U bent hier
Verslag OCMWRAAD 19 februari 2015
Inleiding
We starten de Raad met enkele opmerkingen over het verslag van de vorige zitting: zo was de opmerking aangaande verloning bij jobstudenten niet opgenomen. In het voorstel stond de weddenschaal E1, trap 0 terwijl vorig jaar beslist was om het bedrag van het wettelijk minimumloon te gebruiken. De opmerking wordt opgenomen en de beslissing in deze wordt toevertrouwd aan het Vast Bureau. Bij de vastlegging van vervangingsfeestdagen wensen we tevens opgenomen zien dat de verplichte vervangingsfeestdagen onderwerp van bespreking waren op het vakbondsoverleg en dat zij hierin geen opmerkingen aangaande hadden. De N-VA fractie opteert voor vrij te kiezen vervangingsdagen binnen een redelijke termijn zodat OCMW-instanties niet op zondagsdienst moeten draaien op die vijf dagen. Deze opmerking met verwijzing naar het specifieke vakbondsoverleg wordt opgenomen in het verslag.
Gesco’s
Door de beslissing van de Vlaamse Regering worden gesubsidieerde contractuelen (gesco’s) vanaf 1 april 2015 gewone contractuelen wat voor deze doelgroep een positief gegeven is want zij krijgen meer zekerheid. Voor het bestuur echter is dit financieel minder rooskleurig aangezien de subsidie voor deze werknemers naar 95% gebracht wordt. Het OCMW heeft er zo’n 30-tal wat voor 2015 een extra nettokost betekent van 70.000 euro en aangezien deze maatregel aangekondigd werd na de meerjarenplanning, is deze meerkost er niet in opgenomen.
Vacante betrekkingen
De Raad stelt – voorlopig intern – de functie open van opnameverantwoordelijke nadat de huidige titularis haar ontslag heeft ingediend. Bijkomend wordt in functie van het nieuwe dagverzorgingscentrum (DVZ) een halftijdse coördinator vacant gesteld. Raadslid Bruno Pletinck vraagt de jobtime na te kijken aangezien het Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009 stelt dat een DVZ ten minste over een voltijdse coördinator moet beschikken die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding. Aangezien later ook nog halftijdse functies voor ergotherapie en kinesitherapie worden uitgeschreven kan dit mogelijks met de functie van halftijdse coördinator gecombineerd worden.
Toiletbrillen
Verrekeningen voor het nieuwe woonzorgcentrum passeren normaliter geruisloos op de Raad. Toch staat raadslid Bruno Pletinck stil bij de factuur van 165 toiletzittingen die een vervanging zijn van de vorige aangekochte zittingen die niet voldeden. Het voorstel is om de kost van deze nieuwe toiletbrillen te laten dragen door leverancier Delta Thermic en door het OCMW van Hamme en dit door elk de helft te betalen. Omdat OCMW Hamme de toiletbrillen eigenlijk al eens betaald heeft en geen schuld treft dat er toiletbrillen van mindere kwaliteit geleverd zijn, vindt de N-VA fractie dat de kost gedeeltelijk gedragen moet worden door Delta Thermic en het verantwoordelijke architectenbureau Abetec. De voltallige Raad is het hier mee eens maar indien geen goedkeuring kunnen de toiletbrillen niet in gebruik genomen worden. Om een patstelling te vermijden en om een signaal te geven naar het architectenbureau onthouden de oppositiepartijen zich.
Waas Zorgbedrijf
De Raadszitting wordt afgesloten met een toegevoegd agendapunt van raadslid Bruno Pletinck betreffende het onderzoek dat tien Wase OCMW’s starten om te komen tot de oprichting van een Waas Zorgbedrijf. Naar het voorbeeld van het Antwerps Zorgbedrijf zouden de OMCW’s van Sint-Niklaas, Lokeren, Beveren, Temse, Stekene, Sint-Gillis-Waas, Waasmunster, Kruibeke, Moerbeke en Wachtebeke in het Waasland als openbare zorgsector één grote speler worden en onder meer alle rusthuizen, serviceflats, thuisdiensten en dienstencentra beheren.
Die schaalvergroting met efficiëntiewinst is mogelijk bij één grote speler als openbare zorgsector waarmee bvb de ondersteunende diensten kunnen samen gebracht worden in plaats van dat elk OCMW afzonderlijk zijn eigen personeels-, financiële en logistieke dienst heeft. Dat dit kan werken, toont het Antwerps Zorgbedrijf aan dat in 2013 op personeelsvlak uitgeroepen werd tot de human resources ambassadeur en daarmee het selecte gezelschap van Bpost, FOD sociale zekerheid en Grontmij achter zich liet.
Tevens is het een sterke profilering en druk naar de private sector. Vanuit de openbare sector garanderen we iedereen gelijke toegang tot zorg, in de private sector staat vooral winst maken voorop. We zien een mogelijke oprichting dus ook positief in voor de senior.
Op de vraag of het OCMW van Hamme gecontacteerd is geweest om mede te participeren in het onderzoek (OCMW Hamme zit bijvoorbeeld ook in het Lokaal GezondheidsOverleg Waasland en in het Samenwerkingsinitiatief EersteLijnsgezondheidszorg Waasland), antwoordt de voorzitter negatief.
Raadslid Bruno Pletinck stelt vervolgens voor open te staan voor deze opportuniteit en legt volgend voorstel van beslissing neer: “OCMW Hamme stelt de vraag aan de Wase OCMW’s of het kan participeren in het onderzoek en kan aansluiten indien blijkt dat een overgang naar een Waas Zorgbedrijf een goed alternatief voor de toekomst is.” De voorzitter is het voorstel niet genegen vooral uit angst dat de kleinere OCMW’s zullen opgeslorpt worden door de mastodont en potentieel alleenheerser Sint-Niklaas waardoor Hamme enerzijds weinig te zeggen zal hebben maar anderzijds wel mee kan opdraaien in de kosten. Wel laat de voorzitter verstaan dat er binnen het arrondissement Dender gesprekken zijn tussen de voorzitters waar eveneens een denkpiste gevormd wordt om te komen tot een Zorgbedrijf in de Denderregio waarbij Hamme met andere Dendergemeente wel voldoende gewicht in de schaal zou kunnen brengen tegen de grootste speler, Dendermonde (ter vergelijking: Hamme telt +/- 25.000 inwoners, Dendermonde 45.000 en Sint-Niklaas 74.000). Hopelijk laat dit initiatief niet lang op zich wachten.