Verslag OCMW raad 21 september 2017

Op 29 september 2017, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Voor de realisatie van het nieuwbouwproject WZC Meulenbroek was het OCMW Hamme de opdrachtgever en Belfius de bouwheer, waardoor de technisch-administratieve begeleiding gebeurde door een projectleider van Belfius.

Voor de bouw van het nieuwe KDV en 40 assistentiewoningen is dit systeem niet meer van toepassing en moet het OCMW de bouwheer zijn. Om in de nodige expertise te voorzien om deze opdracht in de markt te plaatsen en de uitvoering hiervan op te volgen, dringt zich een projectbegeleiding op.

Deze opdracht bestaat uit drie delen:

    - De ter beschikking stelling van een kredietopneming voor de financiering van dit project (geraamd bedrag Euro 8,2 miljoen; te ontlenen bedrag Euro 7 miljoen; looptijd 20 jaar)
    - De financiële bijstand en administratieve dienstverlening
    - De technisch-financiële projectbegeleiding (administratieve, financiële en technische begeleiding ten behoeve van de kredietnemer –OCMW- tijdens de duurtijd van het project)

De raad verleent zijn principiële goedkeuring en tegen de volgende zitting zullen de lastenvoorwaarden en gunningswijze ter goedkeuring worden voorgelegd.

 

Het tweede belangrijk punt op deze raad handelt over de afbraak van het oude KDV ten gunste van de bouw van een nieuw KDV.

Na een zoektocht wordt een tijdelijk onderkomen van het KDV in de lege ruimte van het OCMW aan de Damputstraat voorgesteld. De ombouw van deze ruimten tot een KDV werd door het VVSG bekeken en een vlekkenplan werd voorgelegd. Gezien dit nieuw (tijdelijk) onderkomen ook dient te beantwoorden aan de vergunningscriteria en de  vergunningsaanvraag groepsopvang minimaal 6 maanden bedraagt, dringt een princiepsbeslissing zich op. De raming voor deze verbouwingswerken bedraagt 100.000 euro. De grootste kosten zijn de vernieuwing van een aantal ramen en het aanbrengen van nieuwe vloerbekleding. Verder zijn er nog beperkte metselwerken, elektriciteits- en sanitaire aanpassingen. Na realisatie van de nieuwbouw, is het de bedoeling deze vernieuwde ruimten een andere bestemming te geven in plaats van leegstand.

 

Een derde punt op de agenda was het samenwerkingsverband met horecabedrijf De Koolputten NV uit Waasmunster met het OCMW Hamme in het kader van tewerkstelling art.60 en de werkvloerervaringstage. Ze zoeken personeel voor afwas, koude keuken en wasserij. Het OCMW kan cliënten ter beschikking stellen. Het OCMW blijft de juridische werkgever en het bedrijft betaalt aan het OCMW een vergoeding die gelijkstaat aan het verschil tussen het brutoloon en de staatstussenkomst voor het leefloon categorie 3. Voor de stage ontvangt de cliënt een vergoeding van het OCMW ten bedrage van 4 euro per halve dag. Zowel voor de tewerkstelling als de stage staat het bedrijf in voor de begeleiding van de werknemers en stagiairs, in samenwerking met de dienst Arbeidstrajectbegeleiding van het OCMW. Zo krijgen de cliënten een kans om zich te oriënteren naar de arbeidsmarkt.

Voor verslag, Chris De Smedt

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is