U bent hier
OCMW raad 27 februari 2014
Twee punten uit de vorige raad keren terug. Eerst is er de dagprijs voor het woonzorgcentrum. Deze is vastgesteld voor de éénpersoonskamers en de koppelkamers, zowel voor nieuwe bewoners als voor de huidige bewoners die verhuisden van het oude woonzorgcentrum naar de nieuwbouw. Er waren echter ook nog twaalf bewoners die in het oude woonzorgcentrum verbleven op een meerpersoonskamer tegen een dagprijs van 34 euro. Voor deze bewoners is er geen prijssetting geweest bij de verhuis en de raad dient de dagprijs alsnog vast te stellen. De voorzitter deelt mee dat aan de Prijzendienst van de overheid het voorstel wordt gedaan om de dagprijs van 34 euro op te trekken naar 38 euro. Dit is een stijging met 11,7%. Men argumenteert het bedrag op te trekken richting de bewoners die verhuisd zijn vanuit een éénpersoonskamer aangezien men heden in eenzelfde kamer verblijft. De N-VA fractie stelt gelijkheid eveneens hoog in het vaandel maar wil deze op een andere wijze toegepast zien. De twaalf bewoners mogen niet extra financieel belast worden omdat ze omwille van de nodige verhuis op een éénpersoonskamer terecht komen. Voorstel van raadslid Bruno Pletinck is rekening te houden met de opmerkingen van de federale Prijzendienst waarbij de stijging voor huidige bewoners beperkt diende te blijven tot maximum 4,5% voor de éénpersoonskamer (of 2 euro) en 6,7% voor de koppelkamers (of 4 euro). Voor de twaalf bewoners van de meerpersoonskamer vinden wij het dan ook logisch dat de stijging niet hoger mag liggen dan de stijging van de dagprijs van de éénperoonskamer. Raadslid Bruno Pletinck doet dan ook het voorstel om de dagprijs van 34 euro te vermeerderen met maximum 4,5% of 1,5 euro tot 35,5 euro. De N-VA fractie vindt dit een menselijkere toepassing van het gelijkheidsbeginsel.
In de tweede plaats komt de bedeling van warme maaltijden aan huis terug. De evaluatie van Traiteur Ronny uit Affligem, die de levering overnam van het failliet verklaarde Delicatesse Catering, is na één maand niet echt rooskleurig waarbij hoofdzakelijk de levering tot klachten leidt. Klanten melden immers levering van de maaltijd na 13u. De kwaliteit zou in orde zijn maar toch hebben omwille van de te late levering reeds 3 klanten Traiteur Ronny opgezegd. Omdat er de laatste week een verbetering in de dienstverlenging merkbaar is, geeft de Raad Traiteur Ronny nog even respijt. Keren de klachten terug zullen de klanten door het OCMW gecontacteerd worden over te schakelen naar een andere leverancier. De Raad benoemt hierbij De Partychef uit Hamme als alternatief.
Een ander eveneens vaak terugkerend agendapunt op de raad is de geplande zorgsite in de Hospitaalstraat. In functie hiervan werden reeds de huizen Hospitaalstraat 20 en 22 verworven. Op de gewenste terreinen bevindt zich ook een klein huisje, gelegen Hospitaalstraat 18. Het OCMW deed op basis van een notarieel schattingsverslag een voorstel tot aankoop van de eigendom ten bedrage van 85.000 euro. De eigenaars wensen evenwel niet over te gaan tot verkoop en zullen het huisje renoveren. De raad, met inbegrip van de N-VA fractie, beslist geen onteigeningsprocedure ten algemene nutte in te zetten en ziet af van verwerving. Jammer voor de zorgsite al respecteren we de keuze van de eigenaars. De architect zal in de plannen voor de nieuwbouw kinderdagverblijf en seniorenwoningen gevraagd worden hier rekening mee te houden.
In deze Raad werd het contingent van jobstudenten vastgesteld. Raadslid Bruno Pletinck maakt de vergelijking met 2013 en stelt vast dat het budget 5000 euro lager ligt en het aantal voltijds equivalenten zo daalt van 15 naar 11: 8 jobstudenten voor het WZC Meulenbroek, 1 voor het kinderdagverblijf en 2 voor IBO De Roefel. Deze laatste betekent een halvering. De N-VA fractie wil weten of dit besproken is met het diensthoofd en geen bestaffingsproblemen oplevert. Immers voor De Roefel betekent een vakantieperiode de toekenning vanuit Kind & Gezin om inzake opvangcapaciteit van 21 naar 30 kinderen te gaan terwijl in de zomer personeelsleden zelf graag met vakantie gaan. Meer kinderen, minder personeel welke onvoldoende opgevuld wordt met jobstudenten wil onze fractie vermijden. De voorzitter antwoordt dat het niet de bedoeling is te knibbelen op de inzet van jobstudenten en wanneer er noodzaak toe is een bijkomende aanvraag tot aanwerving jobstudenten zal gebeuren. Ook zou de inzet van regulier personeel hoger zijn in de zomer dan tijdens de schoolperiodes.
Betreffende de gunning van de raamovereenkomst voor de levering van 15 keukentjes voor de serviceflats De Durme heeft raadslid Walter Peeters bedenkingen bij de meest voordelig regelmatige bieder. De firma aQuizien zal deze keukens plaatsen tegen de prijs van 31.682,10 euro. Aanvankelijk was voor de opdracht een kost geraamd van 60.000 euro, het dubbele dus. De firma die de vorige raamovereenkomst van 15 keukentjes uitvoerde, firma Van Moerzeke, diende ook nu een offerte in ten bedrage van 60.166,95 euro, vergelijkbaar met de raming. Raadslid Walter Peeters heeft gezien het prijzenverschil twijfels over de kwaliteit van de keukens al meldt de voorzitter dat de firma identieke toestellen gebruikt dan de vorige leverancier. Omwille van kwalitatieve onduidelijkheid onthoudt de N-VA fractie zich bij de stemming.
Buiten de traditionele agendapunten werd de Raad gekenmerkt door een talrijk opgekomen publiek dat samengesteld was uit verzorgenden en verpleegkundigen van het WZC Meulenbroek. De raadsleden kregen via vakbond ACV een pamflet waarop de grieven na de verhuis naar de nieuwbouw werden geuit. Het was een samenvatting van een brief die naar de secretaris en voorzitter werd gestuurd. Voornaamste knelpunten zijn:
- Gebrekkige communicatie: zo bleek er geen draaiboek of taakverdeling te bestaan waardoor het personeel in het ongewisse bleef aangaande de planning van de verhuis. Door de afwezigheid van deze info kon men ook de (familie van) bewoners niet voldoende inlichten.
- Gebrek aan inspraak: de nieuwe verhuis betekende een herverdeling van de personeelsinzet (van vijf afdelingen met bewoners van een gelijkaardige zorgbehoefte naar vier wooneenheden met bewoners in heterogene groepen) waarbij de relatie tussen personeel-bewoner, collega’s onderling alsook het uurrooster sterke wijzigingen kende. Blijkbaar zou hier geen overleg geweest zijn met noch inspraakmogelijkheid voor het personeel. Ook over aangekochte materialen is er de opmerking dat personeel – dagdagelijks gebruiker van het materiaal – niet gehoord werd over bvb de ergonomie en functionaliteit van het materiaal.
- Ontevredenheid nieuwe dienstregeling: ’s morgens zou er te weinig personeel starten, ’s middags zou er teveel personeel zijn en in de weekends spreekt men van een onderbezetting.
De N-VA fractie was verrast over de talrijk opgekomen medewerkers (die ontgoocheld waren dat ze geen tussenkomst mochten doen, al werd hier het OCMW-decreet gevolgd) en raadslid Walter Peeters benadrukt meermaals de kern uit de frustraties te halen. Vele veranderingen op korte tijd (nieuwbouw, ander uurrooster, vaak andere collega’s waarmee men zal samenwerken, andere verdeling medewerkers versus te verzorgen bewoners, wijziging maaltijdbedeling, enz) zorgen ontegensprekelijk voor groeipijnen maar mogen niet enkel afgewimpeld worden als zijnde kinderziekten. Zijn voorstel is om de komende twee weken de mogelijkheid te geven aan iedere medewerker zijn of haar opmerkingen aangaande de huidige situatie neer te schrijven, daaruit de gezamenlijke pijnpunten te analyseren (structurele frustraties moeten onderscheiden worden van individuele bedenkingen) en vervolgens oordelen waar er geremedieerd kan worden, waar er compromissen gesloten moeten worden en ook waar er gewijzigd of gesleuteld moet worden. En al komt de brief zeer snel na de verhuis, raadslid Walter Peeters dringt er op aan het niet te laten bij het antwoord ‘we zullen wel zien wat we er aan gaan doen’ maar de koe meteen daags na de Raad bij de horens te nemen. De actie is immers een alarmkreet. Gebrek aan communicatie en inspraak, ga rond de tafel zitten met de medewerkers, luister naar hen, laat hen hun grieven kenbaar maken (volgens ons voorstel) plus deel ook mede welk gevolg er gegeven wordt aan deze actie. Opmerkingen aangaande de dienstregeling, bespreek deze op het bevoegde orgaan (hierbij vermelden dat de nieuwe dienstregeling reeds toegepast wordt alhoewel zij op het Bijzonder Overleg Comité (overlegorgaan tussen bestuur en vakbond) nog niet goedgekeurd is. De sociale inspectie zou dit niet weten te appreciëren). De tussenkomst van Walter werd geapprecieerd en we hopen mede de deur open gestampt te hebben opdat er geluisterd zou worden naar het personeel welke automatisch ook ten gunste is van de bewoner.