U bent hier
OCMW raad 19 december 2013
Nadat N-VA Hamme op de vorige raad het meerjarenplan goedkeurde, was het de bedoeling dat op deze raad te hernemen voor het budget 2014. Toch heeft N-VA Hamme zich onthouden bij de stemming welke gemotiveerd werd door raadslid Walter Peeters: in het meerjarenplan was voor de centralisatie van de administratieve en sociale dienst geen beslissing of het sociaal huis zoals we dit kunnen noemen zijn locatie gaat kennen in de Damputstraat, waarvoor er in 2008 een voorontwerp was gemaakt en welke tevens de keuze is van N-VA Hamme, of in het project Nieuwstraat van het gemeentebestuur waarmee N-V Hamme niet akkoord kan gaan. Antwoord was dat men de externe studieopdracht van de firma Grontmij afwacht om uit te maken waar de diensten geherhuisvest worden. Groot was onze verwondering om op de gemeenteraad te vernemen dat de beslissing voor het sociaal huis reeds genomen is, het wordt namelijk opgenomen in het project Nieuwstraat. Hetgeen we ook uit het investeringsbedrag van 1.230.000 euro kunnen opmaken welke wijst op een verhuis in plaats van een renovatie, alhoewel niet geantwoord kon worden op de vraag van raadslid Walter Peeters waarvoor effectief dit investeringsbedrag gebruikt ging worden. Enig overleg, wat gezien het onderwerp eigenlijk de evidentie zelve is, binnen het OCMW-bestuur of op de OCMW-raad was hiervoor blijkbaar niet nodig. Kennelijk stelt het gemeentebestuur zich boven het OCMW-bestuur of schikt de meerderheid binnen de OCMW-Raad zich naar de directieven van hun collega’s uit het college van burgemeester en schepenen. Raadslid Bruno Pletinck vraagt zich ook af waarom er dan nog de dure studie van de firma Grontmij nodig is; als dan toch al de beslissing genomen is...
Waarmee N-VA Hamme wel instemde was de terbeschikkingstelling van werknemers artikel 60§7 bij het CAW regio Dendermonde en het Parket van de Procureur des Konings. We zijn verheugd met de uitbreiding van het aanbod met twee werkplaatsen in de sociale economie. Zo kan de sociale dienst van het OCMW respectievelijk een schoonmaakster/-maker en administratief medewerker op de arbeidsmarkt activeren. Ook het samenwerkingsprotocol tussen de gemeente en het OCMW betreffende vrijetijdsparticipatie voor kansarmen werd door de N-VA fractie goedgekeurd. Het betreft hier een jaarlijkse betoelaging van 1500 euro aan vzw Dageraad, de OK-pas en de OK-jongerenpas. Volledigheidshalve melden we dat dit een herziening is. Omwille van een verminderde subsidie en stijging van het aantal gebruikers worden de tussenkomsten voor de gebruikers van de OK-passen van 75% terug gebracht naar 50%. De meerderheid gaat akkoord dat het discutabel is om alle tussenkomsten gelijkmatig terug te schroeven, zo is de vraag tot tussenkomst voor bvb de Roefel-dag of Speelpleinwerking veel kleiner dan de vraag tot tussenkomst voor de toegang tot het gemeentelijk zwembad, en belooft na één jaar een evaluatie om na te gaan of de tussenkomsten al dan niet beter apart per doelgroep bekeken worden. Het lijkt ons interessant om de vrijetijdsparticipatie toe te lichten:
-
OK-jongeren pas
-
doelgroep
-
kinderen/jongeren tussen 0-19 jaar
-
die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg of
-
wiens ouder(s), waarbij ze gedomicilieerd zijn, recht hebben op een OK-pas
-
zij genieten van een financiële tussenkomst van 50% op
-
sportieve activiteiten (toegang gemeentelijk zwembad, sportkampen)
-
jeugdactiviteiten (toegang kindercarnavalhappening, roefeldag, nacht van de Hamse jeugd, speelpleinwerking)
-
culturele activiteiten (film, toneel)
-
inschrijvingsgeld Hamse academies beeldende kunst, muziek, woord, dans
-
schoolse activiteiten (beperkt tot 25€ per jaar per leerling)
-
ontlenen DVD en CD in de gemeentelijke bibliotheek
-
OK-pas
-
doelgroep
-
gezinnen, die minimum 3 maanden, het leefloon of gelijkwaardige steun van het OCMW genieten
-
personen met een inkomensgarantie voor ouderen
-
personen met een handicap die een tegemoetkoming van de federale overheid genieten.
-
personen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg.
-
zij genieten van een financiële tussenkomst op
-
sportieve activiteiten (50% op toegang gemeentelijk zwembad, 75% op toegang voetbalclubs Vigor Hamme, VK Hamme en Robur Moerzeke)
-
culturele activiteiten (50% op toegangsticket film, toneel)
-
inschrijvingsgeld Hamse academies beeldende kunst, muziek, woord, dans (25%)
-
ontlenen DVD en CD in de gemeentelijke bibliotheek (50%)
Een beslissing werd eveneens genomen betreffende het al dan niet toetreden tot het 4de Vlaams Intersectoraal Akkoord. Dat voorziet in een tegemoetkoming voor een bestuur dat de bijdrage voor de 2de pensioenpijler en/of de maaltijdcheques verhoogt van medewerkers tewerkgesteld in de VIA diensten (oa kinderopvang, thuiszorg). Voor OCMW Hamme zou deze tussenkomst 7.341,43 euro bedragen. In onze beslissing heben we rekening gehouden dat
-
deze toetreding voor het gemeentepersoneel negatief geadviseerd werd door het college van burgemeester en schepenen
-
deze maatregel enkel van toepassing is op 14 medewerkers van kinderdagverblijf De Zonnebloem en IBO De Roefel (als zijnde de enige VIA-diensten binnen OCMW Hamme)
-
het OCMW Hamme een 2de pensioenpijler van 1% toekent aan alle contractuele medewerkers (en dus niet enkel de medewerkers van de VIA-diensten)
-
als we de lijn van verhoging ook hier willen doortrekken voor alle contractuele medewerkers, je met een kost zit van rond de 69.000 euro; een bedrag dat niet opgenomen is in het meerjarenplan
Gezien deze argumenten stemt N-VA Hamme dat er niet toegetreden wordt tot het 4de Vlaams Intersectoraal Akkoord.
Tot slot melden we nog dat de officiële opening van het nieuwe woonzorgcentrum, in aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen, doorgaat op 13 januari 2014.