanduiden vertegenwoordiger
An wijst erop dat het de tweede keer is dat mevrouw Hilde Landsheer zo laat vervangen wordt. Met de schepenwissels in het vooruitzicht zal de meerderheid hier toch meer aandacht aan moeten besteden.
Professionaliseringsplan DKO
An wijst erop dat enkele zaken opvallend zijn in het professionaliseringsplan. Het personeel dient zo inderdaad voortdurend bijgeschoold te worden en het college zet daar ook voldoende op in. Dat is positief. Wat wel opmerkelijk is, is dat het aantal leerkrachten muzische opvoeding aan de lage kant blijkt te liggen. Dit zou een gevolg zijn van de leslokalen waarin ze hun lessen dienen te geven. Deze liggen verspreid, wat voor organisatorische problemen zorgt. Daarnaast is het op die manier moeilijker voor de verschillende leerkrachten om contact te houden met elkaar. Ten slotte is het thema voor de eerstvolgende jaren veiligheid en hygiëne, wat een beetje lachwekkend is als we aan de gebouwen van de academie denken. Het geeft weinig voldoening om les te geven in dergelijke gebouwen.
Onteigeningsplan RUP Zogge recreatiegebied
Schepen Van Gaeveren geeft een toelichting. Het RUP werd al gepubliceerd, maar de procedure werd hernomen na enkele technische opmerkingen.
François stelt dat de schepen toch redelijk licht over dit punt gaat. Er wordt naast technische bezwaren ook op juridische bezwaren en een aantal tekortkomingen in de procedure gewezen. Moet de hele procedure opnieuw hernomen worden? Veranderde er daarnaast iets in de tekst ten opzicht van die tekst, die we in maart dienden goed te keuren?
Onthouding met dezelfde motivatie als vorige keer. Er is geen perceelscompensatie voor het betrokken perceel herbevestigd agrarisch gebied.
Verkavelingsaanvraag Aartstraat
An wijst erop dat het hier opnieuw over een inbreidingsproject gaat. N-VA Hamme vindt dat een goede zaak, maar enkel de herbestemming van het historisch gebouw met het torentje is zeer vaag. Krijgt dit een openbare functie? Zal het toegankelijk zijn voor iedereen?
Schepen Van Gaeveren weet niet wat er met dit gebouw zal gebeuren.
N-VA onthoudt zich omdat de herbevestiging van het historisch element te vaag is. An hoopt dat de schepen van cultuur zich het lot van dit historisch element aantrekt.
Herstelling kapel Koningsplein bij hoogdringendheid
Herstelling is inderdaad dringend, maar er zijn ook nog heel wat andere kapellen die aan herstelling toe zijn, zoals onder andere de Winterkapel. De raadsvoorzitter stelt dat de opmerking van An niets te maken heeft met dit specifiek punt en dat ze haar opmerkingen in het vervolg als aanvullend punt dient te agenderen. An repliceert dat de Raadsvoorzitter onze punten gewoon niet agendeert en wij dus gedwongen worden op deze manier oppositie te voeren.
Bevlagging 11 juli
Jan Laceur vraagt zich af waarom op 11 juli van dit jaar alweer de verplichte bevlagging niet toegepast is aan het politiekantoor? In juni 2013 werd een soortgelijke vraag reeds gesteld. Waarom is hier weer een fout gebeurd?
Burgemeester Vijt stelt dat deze vraag op de politieraad dient gesteld te worden. Het gaat hier niet om een gemeentelijk gebouw. De burgemeester wijst erop dat men eventueel op de dag zelf hierop kon wijzen.
Jan stelt dat de burgemeester zijn verantwoordelijk heeft en eventueel de diensten zelf moet verwittigen. Wanneer dit elk jaar opnieuw niet uitgevoerd worden, zal N-VA klacht moeten indienen bij de gouverneur.