Verslag gemeenteraad 11 september 2013

Op 18 september 2013

Spijtig genoeg diende ook de gemeenteraad van 11 september te beginnen met één minuut stilte.
Dit naar aanleiding van het overlijden van ereschepen de heer De Ruysscher.  N-VA betuigt haar medeleven met de getroffen families.

Uit deze raadszitting zijn er toch een aantal dingen gebleken die we - bij gebrek aan een andere term -  wetenswaardig kunnen noemen, namelijk:

  1. Hard werken als raadslid is blijkbaar compleet overbodig in Hamme.
  2. Op concrete vragen van de oppositie komt veelvuldig een vaag en nietszeggend antwoord.
  3. De meerderheid doet aan aankondigingspolitiek, maar moet dan tot eigen schaamte vaststellen dat ze de dingen niet kan waarmaken.
  4. Debatteren kan/mag/hoeft niet.

 

Hard werken?

Op de agenda van deze zitting stond de aktename van het ontwerp van de omgevingsanalyse geagendeerd.  Aangezien dit een belangrijk gegeven is dat centraal staat in de beleidsvoering voor de komende zes jaar, trokken de N-VA fractieleden de nodige tijd uit om dit document grondig te bestuderen.

Toen onze fractievoorzitter An Geerinck ter zitting een aantal punten uit dit document wou bespreken, bleek echter dat dit nog niet kon.  “Het is een lijvig document en we willen iedereen de kans geven dit grondig door te nemen”, aldus onze burgervader.  Blijkbaar is het niet de gewoonte bij raadsleden om de koe bij de horens te vatten en snel en grondig te werken.  Wij nemen hier akte van.

Gelukkig mochten wij wel onze visie geven op de indeling in beleidsdomeinen voor de nieuwe beleids- en beheerscyclus (BBC).   De meerderheid stelde een opdeling voor in vijf beleidsdomeinen:

  1. Algemene financiering
  2. Algemeen Bestuur
  3. Ruimte en Infrastructuur
  4. Vrije Tijd
  5. Welzijn en Onderwijs

Raadslid Jan De Graef vroeg zich af of de volgorde van de beleidsdomeinen ook de belangrijkheid ervan weergaf.  Want dan zou Welzijn en Onderwijs – waaronder toch ook de Academie valt – best wel wat hoger mogen staan.

Belangrijker nog, aldus ons raadslid, zou de invoering van een apart beleidsdomein Veiligheid zijn.  Dit is toch een zeer belangrijk aandachtspunt in onze Wuitensgemeente.

Wij kijken alvast uit naar de financiële invulling die het bestuur gaat geven aan deze domeinen!

Concrete antwoorden?

Bij de discussie omtrent de afsprakennota die moet voorgelegd worden om subsidies te verkrijgen voor de bevordering van vrijetijdsparticipatie van personen in armoede, had raadslid Jan Laceur twee concrete vragen:

  1. Wie gaat dit lokaal netwerk coördineren? Want zonder een degelijke coördinator die een trekkersrol kan spelen is een dergelijk project bij voorbaat gedoemd om enkel een ‘papieren’ project te blijven.
  2. Wat zijn de criteria om nieuwe verenigingen op te nemen in het netwerk?

N-VA bleef echter op zijn honger zitten, want verder dan een opsomming van wat bekende feiten – of veronderstelt de meerderheid dat wij onze dossiers niet kennen? – kwamen onze schepenen niet.

Wij maken uit deze antwoorden dus dan ook op dat zij het antwoord op deze vragen schuldig moeten blijven.

Aankondigingspolitiek

Voor de zitting konden wij reeds in de krant lezen dat de gemeenteraad een gebruikersreglement voor de winterkapel ging goedkeuren.  Blijkbaar gingen eventuele grondige argumenten van de oppositie zonder gevolg van tafel geveegd worden?
In een democratie zou men ten minste het fatsoen mogen hebben om het debat af te wachten.

Wij moeten – gelukkig of niet – vaststellen dat onze kritische bemerkingen via een omweg toch reeds bij het college terecht gekomen zijn, want zij zijn “zelf” tot het besluit gekomen dat dit dossier toch eigenlijk nog niet helemaal in orde was.  Het desbetreffende punt werd dan maar ter zitting verdaagd naar een volgende gemeenteraad.
Misschien moet men de volgende keer toch maar even de zitting afwachten alvorens berichten de wereld in te sturen?

Debat?

De SP.a fractie had een vraag over het jeugdhuis aan de agenda toegevoegd.  Na het antwoord van de schepen wou onze specialiste ter zake, raadslid Lotte Peeters, het bestuur nog attent maken op de (eventuele)wettelijke financiële gevolgen van hun beslissingen mocht er in Hamme een nieuw jeugdhuis opgericht worden.  Ook hier moesten wij vaststellen dat democratische principes in de gemeenteraad (toch het hoogste democratische orgaan in onze gemeente) volgens de raadsvoorzitter blijkbaar niet erg van tel zijn. Met veel moeite mocht ons raadslid toch twee zinnen kwijt over het onderwerp.

Men zou door dit alles zo stilaan beginnen denken dat de meerderheid schrik heeft het (democratische) debat aan te gaan!  Op de webstek van de gemeente Hamme zelf staat nochtans dat “de gemeenteraad het beraadslagend orgaan van de gemeente” is.

beraadslagen: be’raad-sla-gen (beraadslaagde, h. beraadslaagd)
                               door gedachtewisseling tot een besluit trachten te komen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is