U bent hier
OCMW raad 21 februari 2013
De Raad van 21/02/13 werd voorafgegaan met een geleid bezoek doorheen de stellingen en steigers van het nieuwe woonzorgcentrum. Directeur Bart D’Hanis en preventieadviseur Steven Heirman gaven meer uitleg over de indeling, modelkamer, voorzieningen en faciliteiten. Een interessante rondleiding waarbij we ons steentje zullen bijdragen in de beslissingen van de omkadering.
De Raad zelf:
Bij de goedkeuring van het vorig verslag staat Bruno Pletinck nog even stil bij de canons van de serviceflats. Dit is de huurprijs die maandelijks betaald dient te worden aan de nv Serviceflats Invest. Jaarlijks wordt deze canon aangepast aan de indexering. Tot op heden genoten aandeelhouders van Serviceflats Invest van een vrijstelling op onroerende voorheffing op hun dividenden maar door een nieuwe maatregel van de federale regering wordt deze vrijstelling geschrapt en moeten aandeelhouders 15% roerende voorheffing betalen. Contractueel is het evenwel zo dat de wijziging van voorheffing mag en zal doorgerekend worden in de maandelijkse canon. Niet de aandeelhouders maar het OCMW draagt dus de last. Naast de indexering verhoogt de canon dus met 15% per maand. Een provisoire berekening leert ons dat deze impact voor OCMW Hamme een 40.000 euro kan bedragen. Beroepsverenigingen (zoals VVOS) kunnen proberen stokken in de wielen te rijden maar de kans is reëel dat de canonverhoging onafwendbaar is. N-VA Hamme wijst er op dat een beslissing zich opdringt hoe deze meerkost te dragen: draagt het OCMW Hamme deze last zelf of wordt deze doorgerekend aan de bewoners? Dit komt ongetwijfeld nog terug op de volgende raden.
Op de Raad werden de afgevaardigden aangeduid voor diverse organisaties als AZ Waasland, Lokale Adviescommissie voor Energieleveringen, Lokale Werkwinkel, ERSV, Woonaksent, Logo Waasland, Polder Schelde-Durme Oost, Sel Waasland en DDS-FRGE. De meerderheid verdeelt onder elkaar de afgevaardigden, enkel in de Algemene Vergadering van AZ Waasland heeft N-VA een stemgerechtigde vertegenwoordiger, met name Bruno Pletinck.
Waar de gunning van het raamcontract voor levering medisch verpleegkundig materiaal op de vorige Raad werd uitgesteld door valabele argumenten van de oppositie, kon deze nu wel gestemd worden. Firma WM Supplies zal de komende 3 jaar de leveringen verzorgen al wijst Walter Peeters op de onduidelijkheid omtrent de offerte. In het bijzonder bestek wordt de loop- en leveringstermijn bepaald van 1/02/13 tem 31/01/16 (door uitstel op vorige raad wordt dit 01/04/13 tem 31/03/16) terwijl de indicatieve prijs van de firma op 12021,65 euro wordt bepaald. Dit is echter een prijs gebaseerd op 1 jaar, niet op 3 jaar. De kost is dus niet 12021,65 euro zoals geagendeerd maar wel 36064,95 euro. Het drievoud bevindt zich evenwel onder de raming van 44628,10 euro en N-VA gaat akkoord. Daar de vorige firma rond een jaarlijkse kost zat van 19000 euro wordt hier een zeer gunstig raamcontract afgesloten.
Op 1 januari 2014 wordt de nieuwe Beleids- en Beheerscyclus ingevoerd. Een nieuw softwareprogramma dient daarvoor aangekocht te worden. N-VA Hamme keurt de aankoop van 3 licenties van het nieuwe boekhoud- en beheersprogramma Foxtrot goed maar Bruno Pletinck geeft wel aan dat de goedkeuring exclusief opleidingen is, namelijk 15700 euro excl BTW. Het opleidingstraject is immers niet goedkoop: een 1ste medewerker betaalt 2456 euro, een 2de betaalt 1343 euro, de 3de en volgende medewerkers betalen 1050 euro. De opleidingskost bedraagt zo al gauw 1/3de van het softwarepakket, nog hoger als er meedere medewerkers dit volgen. Later moet dus afgesproken worden hoeveel medewerkers de opleiding moeten volgen en op welke manier (bij de firma, in company of volgens het train the trainer principe).
Naast de melding dat de jaarrekening 2011 werd goedgekeurd door de gouverneur (na verwerking van de gemeentelijke bijdrage en gecumuleerd resultaat van vorige boekjaren wordt het negatief resultaat van 1.097.798 euro omgebuigd in een positief resultaat van 276.588 euro), de vaststelling van het contingent jobstudenten voor het jaar 2013 (een stijging van 11 naar 15 voltijds equivalenten wat een meerkost is van 7400 euro tov 2012) en de goedkeuring van enkele bestekken voor het nieuwe woonzorgcentrum (oa los meubilair, bewegwijzering, overgordijnen) werden ook een aantal betrekkingen vacant verklaard (een vacaturebericht zal verschijnen). Tevens wordt bij wijze van interne personeelsmobiliteit een waarnemend hoofdverpleegkundige voorgesteld. Bruno Pletinck toetst af of er bij deze bevordering geen procedure moet gevolgd worden opdat meerdere verpleegkundigen mogelijkheid krijgen een bevorderingsexamen af te leggen.
De Raad wordt door de voorzitter afgesloten met een dankwoord voor Annick Vehent en Jan Willaert. Zij worden vanaf maart 2013 (toch wel zeer snel aangezien deze legislatuur nog maar 2 maand ver is) opgevolgd door respectievelijk Kathleen De Bondt en Jo Laureys.