Verslag gemeenteraad 25 oktober 2017

Op 31 oktober 2017, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

De raadzaal  is tijdens de verbouwingswerken van het gemeentehuis en optrek van het nieuw administratief centrum ingenomen door de dienst vergunningen.

Daarom vergadert de gemeenteraad elders, nl in de cafétaria van serviceflats De Durme achter het woon- en zorgcentrum in het Meulenbroek. Mogelijks is dit zo tot het einde van de bestuursperiode.

Iedereen van onze fractie was trouw op post alsook het vaste publiek dat de gemeenteraden met belangstelling opvolgt.

Informatieveiligheid en ICT

De samenwerkingsovereenkomst i.v.m. informatieveiligheid en ICT met de provincie Oost-Vlaanderen alsook een beheersovereenkomst tussen gemeente en OCMW waren aan de orde.

N-VA raadslid Jan Laceur volgt deze materie strikt . Mits nog wat bijkomende informatie kon N-VA beide overeenkomsten goedkeuren.

Intergemeentelijke samenwerkingen FINGEM, INTERGEM,TMVW

 

De Intergemeentelijke samenwerkingen FINGEM, INTERGEM EN TMVW doen  de zoveelste statutenwijzigingen. Tengevolge de besluiten van het Agentschap Binnenlands Bestuur dat het aantal mandatarissen drastisch wil verminderen wordt een hele herstructurering  op het getouw gezet. Een deel van FINGEM zal worden ingekanteld in INTERGEM.

Bij TMVW worden dan weer opsplitsingen gemaakt als TMVS zijnde een overlegorgaan en dienstverlenende vereniging en TMVW IC  een opdrachthoudende vereniging.

N-VA raadslid Jan De Graef interpelleerde Burgemeester en 1ste Schepen over de deelname en kapitaalsinvesteringen van onze gemeente en afgevaardigden. Beiden antwoordden dat het nog niet vast staat of Hamme nog  rechtstreekse vertegenwoordigers  zal hebben. Steden en grotere gemeenten zullen hierin sterker komen te staan.

 

Samenwerkingsconvenant 2018 – vzw Habbekrats

De gemeente Hamme draagt jaarlijks 40 000 euro bij aan de werking van vzw Habbekrats.  Hiertegenover staat de verplichting van Habbekrats om jaarlijks hun werking en hun resultaten te rapporteren.

N-VA raadslid Lotte Peeters deed navraag op de jeugddienst en stelde vast dat geen jaarverslag werd overgemaakt, enkel het beleidsplan. Dit is niet de eerste keer en N-VA had hier reeds eerder bemerkingen over gemaakt.

Alle fracties waren het deze keer eens dat rapportering een belangrijke factor is om de samenwerking verder te zetten voor de periode 2018 – 2021. Het punt werd van de agenda gehaald en zal na ontvangst van het jaarrapport opnieuw worden besproken.  

Deze eensgezindheid toont aan dat N-VA bij vorige besprekingen omtrent de werking van vzw Habbekrats  het wel degelijk bij het rechte eind had.

 

RUP Uitbreiding kleinhandelszone Biezenstraat

Dit ruimtelijk uitvoeringsplan werd op de gemeenteraad gebracht voor een definitieve beslissing.

Bij de voorlopige vaststelling had N-VA  twijfels geuit over de contouren van het RUP langs de zijde waar de waterzuiveringsinstallatie gelegen is. N-VA raadsleden F. Van den Broeck en An Geerinck hebben het ganse dossier doorgenomen en stelden vast dat de twijfel over enkele grenspercelen nog niet is weggewerkt. 

Er wordt thans een compromis gezocht tussen de maatschappij Dito Invest die de percelen absoluut wil inlijven in het RUP en Aquafin, de beheerder van de waterzuivering. 

Er werden ook heel wat bezwaren van buurtbewoners ingediend tegen de uitbreiding van deze zone. Daar werd zoals gewoonlijk weinig of geen rekening mee gehouden. De Gecoro  (Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening) vroeg om enkele aanpassingen die inmiddels wel zijn gebeurd.

N-VA raadslid F. Van den Broeck stelde dat de motivering die geëist is door het Provinciebestuur nog niet is ingediend. Het provinciebestuur is nochtans een belangrijke schakel in de procedure.

De toegangsweg naar het waterzuiveringsstation die gelegen is tussen Aldi en Hubo  is voor de helft in eigendom van de gemeente en voor de helft van Aquafin.  De gemeentelijke helft wordt nu verkocht aan Dito Invest voor de som van 45 000 euro.  Deze weg wordt in de toekomst de centrale in- en uitrit voor de handelszone.

 N-VA gaat akkoord met deze verkoop gezien voor de andere aangelanden voldoende erfdienstbaarheden in de akte zijn  voorzien. De ontsluiting via deze weg betekent zeker een verbetering  in de verkeerscirculatie.

Raadslid An Geerinck kaart nog aan dat het College van Burgemeester en Schepenen deze transactie verkeerd naar de pers heeft toegelicht. De gemeente treedt op als verkoper en niet als koper zoals door de pers is opgenomen. Als men de burger correct wil informeren lanceert het College  best correcte persmededelingen.

Finaal stelde onze fractie dat “Ruimte Vlaanderen” adviseert dat de uitbreiding van deze handelszone slechts mag doorgaan als Aquafin uitdrukkelijk met de plannen instemt. Dit definitief akkoord is er vooralsnog niet.

Dit is de reden waarom het RUP in zijn geheel niet op onze steun kon rekenen. De waterzuivering is een voorziening die elke burger ten goede komt en we willen het risico uitsluiten dat de werking kan worden gehypothekeerd door een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden in Hamme.

 

Kermisproblematiek

N-VA raadslid François Van den Broeck wenste de bespreking van de kermisproblematiek opnieuw aan de agenda toe te voegen met de vraag naar genomen maatregelen vanuit het College om de neerwaartse trend ongedaan te maken.

Op de gemeenteraad van oktober 2016 had de schepen van markten en foren beloofd een onderzoek in te stellen en de foorkramers te contacteren.

De schepen antwoordde dat hij nu een voorstel klaar heeft. Indien hij volgende legislatuur opnieuw het mandaat als schepen van markten en foren heeft zal hij dit invoeren.

De jongste editie van de grote kermis was volgens de schepen wel een succes. In totaliteit waren meer foorkramers aanwezig dan in 2016 maar met kleinere standplaatsen.

Raadslid  François Van den Broeck kaartte de hoge standgelden aan in vergelijking met omliggende gemeenten waar het soms  0 euro bedraagt. De huidige Hamse tarieven zijn dringend aan herziening toe.

 

Toestand dijk Naillenbroek 

Eveneens een bijkomend agendapunt vanwege N-VA raadslid François Van den Broeck

De kruin van de dijk rond het Naillendijk ligt er ronduit gevaarlijk bij met diepe scheuren en putten. Er werden verbodstekens geplaatst voor fietsers en bromfietsers. Zelfs voor wandelaars, rolstoelgebruikers en kinderwagens is de dijk een reëel gevaar voor ongevallen.

Deze dijk ligt in de onmiddellijke omgeving van Driegoten en het Lippenbroek en is dus belangrijk voor het fiets- en wandeltoerisme. Hij behoort toe aan de polder Durme Schelde Oost.

Raadslid François Van den Broeck vroeg om een oplossing. De burgemeester antwoordde dat aanvankelijk hekkens werden geplaatst maar deze werden  door sommige gebruikers gewoon verplaatst.  In de loop van 2017 en 2018 zal er vermoedelijk geen herstel volgen. Het is afwachten tot het polderbestuur budgetten zal vrijgeven.

 

Lotte Peeters en An Geerinck

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is