U bent hier
Verslag OCMWRAAD 19 maart 2015
Geen subsidie voor project Hoogstraat
Het project van de voedselbedeling en ontmoetingsplaats in de Hoogstraat werd niet geselecteerd voor subsidies van het Armoedefonds van de Koning Boudewijnstichting. Een beslissing die meegedeeld werd op de Raad van 29/01/15. Raadslid Bruno Pletinck polst in een toegevoegd agendapunt naar de motivering. Alhoewel een onafhankelijke jury de projecten kiest, omschrijft de Koning Boudewijnstichting geen enkele reden. Is het budget, kwaliteit ingediende project, geografische spreiding, … koning joost mag het weten.
Week van de valpreventie
Op 20 april start voor een 4de keer de Week van de Valpreventie, een belangrijk aandachtspunt bij senioren: 1 op de 3 thuiswonende ouderen valt éénmaal per jaar. Bij bewoners in de residentiële zorg ligt volgens onderzoek van Agentschap Zorg & Gezondheid het risico beduidend hoger: 50 tot 70% van de rusthuisbewoners valt minstens één keer per jaar. Raadslid Bruno Pletinck wenst in zijn toegevoegd agendapunt een beeld te krijgen van valincidenten bij de Hamse rusthuis- en serviceflatbewoners:
-
Valincidenten worden geregistreerd in het elektronisch zorgdossier en het voorbije jaar leert ons dat er 301 valmeldingen waren. OCMW Hamme scoort hoger dan het gemiddelde al relativeert de voorzitter: 1 bewoner is 13 keer gevallen, 5 bewoners 11 keer en 2 bewoners 10 keer. 8 bewoners gaven dus al 88 valincidenten
-
De voornaamste oorzaken die opgesomd worden door de voorzitter zijn: struikelen, uitschuiven, alleen uit bed proberen komen, vooroverbuigen, naast de stoel gaan zitten
-
Raadslid Bruno Pletinck kaart aan dat de lichamelijke gevolgen van deze valincidenten alsook de psychosociale gevolgen (bvb valangst, sociaal isolement) kunnen leiden tot een toename in de kosten (bvb kosten tgv van een heupbreuk na een val). Wegnemen van de oorzaken is dus van belang.
-
De voorzitter vult aan dat inderdaad bvb bedsponden, transferbeugels gebruikt worden, bepaalde bewoners niet alleen naar toilet mogen gaan of (als laatste middel) overgegaan wordt tot fixatie.
-
Raadslid Bruno Pletinck merkt op dat bij de voorbije edities (en de komende) OCMW Hamme jammer genoeg niet terug te vinden is op de deelnemerslijst. Is valpreventie niet belangrijk? De voorzitter stelt dat er jaarlijks wel aandacht is voor het thema via een folder, een hindernisparcours op de afdelingen, maandelijkse briefings in het bewonersoverleg, een interactieve vorming voor de twee kinesisten en de opmaak van de planning van vormingssessies voor personeelsleden.
Pesticidengebruik instellingen OCMW
Openbare diensten hebben vanaf 01/01/15 een verbod om pesticiden te gebruiken om zo mede garantie te bieden dat de meest kwetsbaren, zoals kinderen en ouderen, niet in contact komen met pesticiden. Voor het OCMW kunnen dus o.a. het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang, serviceflats en woonzorgcentrum hieronder begrepen worden, inclusief bvb de tuinen en parkeerplaatsen. Raadslid Bruno Pletinck polst in een toegevoegd agendapunt of er anno 2015 op de terreinen van het OCMW pesticiden gebruikt worden en welke maatregelen genomen zijn om het gebruik drastisch te verminderen of tot een nulpunt te brengen.
De voorzitter antwoordt zeer bondig dat het onderhoud uitgevoerd wordt door Spoor2 en dat deze pesticidenvrij werken.
Wedstrijd: animatie vooruit!
Op 19/10/15 viert de animatie in woonzorgcentra haar 30ste verjaardag. Koepels zoals VVSG en Zorgnet Vlaanderen koppelen hieraan een wedstrijd vast: woonzorgcentra die een leuke activiteit organiseren die de animatie positief in beeld brengt en het welzijn van de bewoners bevordert, kunnen in de aandacht gebracht worden. De 9 beste activiteiten krijgen een professionele cameraploeg op bezoek die een leuk filmpje over de animatie in het WZC maken en uit de 9 laureaten worden 3 winnaars gekozen die een prijs winnen (google streetview gekoppelde hometrainer, fotoshoot voor alle bewoners, verblijf in zorghotel aan zee).
Omdat het uitwerken van een activiteit als een teambuildingperiode beschouwd kan worden voor het OCMW personeel, met de activiteit het woonzorgcentrum aandacht kan krijgen in sociale media en het resultaat van de activiteit ten gunste is van onze bewoners, is de N-VA fractie genegen dat het WZC Meulenbroek deel neemt aan deze wedstrijd.
Raadslid Bruno Pletinck legt daarom in een toegevoegd agendapunt volgend voorstel van beslissing ter stemming voor: de Raad geeft opdracht aan het animatieteam om een voorstel van activiteit uit te werken welke voorgelegd wordt op de Raadszitting van 23 april. Op deze Raadszitting wordt vervolgens beslist of het WZC Meulenbroek meedoet aan de wedstrijd: animatie vooruit!
De voorzitter is dit voorstel absoluut niet genegen en stelt dat het animatieteam een eigen programma heeft. Bedenking hierbij is of binnen het eigen programma geen initiatieven ontwikkeld kunnen worden die kunnen kaderen in deze wedstrijd? Raadslid Bruno Pletinck vraagt of het voorstel werd voorgelegd aan het animatieteam welke door de voorzitter negatief beantwoord wordt. Blijkbaar is het niet nodig een voorstel samen met de dienst te bespreken. We weten uit het stemmingsgedrag dat de meerderheid tegen het voorstel is, we weten niet wat de dienst er zelf van vindt. Bij de stemming kreeg de N-VA fractie wel de steun van oppositiepartner SP.A.
Seniorenbevraging (80+)
137 tachtigplussers uit Sint-Anna, Zogge en Moerzeke werden bevraagd aangaande woonsituatie, mobiliteit, hulpverlening, sociale contacten of werden geïnformeerd betreffende tegemoetkomingen en voordelen. Gezien het openbaar karakter delen wij hier dit tussentijdse rapport. Raadslid Bruno Pletinck staat even stil bij het minieme aantal van 3% dat gebruik maakt van de Minder Mobiele Centrale (MMC) en stelt voor om de inkomensvoorwaarde naar beneden te trekken zodat de doelgroep die er gebruik van kan maken uitgebreid wordt. De voorzitter antwoordt dat deze grens bepaald wordt door de MMC zelf en dat het OCMW Hamme dit niet kan wijzigen. Mogelijks wordt de kostprijs van een rit herbekeken omdat sommige ouderen aangeven dat het transport nogal duur is.
Alhoewel gemeentelijke materie polst raadslid Bruno Pletinck naar de daling van de mantelzorgpremie. Op 01/01/11 bedroeg deze 400€ per jaar, heden is de premie voor de hulpverlening aan een zorgbehoevende ouder in zijn thuissituatie 180€ per jaar, meer dan gehalveerd dus (terwijl 79% van de ondervraagden mantelzorg ontvangt). De voorzitter geeft aan dat het bedrag gedaald is via een éénmalige beslissing op de gemeenteraad ingegeven door het feit dat het aantal gegadigden gestegen is (hoe meer mantelzorgers, des te minder de premie dus …) en dat de provincie haar toelage hieraangaande (sinds 01/01/14) heeft afgeschaft.
Varia
Raadslid Chris De Smedt moet nogmaals opmerken dat bij het verslag van de Raad van januari de beslissing aangaande regeling vervangingsfeestdagen zoals gestemd in de Raad met goedkeuring was van de vakbonden. Met tegenzin (je zou al de vraag kunnen stellen of de vakbond effectief wel zijn goedkeuring verleend heeft) wordt het alsnog opgenomen.
Voor de renovatie van het kantoorgebouw in de Hoogstraat tot voedselbedeling- en ontmoetingspunt boden zich slechts 2 ontwerpers aan. Opvallend is het gigantische verschil tussen beiden. ES Interior Design uit Hamme raamt de werken op 396.000 euro met een looptijd van 247 dagen en een ereloon van 35.000 euro (wat ook de schatting van het OCMW was). S3Architecten uit Mechelen houdt het bij een raming van 136.000 euro met een looptijd van 150 dagen en een ereloon van 19.000 euro. 250.000 euro en 100 werkdagen verschil… De voorzitter beklemtoont dat S3Architecten zich moet houden aan de door hen opgegeven prijzen al vinden we het verschil bedenkelijk opmerkelijk.