Verslag OCMW raad 16 februari 2017

Op 21 februari 2017, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW

Tijdens deze vergadering kwamen 3 belangrijke punten aan bod:

1. Schadeclaim Delta Thermic: Delta Thermic, aannemer van verwarming, koeling en sanitair van het nieuwe WZCM, diende op 21/09/15 een schadeclaim in omwille van bedrijfsverliezen geleden ten gevolge van de contractuele uitvoeringstermijn van de ruwbouw, welke toen 1.133.000 euro bedroeg. Bouwheer Belfius ging in onderhandeling met Delta Thermic over een regeling. Hiermee wilden ze een juridische procedure vermijden, welke lang kan aanslepen en voor beide partijen duur kon worden. Deze problematiek werd op het vast bureau regelmatig besproken en gaf volgend resultaat: een maximale schadevergoeding van 200.000 euro + 15.000 euro voor de vervanging van de koelgroep met garantie voor een goede werking van de verluchting (wat tot heden niet het geval was). Dit ontwerp van dadingsovereenkomst wordt unaniem goedgekeurd.

 

2. Aanvullend agendapunt door N-VA raadslid Bruno Pletinck: Deze wou vernemen welke stappen het OCMW Hamme al heeft genomen inzake enerzijds politiek-bestuurlijke integratie en anderzijds ambtelijke integratie aangaande de inkanteling van het OCMW in de gemeente. De voorzitter antwoordt hierop dat de rechtspersoon (OCMW) blijft bestaan, maar dat het nog niet duidelijk is hoe die integratie uiteindelijk decretaal zal worden vastgelegd. De Raad van Staten, die een eerste voorstel negatief adviseerde, moet nog uitspraak doen en de definitieve besluitvorming wordt pas in het najaar verwacht. Inmiddels is de bouw van het nieuwe administratief centrum volop aan de gang en zullen de OCMW-diensten wellicht in 2018 verhuizen naar de Nieuwstraat. Politiek werden omtrent deze integratie nog geen beslissingen genomen.

 

3. Aanvullend agendapunt door N-VA raadslid Chris De Smedt: Deze werd door een aantal verpleegkundigen van het WZC aangesproken in verband met een studie die lopende is over het efficiënt inzetten van het personeel. Daarbij zou de optie aan bod komen om werknemers die 4/5 werken en iedere week een vrije dag hebben, nu 6 uren per dag te laten werken op de drukste momenten. Zo zou hun vrije dag, waarvoor ze vrijwillig loonverlies lijden, verdwijnen. De werkdruk in alle WZC’s ligt zeer hoog en het eventuele veranderen van het huidige systeem valt velen zwaar. Het verschil tussen fulltime en 4/5 werken wordt dan miniem. Raadslid De Smedt vraagt in hoeverre er sprake is van deze aanpassing in de toekomst en of er rekening kan worden gehouden met de gegronde motivatie van het personeel om het huidige systeem te behouden. De voorzitter antwoordt dat hijzelf en de secretaris al bezoek kregen van een aantal verpleegkundigen om hun bezorgdheid te uiten. Hij belooft ten stelligste het huidig systeem, nu en naar de toekomst toe, te behouden.

 

Voor verslag

Chris De Smedt

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is